Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Johan T Lindwall om prins Gabriels dag: ''Vilket dop!''

10 dec, 2018, 06:00
johan t lindwall om dopet för prins gabriel
Den 1 december döptes prins Gabriel i Drottningholms kyrka och givetvis var Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall på plats för att bevittna den historiska händelsen. I sin senaste krönika berättar han om erfarenheten.
Annons

Stor överraskning var utlovad. Jo, tack! Folkdräkt från Älvdalen och afrikansk folksång tillhör inte vanligheterna på ett kungligt dop. Men största glädjen var väl ändå lilla prins Alexander som gjorde en Leonore och stal showen på lillebror prins Gabriels dop.

Johan T Lindwall på plats i London: ”Jag ryser”Brand logo
Johan T Lindwall på plats i London: ”Jag ryser”

Och så klart: Estelle. Finns det någon som Estelle inte kan charma? Hela Sverige älskar sin prinsessa som en dag blir drottning av Sverige. Det var redan från början ett historiskt dop. Första kungliga vinterdopet sedan Hagasessan Margarethas dop 1935, kung Carl XVI Gustafs äldsta syster.

Dessutom i Drottningholms slottskyrka i december – samma månad och samma kyrka där prins Bertil och prinsessan Lilian gifte sig 1976. Nu 2017 – nästan på dagen – 41 år senare stod prins Carl Philip och hans prinsessan Sofia framme vid dopfunten med sin lille prins Gabriel.

Precis som när pappa Carl Philip döptes 1979 började lille prins Gabriel med att skrika sig hes inne i Drottningholms slottskyrka. Tur då att faster Madeleine var en av gudföräldrarna och diskret kunde ge Gabriel hans napp. Madeleine kanske kom att tänka på sitt eget dop 1982 när hon skrek så mycket att dåvarande ärkebiskopen blev JO-anmäld av en upprörd tv-tittare.

Annons

Det här var ju prins Gabriels dag, men som vanligt skulle det bli en annan liten kunglighet som blev huvudperson. Leonore? Nej, tyvärr inte. Hon och lillebror Nicolas hade fått stanna kvar hemma i London. När Leonore var frånvarande var det i stället en annan liten kunglighet som presenterade sig rejält för första gången: Prins Alexander.

Ni missade väl inte lillprinsens framfart bland kyrkbänkarna? Prinsen sprang mellan olika famnar och vid ett tillfälle gick det så snabbt att han drog i stengolvet med huvudet före. Stort barnskrik, men en trygg famn bredvid mamma och pappa gjorde att Alexander snabbt kom till ro.

Men det vi minns allra bäst? Sofias folkdräkt från Älvdalen och Estelle som hällde upp dopvattnet. Sverige älskar lillsessan ute på Haga. Med facit i hand borde vi ha kungliga dop oftare. För vilken härlig fest det har blivit varje gång. Jag längtar till nästa!

Annons