Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Johan T Lindwall: ''Sällan tidigare har jag sett O’Neill så tagen''

06 aug, 2023, 05:30
johan t lindwall om chris o'neill på victoriadagen

Click to add subtitle

Annons

Öland. Wow! Vilken fest det blev på Öland och till Chris har jag bara en sak att säga: Välkommen till Sverige! Sällan tidigare har jag sett den gode O’Neill så tagen.

Johan T Lindwall om Victoriadagen – och Chris blunderBrand logo
Johan T Lindwall om Victoriadagen – och Chris blunder

Ni som hade förmånen att vara på plats eller ni som satt hemma och följde tv-sänd- ningen känner nog än i dag samma sak: Wow, wow, wow! Vilket enormt härligt kalas vi fick vara med på. Kronprinsessan Victoria 46 år. Inte ett jämnt födelsedagsfirande, men vilken fest det blev! Sedan förra året är det nya inslaget att kronprinsessan med familj åker häst och vagn från Solliden genom Borgholm och upp till slottsruinen.

När det genomfördes förra året blev det en formidabel succé och alla insåg att detta var för att stanna. Nu i år hade till och med kortegevägen utökats och inne i Borgholm kantades gatorna av tusentals människor. Alla var där för att gratta världens bästa Victoria.

Annons

Men det stora kalaset började utan tvekan sedan när festen drog i gång inne i Borgholms slottsruin. Men ursäkta, kan detta var Sveriges i särklass finaste plats? Ni som kan er musikhistoria minns videon med Roxette från slottsruinen. Den 25:e juli 1989 spelades videon till “It must have been love” in i magiska slottsruinen.

Den blev sedan en världssuccé i filmen Pretty Woman med Richard Gere och Julia Roberts. Redan på 1100-talet började första delarna av slottet att uppföras på Öland och flera gånger under alla år totalförstördes den i olika krig. Danskarna lyckades förstöra slottet flera gånger i olika krigsdrabbningar med Sverige. Slottets pampiga trätak brände de ner i början av 1500-talet. Stället där vi nu firade kronprinsessan Victorias födelsedag var i en svunnen tid de svenska kungligheternas sommarnöje.

I början av maj varje år gick en stor kortege med kungligheterna och deras personal från Stockholm ner till Öland. Sedan stannade de på ön i slottet fram till september då alla återvände hem igen. Ni som har varit en kväll i ruinen och sett solen gå ner i Kalmarsund utanför slottsgluggarna vet vad jag pratar om.

Annons

Förr firades Victorias födelsedag på Idrottsplatsen inne i centrala Borgholm och även det var ett väldigt fint och värdigt firande. Men detta. Jag har nästan inte ord. HELT MAGISKT! Det var till och med så att kungligheterna såg tagna ut av stundens allvar där inne i ruinen. När solen sakta försvann ner bakom slottsmurarna ökade bara energin inne i ruinen. Vem kom på att Petter skulle uppträda?

Ursäkta igen, men den personen är ett geni. Petters musik är allt annat än kunglig – skulle nog de flesta säga. Jag säger att det är helt fel. Hade trätaket funnits kvar på slottet hade det lyft den här kvällen.

När Petter drog i gång sin underhållning var det ingen i kungafamiljen som kunde sitta still. Det fanns till och med en person som såg chockad ut. Vem? Den gode Herr O’Neill. Sällan tidigare har jag sett honom så tagen. Han måste bara ha tänkt tanken: ”Vad är det som händer?”. Kronprinsessan Victorias firande var den perfekta starten på allt det härliga kungliga som kommer framåt.

Snart firar vi kungen 50 år på tronen med en hel vecka av festligheter i Stockholm. Svensk Damtidning ska självklart vara med och fira hans majestät Carl XVI Gustaf med ett stort arrangemang på Operaterrassen vid Stockholms slott.

Sedan i december blir det kalas i dagarna tre för drottningen när hon fyller 80 år. Men här och nu tycker jag att vi stannar upp och njuter av det vi fick vara med om på Öland. Och kronprinsessan: Grattis igen! Världens bästa Victoria!

Annons