7 detaljer du inte visste om kungliga dop
1. Visste ni till exempel att traditionen med faddrar är mycket gammal? Vid hertigens av Smålands dop i Slottskyrkan 1782 ställdes förgyllda stolar i koret för de olika faddrarna. Faddrar som konungarna av Preussen och Danmark var inte personligen närvarande vid dopakten men deras stolar stod där och i dessa tomma stolar placerades istället porträtt av dessa faddrar. Dock kommer det inte att se ut så nu på fredag när prinsessan Adrienne döps. Men visst finns det intressanta saker att lägga märke till – om man vet om dem, det vill säga.
2. Adrienne kommer, precis som sin syster och bror, att bära kungafamiljens dopklänning från 1906. Den syddes till prins Gustaf Adolfs dop. Klänningen har burits av alla Gustaf Adolfs syskon, Hagasessorna och kungabarnen. Till klänningen hör även en cape och i fodret är alla dopbarnens namn broderade. Det senaste stygnen bokstaverar Adrienne!
Läs mer: Chris och Madeleines kärleksbevis till Adrienne – därför döps hon 8 juni
3. Dopvattnet är som vanligt hämtat från en källa på Öland. Detta är en tradition som Kungaparet inledde och kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine har alla döpts i källvatten från sommarparadiset. Men kungen döptes i vatten från Jordanfloden vilket tidigare varit en kunglig tradition. Vatten från Jordanfloden såldes förr till pilgrimer i flaskor för att användas vid dop. I den Bernadotteska minnessamlingen finns en glasflaska med dopvatten från Jordanfloden med ett papper där drottning Victoria har skrivit att ”Detta Jordanvatten användes senast vid Hertigens af Dalarna dop”, det vill säga när Carl Johan Bernadotte döptes 1916.
4. Mattan! En av de två savonneriemattorna används vid kungliga dop. Savonneriemattorna tillverkades för hand på stående vävstolar. Arbetet var oerhört krävande – det tar en skicklig yrkesman ett år att åstadkomma tre kvadratmeter enfärgad matta. De mångfärgade och detaljrika mönster som utmärker savonneriemattor var givetvis än mer tidskrävande. Mattornas mönster och färgsättning skiljer sig åt men båda präglas av det överdåd som kännetecknar savonneriemattor i allmänhet. Bland ornamenten kan musslor, blomstergirlanger, akantusblad och franska liljor urskiljas. Denna typ av mattor användes i representativa miljöer på de franska kungliga slotten och som prestigefyllda diplomatiska gåvor.
Läs mer: Dags för dop! Så olika var Leonores och Nicolas ceremonier
5. Lilla Adrienne kommer att ligga i Karl XV:s vagga på mottagningen efter dopet. Vaggan tillverkades inför prins Karl XV:s födelse 1826 efter en förlaga av hovarkitekt Per Axel Nyström. Den användes från början som vardagsvagga, men från 1830 betraktas den som paradvagga och används när prinsar eller prinsessor döps eller på annat sätt visas upp. Madeleine, Leonore, Nicolas, Oscar, Alexander och Gabriel har sovit sött i den vid sina dop. Den nya vaggtraditionen infördes1830 då prinsessan Eugénies döptes och prins Karl (XV):s vardagsvagga blev prinsessornas paradvagga. Den stod då uppställd på Georg Haupts paradpodium, precis som vid prinsessan Madeleines dop 1982, prinsessan Leonores dop 2014 och prins Nicolas dop 2015.
Den som är tronföljare ligger i en lite finare vagga, Karl XI:s vagga i förgyllt och snidat trä. Karl XI:s dopvagga är den äldsta av de kungliga vaggorna som finns bevarade. Vaggan gavs som dopgåva till den blivande Karl XI av hans morföräldrar, hertigparet av Holstein-Gottorp.
Läs mer: Glädjebeskedet – prinsessan Birgitta kommer till Adriennes dop!
6. Titta på golvet! År 1701 slutfördes byggnationen av slottskyrkan men det var först 1728 som inredningsarbetena sattes igång. Då lades golvet med 306 bruna och vita golvstenar av Ölandssandsten.
7. Orgeln är tillverkad av Johan Niclas Cahman.
Läs mer: Här är Adriennes faddrar – hovet avslöjar hela listan
Foto: Kungahuset.se, IBL, TT