Därför har kronprinsessan Victoria förändrat sin stil – stylistens tankar bakom nya kläderna
👑 Favoritfrisyrer
👑 Favoritmärken
👑 När det är dags för gala
👑 Smycken och accessoarer
Kronprinsessan Victorias stil har, genom åren, gått från klarhet till klarhet. Men visst har den förändrats! Nu han hon landat i en ny mer mogen, representativ och kunglig, look. Dessutom är hon mer bekväm än på länge.
– Kläder är naturligtvis viktigt för mig. Men det är först på senare tid som jag har insett vad de egentligen betyder.
Orden är kronprinsessan Victorias, uttalade för nära 15 år sedan, 2005, under en resa till Australien.
– Hon har hittat en egen personlig stil, men utan att vara en skyltdocka för olika märken, slog hennes dåvarande mentor Elisabeth Tarras-Wahlberg fast.
Ända sedan 18-årsdagen har kronprinsessan Victorias klädval granskats under lupp.
Under åren har hennes stil både skrivits ner – och hyllats. För några år sedan: främst det förstnämnda. Vid Nobelfesten 2006 gick en tidning så långt att de konstaterade att kronprinsessan var klädd ”i en gammal trasa” (faktum är att kronprinsessan faktiskt satsade på hållbart mode redan då, och återanvände en galaklänning hon burit tidigare).
”Inget naturligt klädintresse”
I sena tonåren, och kanske så länge som till 30-årsdagen, var stil och kläder inget som kronprinsessan tänkte särskilt mycket kring – eller la ner tid på.
– Tyvärr har jag inget naturligt klädintresse. Det skulle underlätta. Själv tycker jag att det är för mycket fokus på kläder, min syster försöker hjälpa mig, men kläder är inget jag prioriterar, sa kronprinsessan Victoria till tidningen Amelia 2003.
Medan lillasyster, prinsessan Madeleine, hyllades som ”modesessa”, både i Sverige och utomlands, och shoppade loss i de exklusiva butikerna kring Birger Jarlsgatan på Östermalm i Stockholm (affärer som Nathalie Schuterman, Marzio, NK, Gucci och Bottega Veneta – bland andra) hävdade kronprinsessan Victoria, bestämt, att favoritskorna var ett par träskor, och att hon helst av allt bar slitna jeans.
På gamla bilder syns det där väldigt väl. När kronprinsessan i början av 2000-talet fångades på bild, privat, ses hon allt som oftast i enkla blåjeans och en t-shirt. Sneakers på fötterna. Vid officiella tillfällen ser det nästan ut som om hon har lånat något ”representativt” av mamma drottningen. Passformen är sådär, färgvalen likaså. Dräkterna skulle lika gärna kunna sitta på en 40 år äldre kvinna.
Vid förlovningen – en ny stil
I år har det gått 10 år sedan kronprinsessan Victoria och prins Daniel eklaterade sin förlovning. Vi minns bilderna från förlovningssoffan på Kungliga Slottet. Kronprinsessan, klädd i en violblå sidenklänning skapad av Pär Engsheden. Daniel bredvid henne, proper i kostym.
Då, våren 2009, pratade alla om kronprinsessan Victorias ”nya” stil. Många, både journalister, krönikörer och privatpersoner, menade att det var kärleken till Daniel som gjorde att kronprinsessan såg så annorlunda ut. Kanske bidrog det, men det var verkligen inte hela sanningen.
2008 hade nämligen en annan förändring skett i Victorias liv. Hon hade fått en ny nära medarbetare. Catharina ”Tina” Törnqvist hade blivit hennes kammarjungfru – och hennes personliga stylist. Tina är från början utbildad skräddare och mönsterkonstruktör, de senare åren hade hon sysslat en hel del med inredning: stylat reklamfotograferingar, filmer och möbelkataloger. Dessutom hade hon synts i rutan, i tv-programmet Äntligen hemma (där hon, bland annat, visat tittarna hur man får påskbordets snyggast målade ägg!) och varit klädassistent för den svenska succéfilmen Tomten är far till alla barnen. Då, 2009 (och även i dag givetvis), är det Tina som, för kronprinsessans räkning, åker runt till olika designers och väljer ut plagg som hon tror kan falla Victoria på läppen. Därefter gör kronprinsessan själv det slutgiltiga valet.
– Kronprinsessan har en ganska bestämd vilja, hon tar bara på sig saker hon själv trivs i, har en källa med insyn slagit fast.
Så arbetar kronprinsessans stylist
Men, hur ser då Tinas arbete ut? I en intervju med Alice Schneiter Korinth, i samband med att Alice skrev kandidatuppsatsen För Sverige i Tiden – Kronprinsessan Victoria –klädsel i kunglig ämbetsutövning, avslöjade kammarjungfrun mer om sitt arbete. Tina berättade att hon löpande går på visningar i Stockholm, besöker PR byråer, designers och showrooms där hon får presenterat vad som kommer att komma nästa säsong. Hon går även i butiker för att få en överblick.
Då var det tydligt att kronprinsessan var uppfylld av sin nya stil och att hon trivdes i de starkare färgerna, de högre klackarna, klänningarna av internationell design som Tina förde med sig in i den kungliga garderoben.
– Jag har inga anlag alls för mode och smink, inte som Madeleine. Jag är tacksam att jag får hjälp med de numera. Jag försöker använda svenska kläder så mycket som möjligt, jag är stolt över att vi har fina svenska modehus med kläder som jag kan visa upp utomlands, men det svenska utbudet av galaklänningar är ganska begränsat. Därför blir det tyvärr ofta utländska modeskapares kläder vid banketter och officiella tillställningar. Jag vill gärna klä upp mig. Det är mitt sätt att upphöja och visa respekt för dem som bjuder in mig, sa kronprinsessan Victoria i Herman Lindqvists bok Victoria – Drottning med tiden, som kom ut 2009.
Svensk design är viktigast
Redan då ville kronprinsessan, så långt det var möjligt, använda svensk design. Men utbudet av kläder som kändes ”kungliga ”var ofta skralt på den svenska marknaden. Det svenska ”modeundret” var visserligen ett faktum, också internationellt, men det var svart som dominerade, svart och arkitektonisk. Oversize och avantgarde. Tina fick söka sig utomlands.
Tyska Escada gjorde klänningar i starka färger som passade kronprinsessan till vardags. Elie Saab designade galaklänningarna, den första bar Victoria på Nobelfesten 2009. Lyxplaggen blandades upp med svenska budgetplagg från kedjor som H&M och Lindex.
Tina Törnqvist berättar (i uppsatsen som nämns ovan):
– Jag vet att jag en gång fick frågan av någon: ”Kan en kunglighet använda sig av H&M och Lindex i en klänning för 199 kr?” Mitt svar var: ”Absolut, om det passar tillfället och om man kan bära upp det!”
Hon fortsätter:
– Vi försöker använda både högt och lågt. Man får titta på stilen och se vad man passar och trivs i. Man måste framförallt trivas i plagget oavsett vilket märke det är. Om man trivs i sitt plagg kan man också utföra sitt jobb med en annan säkerhet och en lust.
Att trivas har, som sagt, varit viktigt för kronprinsessan. Men på sistone har även den svenska designen, och hållbarhetsaspekten, varit i fokus mer än tidigare. Tina berättar, i uppsatsen, att man först och främst, i alla klädval, undersöker vilka svenska märken och plagg som kan användas. Det är ”absolut nummer 1”, säger hon.
Även hållbarheten ses över:
– Vi måste tänka efter kring vilka produkter vi köper, var de kommer ifrån, hur de framställs och vad vi kan bidra med för att inte förstöra världen.
Tydligt hållbarhetstänk – en del av den nya stilen
Kläderna ska inte heller ta över. De ska inte stjäla showen. Just denna punkt tycks ha blivit än mer viktig för kronprinsessan. De senaste två åren har Victoria engagerat sig än mer i hållbarhet och deltagit vid flera internationella möten och konferenser på ämnet. Miljön, klimatet, har kommit att bli hennes hjärtefråga. Hon deltar i diskussioner och är en viktig maktfaktor och påverkare i dessa sammanhang. Hon inspirerar genom att ständigt vara påläst och i framkant.
Arbetet är så mycket mar än att klippa band och delta i invigningar. Allt detta, sammantaget, har gjort att hennes stil har utvecklats. Borta är de korta klänningarna. Borta är det där glammiga vi såg för några år sedan. Istället bär kronprinsessan hellre kostym.
Looken är mer business. Mer professionell. Hållbarhetstänket är tydligt, vilket märkts när hon valt att bära drottningens gamla klänningar, bland annat under Nobelfesten 2018.
Kronprinsessans nya stil utstrålar pondus och säkerhet. Det märks att hon är bekväm, att kläderna är en förlängning av det hon vill utstråla: medvetenhet, styrka – en kronprinsessa i tiden men samtidigt på väg mot nya mål, mot att göra ett eget avtryck som Sveriges framtida drottning. Tina Törnqvist sammanfattar det hela väl:
– Kläder är viktiga för att känna sig fin, om man känner sig säker så utstrålar man säkerhet. Alla vill känna sig fina. Balansen är att inte låta kläderna ta över i sin representation. Alla behöver vi positiv kraft. Har man en positiv kraft kan man lättare utstråla och förmedla vad man vill säga.
Kronprinsessan Victorias stil då:
- Internationell design
- Klänning
- Mer ”prinsessig” och glamourös stil
- Större smycken som används sällan
Kronprinsessan Victorias stil nu:
- Svensk design
- Kostym
- Businesslook
- Små smycken som används gång på gång
Favoritfrisyrer:
- Knuten
- Den nya stylade hästsvansen (med hårsmycke)
Favoritmärken:
På fötterna:
Pumps och boots, gärna från Gianvito Rossi eller Rizzo
När det är dags för gala:
- Återvunnet – inte sällan mamma drottning Silvias gamla kläder
- Enklare klänningar av svensk design, från By Malina och Stylein exempelvis
Modeller och passform:
- Längre klänningar med högre hals och längre ärm. Aldrig ovanför knät. Luftigare passform. Mognare siluett.
- Luftiga kostymer med blus under, gärna med någon rolig detalj
Smycken och accessoarer:
- Diskreta, hellre samma flera gånger. Som de tunna silverarmbanden från Sophie by Sophie och Ebba Brahe Jewellery
- Gärna breda bälten för att markera midjan
Läs mer:
Kronprinsessan Victorias snygga klänning – nu på rea!
Inspireras av Victoria! Klicka hem den korta jackan
Kronprinsessan Victorias randiga knytblus – tillbaka i butik
Foto: TT