Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

10 år sedan prins Daniels njurtransplantation – åker tillbaka till sjukhuset

28 maj, 2019, 19:10
Exakt 10 år har gått sedan prins Daniel fick en ny njure av sin pappa, en transplantation som räddade hans liv. Och i dag är han tillbaka på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, bland annat för att sätta fokus på den viktiga frågan om organdonatorer.
Annons

Det var onsdagen 27 den maj 2009 som nyheten om att prins Daniel hade genomgått en njurtransplantation slog ner som en fullkomlig bomb. Timmarna innan hade han fått en ny njure och donator var hans egen pappa Olle Westling. Samtidigt befann sig kronprinsessan Victoria på en arktisk expedition på Ishavet, 360 mil från sin älskade.

Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, söder om Stockholm, samma dag som prins Daniel fick en ny njure.
Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, söder om Stockholm.

Dagen före transplantationen flög Victoria till Grönland

Operationen var planerad sedan lång tid tillbaka, men den skedde lite tidigare än beräknat, eftersom Daniels värden hade blivit dåliga. Och den var orsaken till att han och Victoria tvingades vänta med bröllopet i ett och ett halvt år efter förlovningen.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Daniel Westling och kronprinsessan Victoria i Rio de Janeiro, sju veckor före Daniels njurtransplantation.
Daniel och Victoria i Rio de Janeiro, sju veckor före njurtransplantationen.

– Prins Daniels njurproblem hade hållits i en väldigt snäv krets. Så det kom som en chock för många, säger Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall som var den som var först med att skriva om nyheten.

Kronprinsessan Victoria var alltså inte i Sverige när transplantationen ägde rum. Dagen före operationen flög hon till Grönland för att studera ishavsforskningen på plats tillsammans med kronprins Frederik och kronprins Haakon. En sedan länge planerad resa, men också ett beslut som förvånade många.

Annons
Oroliga dagar i Kangerlussuaq på Grönland. Men kronprinsessan Victoria fick tröst av kronprins Frederik och kronprins Haakon efter prins Daniels transplantation.
Oroliga dagar i Kangerlussuaq på Grönland. Men kronprinsessan Victoria fick pepp och tröst av kronprins Frederik och kronprins Haakon.

– Haakon och Frederik berättade för mig att de hade varit Victorias stora stöd de där dagarna när hon hade varit så orolig för Daniel, berättar Johan T Lindwall som mötte de tre tronföljarna i Kangerlussuaq.

Själv sa Victoria:

– Det känns väl lite sådär. Men jag kunde inte göra något hemma, jag skulle antagligen bara ha vankat av och an och varit väldigt orolig. Han har sin mamma med sig och det känns bra. Jag vet att han är i de bästa händer. Sen om jag fått välja hade jag självklart tagit ett datum där det inte hade kolliderat. Men tillståndet var så att det inte kunde vänta längre. Så därför var det inte heller möjligt att skjuta upp operationen.

Annons
– Det känns väl lite sådär, sa Victoria när Johan T Lindwall mötte henne på Grönland, fem dagar efter Daniels operation.
– Det känns väl lite sådär. Men Daniel har sin mamma med sig, sa Victoria när Johan T Lindwall mötte henne på Grönland, fem dagar efter Daniels operation.

Prins Daniels sjukdom var medfödd, men inte ärftlig

Bakgrunden är att prins Daniel led av en medfödd, men inte ärftlig, njursjukdom. Han var 35 år gammal när transplantationen genomfördes, och hans pappa var 64. Olle Westling var den mest lämpliga donatorn och tvekade aldrig när han fick frågan. Och för prins Daniel var det givetvis en stor förmån att han kunde få sin njure från en levande donator som han dessutom är nära släkt med.

Kungaparet med Daniels föräldrar Ewa och Olle Westling.
Ewa och Olle Westling med kungaparet.

Den sex timmar långa operationen utfördes på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och efteråt tillbringade prins Daniel några dagar på transplantationsavdelningen K87-89. Men han återhämtade sig snabbt och kunde skrivas ut redan efter någon vecka.

Annons
Kronprinsessan Victoria på KS i Huddinge för att hälsa på prins Daniel efter hans njurtransplantation.
Efter sex dagar på Grönland flög Victoria hem, och hon åkte raka vägen till KS i Huddinge.

Nu har det gått exakt tio år sedan prins Daniels njurtransplantation och i morgon är han tillbaka på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, den plats där han fick ett nytt friskare liv tack vare de skickliga transplantationskirurgerna, och tack vare sin pappa. Ett uppdrag som förstås väcker många minnen, och kanske också bjuder på möten med läkarna som räddade hans liv.

Våren 2013 var Daniel tillbaka på njur- och transplantationskliniken, men nu som prins.
Våren 2013 var Daniel tillbaka på njur- och transplantationskliniken, men nu som prins.

– Idag står det 600 personer i kö för en ny njure. För 10 år sedan fanns enbart möjligheten att få en ny njure från en avliden person eller en familjemedlem. Idag med en ny lagstiftning och det så kallade STEP-programmet finns det möjlighet att få en njure från en levande person som inte är familjemedlem, skriver Karolinska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

Prins Daniel utanför Haga slott. Han har fullt fokus på den viktiga frågan om organdonatorer.
Som transplanterad vet prins Daniel vad ett nytt organ kan innebära, och med besöket på KS sätter han åter fokus på den viktiga frågan om organdonatorer.

Foto: TT, Erika Gerdemark/Kungl. Hovstaterna

Annons