Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

11 kvinnor som gjort Victoria till den hon är idag

02 jan, 2018, 15:06
Victorias kungliga strålglans lyser starkare än någonsin. Men hur har hon blivit den hyllade kronprinsessa som hon är i dag? Vi har kartlagt hennes kvinnliga nätverk.
Annons

Victoria har humor och alltid ett uppriktigt intresse för dem hon möter. Det hon säger kommer från hjärtat. Så var hon också den populäraste medlemmen i kungafamiljen i Svensk Damtidnings stora Sifo-undersökning i våras förra året.

Men hur blev hon egentligen till denna hyllade kronprinsessa? Ja, en del av hemligheten ser ni här. Tio starka kloka kvinnor som följt henne längs vägen. Utan sitt nätverk hade hon inte varit den hon är idag.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

1. Guvernanten

Så här lycklig blev Victoria när hon sprang på sin tidigare guvernant Ulla Gitta Kronberg, 84, under ett uppdrag på Kungsholmen i våras. De hade ju en nära och varm relation i så många år. Det var drottning Silvia som lät anställa Ulla Gitta som kungabarnens privatlärare och hon fanns alltid där som ett extra stöd.

Annons

Läs också: Bildextra! Victorias 17 bästa outfits från året som gått

2. Den kloka fastern

Victorias faster prinsessan Christina kan konsten att balansera mellan det vanliga och det kungliga och har precis som Alice Trolle-Wachtmeister alltid funnits där med sina kloka tankar och goda råd.

3. Stödet vid hovet

Alice Trolle-Wachtmeister var i många år hovets första dam, en klok och rak och mycket bestämd grevinna. Henne ord hade tyngd, när hon talade lyssnade alla. Det var med vemod som kronprinsessan Victoria tog ett sista avsked efter begravningen i somras.

Annons

– Så länge jag kan minnas har Alice varit ett stöd för mig personligen, sa Victoria.

– Alice var en sällsynt klok och varm person som jag är glad att jag fick lära känna. Hon lämnar ett stort tomrum efter sig.

Läs också: Se bilden! Victorias lånar Madeleines klänning

4. Förstår precis

Lillasyster Madeleine är stöttepelaren som alltid finns där för Victoria. Även om de är olika som natt och dag förstår de varandra precis. Ingen som inte är född in i den kungliga världen kan ju riktigt på djupet förstå hur det är. Dessutom är de småbarnsmammor båda två och delar samma glädjeämnen och problem.

Annons

5. Satte looken

Åtta år har gått sedan Tina Törnqvist fick jobbet som Victorias kammarjungfru och stylist. Det har varit en stilresa som tagit kronprinsessan från det totala modeointresset till den sofistikerade kungliga stilikon som hon är i dag.

6. Bästa förebilden

Annons

Den största och bästa förebilden finns på hemmaplan. Det är mamma Silvia som har lärt Victoria den kungliga konsten att få alla i ett rum att känna sig sedda. Och som avslöjat hur hon ska behålla intresset även under evighetslånga tal: “Det tråkigaste som finns är att inte lyssna”.

– Victoria kommer att bli en bra drottning, sa drottning Silvia nyligen till brasilianska O Globo.

– Hon har stor medkänsla och ett stort hjärta och hon är intelligent. Hon är en bra mamma och en bra person.

Läs också: Bildextra! Modeexperten korar Madeleine och Victoria som bäst klädda i Europa

7. Mentorn

Annons

Louise Dinkelspiel är hennes bästis svärmor. Men hon var också Victorias mentor under era år – och hennes lärare i engelska i Enskilda gymnasiet. Louise har beskrivit en engagerad och mycket motiverad elev. Victoria satt längst fram och antecknade hela tiden.

8. Dietisten

När Victoria flyttade till USA våren 1998 för att få professionell hjälp med sin anorexi – ja, då fanns den erfarna dietisten Annika Kahm där. Victoria flyttade in i hennes röda villa i Stamford utanför Yale och svenska Annika, som i dag har mer än 30 års erfarenhet av att behandla ätstörningar, var en viktig del på vägen att bli frisk.

Läs också: Victoria ska jobba med pappa kungen igen

9. Från hovveteran till vän

Annons

”Hon låg på sin mammas axel, hon var alldeles nydöpt och bara ett par månader gammal. Det var i Pelargången på Stockholms slott och jag minns fortfarande hennes stora bruna och mycket utforskande ögon.” Så har Elisabeth Tarras-Wahlberg beskrivit sitt allra första möte med Victoria. Vid det här laget har de känt varandra i hela 40 år, och under Elisabeths tid som presschef och chef för kronprinsessans hovstat reste de över hela världen tillsammans. Ett sammansvetsat team – Elisabeth kunde både tackla media och hjälpa till att dra upp blixtlåset i klänningen. Och även om hon inte längre jobbar på slottet så finns hon där som vän.

10. Så befriande vanlig

Annons

Prins Daniels mamma Ewa Westling har öppnat både famnen och dörren till sitt kedjehus för Victoria. Där bjuder hon på sin hemlagade kålpudding och en dos befriande vanligt familjeliv. Härligt och ganska annorlunda om man som kronprinsessan har vuxit upp i 192 rum och kök.

Läs också: Lista! Här är kungligheterna som jobbade mest 2017

11. Victorias första fröken

Victoria i mitten och Ulla-Britta längst ut till höger.

Snälla Ulla-Britta var Victorias första fröken och hennes trygga punkt i klass 1d i Smedslättsskolan i Bromma. I klassrummet var det inga krusiduller och inget prinsessande – alla sa Victoria. När vi pratade med Ulla- Britta för några år sedan berättade hon också att Victoria var lite blyg, men att hon framför allt var en sån omtänksam elev. Om någon ramlade eller var ledsen så var hon snabbt framme för att trösta.

Foto:Patrik Österberg, IBL, Stella pictures

Annons