Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Historierna bakom Nobelklänningarna vi aldrig glömmer

10 dec, 2020, 07:00
author Johanna Lejon
Johanna Lejon
Tipsa oss!
Ingen Nobelfest i år! Men låt oss ändå blicka tillbaka och njuta av glittret och glamouren från tidigare år! Låt oss frossa i den makalösa klänningsprakt som Nobel har bjudit på genom åren. Vår moderedaktör har valt ut klänningarna vi aldrig glömmer!
Annons

Frasande siden, glimmande juveler, gästernas sorl, den flotta maten, alla snackisar... Åh, vad vi kommer att sakna Nobelbanketten, och den efterföljande dansen och festen i år! Och visst vågar vi gissa att också kungafamiljen kommer sakna festligheterna. Nobel är ju en högtid de ser fram emot varje år, inte minst klädmässigt. Förberedelserna med att välja designer, sy upp en magnifik blåsa, och välja juveler, tar månader! Men i år är allt, liksom så mycket annat, på paus, modeskaparna som skulle sy klänningar till de kvinnliga kungligheterna får vänta till nästa år.

Knepen bakom prinsessornas NobeldiademBrand logo
Knepen bakom prinsessornas Nobeldiadem

Och för dig som ändå vill ta del av Nobel 2020, visst går det – om än i lite annan form än vanligtvis.

Årets Nobelprisutdelning kommer att ske i Gyllene salen i Stockholms stadshus framför en liten publik. Pristagarna är dock inte på plats i Stockholm, medalj och diplom överlämnas samtidigt till pristagarna i deras respektive hemländer.

Annons

– Vi har en nära dialog med hovet kring planeringen av Nobelveckan och vår förhoppning är att kungaparet ska närvara, säger Nobelstiftelsens kommunikationschef Annika Pontikis till SVT.

Banketten är dock helt struken och årets pristagare kommer istället att bjudas in till nästa års Nobellbankett. Men banketten kommer ändå att vara med på ett litet hörn 2020. Nobel Prize Museum öppnade en utställning om Nobelbanketten den 5 december.

– Den kommer att handla om Nobelfesten som fenomen och folklig tradition, säger Annika Pontikis till SVT.

Men, nu till klänningarna! Här är Nobelblåsorna vi aldrig kommer att glömma.

Kronprinsessans maffiga himmelsblå klänning på Nobel 2017, är från Jennifer Blom, en svensk modeskapare vars design hon burit flera gånger.

Annons

– Första beställningen till kronprinsessan Victoria fick jag genom stylisten och kammarjungfrun Tina Törnqvist. Hon hade sett min modevisning 2016 och gillade mitt varumärke och vad det stod för: handsydda plagg i Sverige i hållbara material, har Jennifer berättat för Svensk Damtidning.

På Nobelfesten 2014 bar Madeleine en ljusrosa klänning i silkes-organza och italiensk tyll. Klänningen sägs väga 15 kilo – på grund av alla de små gnistrande glaspärlor som handbroderats på klänningen. Den greigerosé-färgade klänningen, med glaspärlor i taupe och burgundy, är designad favoriten Fadi el Khoury.

2014 tog Victoria steget från de lite mer modesta klänningarna till en makalös blåsa – värdig en drottning. Kronprinsessan valde en intensivt läppstiftsröd klänning designad och uppsydd av Pär Engsheden. Klänningen var (ovanligt nog för Victoria) axelbandslös, ett faktum som fick en del kritik och vett- och etikettexperter. Klänningen var draperad över bysten och hade en underkjol uppbyggd av tyll för att ge sidentyget den vida formen. Pär Engsheden är utbildad till både designer och skräddare och är en av kronprinsessans favoriter, Engsheden är en designer som hon ofta återkommer till och det var också Pär som fick det hedersamma uppdraget att skapa Victorias vackra bröllopsklänning.

Nobel 1976, och Silvias har varit Sveriges drottning i bara sex månader. Under den gula klänningen, som liksom brudklänningen kommer från Dior, har hon en hemlighet: en växande gravidmage med lilla Victoria i. Men ingen anar någonting. Inte heller anar någon att Silvias diadem orsakar stor skada under kvällen. Det är felkonstruerat och arbetar sig in i drottningen huvud – under stort obehag och smärta...

Den mest klassiska av alla drottningens Nobelklänningar är onekligen den svartvita från 1993. Signerad Nina Ricci. I SVT har drottningen själv berättat om känslorna kring den klänning som inte sällan röstats fram som hennes vackraste Nobelklänning – någonsin.

Annons

– Den syddes inte för mig, men när jag såg den tyckte jag att den var underbar så jag provade den och den passade perfekt. Det är en klänning som bara är. Den är naturligtvis speciell med alla sina volanger och rosetter, men jag tyckte den var väldigt härlig och ja, djärv, har Silvia slagit fast.

– En färgbomb som slår knockout på alla svartvita pingviner i salen – männen i frackar, sa Kulturnyheternas modekritiker Dennis Dahlqvist om Sara Danius omtalade Nobelkreation från 2018. Klänningen, orange och rosa, skapad av Pär Engsheden, blev Nobels stora snackis det året .

– Han fick inte helt och hållet fria tyglar, men färgerna har han valt. Han har ritat, sytt, formgivit och tänkt ut idén. Han har tänkt ut allt, förklarade Sara Danius angående Pär Engshedens arbete med kreationen.

Kulturminister – och en hejare på att skapa ”buzz” kring sina klädval. Två år i rad blev det otaliga spaltmeter skrivna om Alice Bah Kuhnkes vackra klänningsval på Nobel. 2017 bar hon en vit klänning med ärmar av papper, skapad av Bea Szenfeld och hennes kollega Naim Josefi.

Annons

Idén till designen fick Alice Bah Kuhnke då hon reste till Svalbard. Därefter bad hon deisgnduon Szenfeld/Josefi om en klänning på just Arktis-temat.

– Jag ville ta tillfället i akt att på ett av Sveriges mest välbevakade event, som även världsmedia bevakar, få belysa frågor som är avgörande – som Arktis och klimatförändringarna, berättade Alice Bah Kuhnke.

Året efter, 2018, bar Alice en klänning skapad av Remake, Stockholms Stadsmissions eget mode- och designmärke och består av Stockholmarnas avlagda kläder.

– Klänningen är sydd av gamla sidenskjortor som vi färgat grå. Totalt består klänningen av 35 sidenskjortor, en av dem är faktiskt Alices egen, berättade designern Marie Teike.

Återbruk – på en helt ny nivå. Under Nobelfesten 2018 valde kronprinsessan att göra något historiskt. Vad? Att bära drottning Silvias Nobelklänning från 1995. 23 år hade drottnings Silvias makalösa Nobelklänning på nacken. Men vad gör det? Den är minst lika modern i dag som 1995, då drottning Silvia bar den. Klänningen, från Nina Ricci, med rosa liv, grönt band i midjan och grå kjol i sidentaft är en riktig favorit i kungliga sammanhang. Inte minst på grund av sin otroliga baksida, med en stor smällig rosett, också den i sidentaft. Ett statement utan dess like av vår vackra kronprinsessa – och hållbart ända ut i fingerspetsarna.

Sofias vackra klänning från House of Dagmar, från 2016, är en lite bortglömd pärla. Ett helt team låg bakom den smaragdgröna drömmen, sydd av exklusiv italienskt sidenduchesse. Förutom Sofia själv (som var med längs med hela vägen) var det Dagmars designer Karin Tjäder, en sömmerska och en konstruktör som jobbade med klänningen.

Ni minns väl Nobel 2015? Då prinsessan Sofia varit prinsessa i ett halvår. Då, under den här perioden, fick hon ofta stylinghjälp av talangfulla Camilla Åstrand, som under den här perioden jobbade med PR hos Gant.

Annons

Smakar det så kostar det, brukar det ju heta. Och ja det gjorde den Nobelklänning som prinsessan Sofia valde att bära under Nobelfestligheterna 2015, då hon var gravid med lilla prins Alexander i magen.

Sofias vackra klänning, djupt midnattsblå, var signerad Oscar de la Renta. En designer som då, 2015, länge hade varit kronprinsessan Victorias och prinsessan Madeleines favorit. Under åren har prinsessorna, burit många Oscar de la Renta-kreationer. Också nederländska Máxima är mer än förtjust i de la Rentas design.

Prislappen på Sofias vackra klänning var lite i saftigaste laget, enligt många. En riktigt klädchock blev det då. Ungefär 76 000 svenska kronor gick klänningen loss på.

Men vi förstår att plagget var i ropet! Modedesignern Oscar de la Renta hade nämligen gått bort året innan, 2014, 82 år gammal. Han var en av de största modeskaparna och blev känd efter att han börjat klä stilikonen Jackie Kennedy.

Och visst finns det några andra klänningar vi aldrig glömmer... Dåvarande kulturminister Birgit Friggebos omtalade blåsa från 1992, tvådelad, secondhandfyndad och ja, urringad. Ja, det är sannerligen inte något fel på att visa lite hud, men för mycket hud drar ofta blickarna, och diskussionen, från det viktiga: i detta fall Nobelpristagarna och vetenskapen.

Och på tal om hud? Hur ska vi kunna glömma den så kallade Baywatchblåsan prinsessan Madeleine bar 2002. Skapad av henne själv tillsammans med coturemästaren Pär Engsheden. Och såhär coolt kommenterade hon själv ståhejet några veckor senare.

Annons

– Ja, haha. Jag är ju inte den som tycker att uppmärksamhet är det roligaste, utan är den som hellre drar mig undan. Men å andra sidan – om jag nu kan hjälpa till att dra uppmärksamhet till Nobel som är ett viktigt arrangemang så är det kul.

Mer Nobel hos Svensk Damtidning:

Nobelskandalerna vi minns

Foto: TT

Annons