Spännande historien bakom Victorias favoritplagg
”Tack för möjligheten att vara med i dag. Ämnet för den här konferensen känns både angeläget och akut, så jag är glad att vi kan mötas på det här sättet.
För en tid sedan läste jag en fascinerande artikel, om hur vaccinforskare från olika länder samarbetar virtuellt nu i covid-19-pandemin.
Gränserna må ha stängt. Men kunskapen, den färdas snabbt över världen. Och delas generöst.
Såhär sa en svensk forskare i artikeln: ”För oss handlar det generellt om att vara först med något resultat och kunna publicera data i finare tidskrifter. Men nu har vi passerat det. Vi har ett problem som måste lösas.”
Just det: Vi har ett problem – som måste lösas.
Det sägs att nöden är uppfinningarnas moder. Så är det nog. Men nöden är också en oerhört stark drivkraft för samarbete.
Vi har sett det historiskt, vi ser det i coronakrisen – och vi ser det glädjande nog också i arbetet med de globala målen.
2030 är bara tio år bort och, ja, vi får nog tyvärr säga att vi nu befinner oss i vad som är, eller snart kommer att vara, en nödsituation för planeten.”
Med dessa ord markerade kronprinsessan Victoria sin närvaro vid konferensen Agenda 2030 – hållbar omställning på vetenskaplig grund, arrangerad av Formas, som ägde rum i veckan.
Och dagen till ära valde kronprinsessan Victoria att bära pärlörhängen och hästsvans.
Örhängen med pärlor från & Other Stories. ANNONS Läs mer och köp här.
Hon bar också sitt favoritplagg: knytblusen. Victoria bär ofta knytblus, och hon gör det ofta när hon ska göra något extra viktigt. Det märks att knytblusen ger henne kraft – och pondus. Men så är ju också knytblusen ett plagg som har en minst sagt spännande historia.
– Knytblusen har funnits i många former genom åren, men fick sitt stora genomslag som modetrend under slutet av 70- början av 80-talet, har Philip Warkander, doktor i modevetenskap, berättat för ELLE.
– Anledningen var att allt fler kvinnor i västvärlden började arbeta inom tjänstemannasektorn och därför behövde kläder som kunde passa in i den tidens kontorslandskap. Knytblusen var ett sätt att fortsätta se feminin men samtidigt också professionell ut. Notera att kvinnlighet och professionalitet alltså sågs som en motsättning! Av den här anledningen har också knytblusen ofta förlöjligats, den har setts som ett märkligt och nästan orimligt plagg.
Knytblusens status har dock förändrats under årens lopp. Inte minst tack vare Sara Danius, som gjorde plagget till en symbol för kvinnokamp.
– Hon har använt knytblusen på ett väldigt medvetet sätt, vilket i samtidens Sverige gett den en ny laddning, har Philip Warkander slagit fast.
Fina knytblusar i butik 2020
Knytblus från Ida Sjöstedt. ANNONS Läs mer och köp här.
Knytblus från Arket. ANNONS Läs mer och köp här.
Knytblus från Lindex (finns ävenANNONS i fler färger!). ANNONS Läs mer och köp här.
Knytblus från H&M.ANNONS Läs mer och köp här.
Foto: TT, Kungahuset