18-årsdagen närmar sig! Ingrid Alexandra tvingas bli vuxen i förtid
Med en sjuk mamma och en åldrad farfar får norska prinsessan Ingrid Alexandra tidigt axla ett allt större ansvar. Så här förändras hennes liv.
En förändring i Norges kungafamilj rycker allt närmare. Säkert dröjer det innan Haakon blir kung, men att han skulle kunna bli en så kallad kronprinsregent inom en relativt snar framtid är inte ett otänkbart scenario. I Norge finns denna tradition av en mer stadigvarande ”vikarie”, om kungen blir gammal och/eller sjuk. Kung Harald är ju trots allt 84 år gammal och har haft en del hälsoproblem på sistone.
En historisk drottning
Och ju närmare kronprins Haakon kommer tronen, desto mer kommer livet att förändras även för hans dotter Ingrid Alexandra, som står på tur att bli den första regerande drottningen i Norge på 600 år. Senast det inträffade var under medeltiden då drottning Margareta (1389-1412) regerade över Norge, Danmark och Sverige.
Den 21 januari 2022 fyller prinsessan Ingrid Alexandra 18 år. Vida kjolar, ballerinaskor och flätor har givit plats åt tajta klänningar, höga klackar och Hollywoodlockar. Än så länge lever prinsessan, som i familjen bara kallas Ingrid, ungefär samma liv som de flesta ungdomar gör; dagarna fylls av skolarbete, umgänge med vänner och familj samt olika sportaktiviteter – främst kickboxning, skidor och surfing. Och varje år visar hon upp sin vassa högerfot när det är vänskapsmatch i fotboll mellan Team Skaugum och Asker United hemma på Skaugum.
Men utöver detta vilar ett tungt ansvar på den unga prinsessans axlar. Ingrid Alexandra ska ju en dag bli landets kronprinsessa och senare regent. Och precis som Victoria och Daniel har Ingrids föräldrar Haakon och Mette-Marit satsat på en tidig men långsam inskolning i rollen.
Tungt ansvar för prinsessan
De senaste åren har vi dock sett en tydlig ökning av Ingrids officiella uppdrag, och de sker dessutom i allt högre utsträckning på egen hand. Det har säkert att göra med det faktum att kronprinsessan Mette-Marit lider av den obotliga sjukdomen lungfibros, samtidigt som kung Harald, 84, dras med en alltmer sviktande hälsa. Ingrid Alexandra blir därför tvungen att kliva fram lite tidigare än hon annars kanske skulle ha gjort.
Men innan Ingrid Alexandra på allvar axlar rollen som arvprinsessa väntar förstås utbildning. Förutom skolning på universitet är det många i Norge som förväntar sig att en blivande regent även ska ha en militär utbildning, men det är inget måste – pappa Haakon har gjort klart att det får prinsessan bestämma själv.
Stöd i Europas kungahus
Ingrid har förstås fortfarande ett stort stöd av sina föräldrar och sina farföräldrar, men det är få av hennes jämnåriga som kan förstå hennes situation. Det bästa stödet i sin generation kan hon förmodligen få bland sina kollegor i andra kungahus; Europa kryllar ju av blivande regenter i hennes egen ålder; Amalia, 18, i Nederländerna, Leonor, 16, i Spanien, Elisabeth, 20, i Belgien samt inte minst Christian, 16, i Danmark.
Sedan finns förstås även vår egen Estelle, 9, som visserligen är betydligt yngre – men det är en åldersskillnad som kommer att spela mindre roll ju äldre prinsessorna blir. Se bara hur de tre nordiska tronföljarna Victoria, 44, Haakon, 48, och Frederik, 53, alltid har stöttat varandra! Estelle och Ingrid har ju dessutom nästan en kusinrelation, eftersom deras familjer är nära vänner och ofta semestrar tillsammans.
Får hon gifta sig med en kvinna?
I sinom tid kommer prinsessan Ingrid förhoppningsvis att finna en partner att dela sitt liv med. Men med all sannolikhet blir det en ”vanlig” människa, som alltså inte heller riktigt kan förstå hur det är att vara kunglig – i alla fall inte inledningsvis. Och oavsett om Ingrid väljer att gifta sig med en man eller kvinna kommer frågan om vilken titel hennes partner ska få att bli en brännande fråga.
Regerande drottningars makar brukar ju som bekant inte bli kungar utan prinsar. Detta tolkas ofta som en orättvis behandling av männen – en slags omvänd jämställdhetsfråga alltså där mannen (lite förvånande!) skulle ha dragit det kortaste strået. Men det är faktiskt precis tvärtom; ett uttryck för en patriarkalisk rangordning. Detta blir lättare att förstå om man tittar på spelkortens värld, där en kung alltid trumfar en drottning. Så kan man inte ha det om drottningen nu är monarken – och alltså kan hennes make inte bli kung. En drottning trumfar ju däremot en prins, så prins kan han bli.
Många anser att det är hög tid att ändra på denna ålderdomliga ordning, så att en regent alltid står högst oavsett kön och titel. I grundlagen står det visserligen att det är regenten som har rätt att fördela titlar. I teorin skulle en regerande drottning alltså kunna ge sin make titeln kung, men det skulle innebära en krock som i praktiken gör det omöjligt.
”Passar inte i ett modernt Norge”
– Det kräver högst troligen en ändring av grundlagen. Stortinget bör därför starta arbetet med att ändra grundlagen redan nu. Ett kungahus med en ålderdomlig, icke jämställd rangordning passar inte in i ett modernt Norge, säger norske statsvetaren och hovexperten Carl-Erik Grimstad.
Om Ingrid Alexandra skulle välja att gifta sig med en kvinna, är det inte heller klart vilken titel hennes fru skulle få. Frågan har ju diskuterats under hösten med anledning av det nederländska kungahusets ställningstagande i frågan, där man konstaterade att inga hinder förelåg för ett samkönat äktenskap. Men där har man kommit fram till att frågan om titel tar man om situationen uppstår, och det är förmodligen en rimlig ståndpunkt även i Norge.
LÄS MER: Fruktansvärda beskedet till prinsessan Madeleine – mitt i krisen
LÄS MER: Herman Lindqvist avslöjar sanningen om exfrun – efter splittringen
LÄS MER: Kärlekskarusellen i societeten – alla har varit med alla