7 kungliga böcker att fynda på årets bokrea!
1. I den kungliga kulissen: en hovreporters betraktelser av Barbro Hultman
Barbro Hultman, som i många år hade arbetat som journalist bland annat på Veckojournalen, var nervös när hon påbörjade anställningen som personaltidningsredaktör vid hovet. Skulle hon betraktas som murvel? Kungen gillar ju inte journalister! Men tiden gick och hovreportern vann så småningom personalstabens och kungafamiljens förtroende. Här delar hon med sig av personliga anekdoter och skildrar händelser som visar nya sidor av vår kung. Vem kunde ana att Carl XVI Gustaf är en riktig
maskeradälskare? Eller att han drömt om att få stå på Kungliga Operans scen istället för att sitta i publikbåset?
2. Mannerheim: marsken – masken – myten av Herman Lindqvist
Detta är en berättelse om den legendariske marskalken av Finland, friherre Gustaf Mannerheim. Att han var överbefälhavare i fyra av Finlands krig, riksföreståndare och president som under ytterst svåra förhållanden lyckades försvara Finlands frihet och självständighet, är känt för de flesta. Den historieintreserade känner även till att han började sin karriär som tsarens officer och att han lik James Bond skickades på ett farligt spionuppdrag till Kina, utklädd till en upptäcktsresande. Men hur många vet att han tillbringade fem år av sitt i liv i Warszawa, åren som han betecknade som den lyckligaste tiden i sitt liv? Att han var en sann livsnjutare och gourmé av rang, en gentleman ut i fingerspetsarna, alltid oklanderligt klädd, en elegant charmör som ständigt satte kvinnohjärtan i brand? Själv tycktes han vara immun mot Amors pilar, oförmögen till djupare relationer. Många kvinnor klagade på att Mannerheims hjärta var kallt som “Finlands snö”. Först de sista åren av sitt liv, då han var 79 år, drabbades han själv av en stark passion och upplevde en stormande, bubblande kärlek.
3. Gustaf VI Adolf: regenten som räddade monarkin av Roger Älmeberg
Gustaf VI Adolf bidrog personligen till att rädda monarkin i Sverige när han 1918 1919, tillsammans med bland andra Hjalmar Branting, som kronprins pressade Gustaf V och högern att gå med på en demokratisk rösträttsreform. Hans personlig popularitet gjorde senare att republikfrågan avfärdades från vår nuvarande författning.Barndomen och relationen till föräldrarna, särskilt till drottning Victoria, var svår. Första hustrun, kronprinsessan Margareta, påverkade honom att bli öppnare och socialt engagerad, men äktenskapet slutade i tragedi en av flera i hans liv, som när äldste sonen omkom i en flygolycka 1947. Hans andra hustru, drottning Louise, blev ett stort stöd för honom samtidigt som relationen till hans barn försvårades. Tage Erlander gillade inte kungen från början, men statsministern svängde helt och de fick ett gott samarbete. Hans insatser för vårt konst- och kulturliv och humanism var betydande och blev en del av vårt kulturarv. Även denna sida av gamle kungen framhävs i boken där även hans dotterdotter, drottning Margrethe II av Danmark, berättar om sin relation till sin morfar och del av glädjeämnena och problemen inom familjen.
4. Politik och passion: Svenska kungliga äktenskap under 600 år av Henric Bagerius, Louise Berglund m. fl.
Vasaprinsessan Sofia påtvingades en make som behandlade henne så illa att hennes hetlevrade bröder slutligen jagade honom ur landet. Den fanatiskt sörjande Maria Eleonora, änka efter Gustav II Adolf, kämpade med riksrådet om kontrollen över sin makes lik. Gustav III kände en sådan aversion mot sin drottning att hans ovilja att ha samlag med henne höll på att urarta i en konstitutionell kris. Att kungliga äktenskap i alla tider har varit grundade på politik är välkänt. Men som den här boken visar har också passion, i en eller annan form, alltid spelat en viktig roll. I sju nedslag i den svenska monarkins historia får vi här följa hur dynamiken mellan politik och passion yttrat sig. Tillsammans utgör nedslagen en gripande berättelse om hur kön och sexualitet, klass och etnicitet, lycka och olycka, furste och undersåte ständigt har omtolkats i historien.
5. Familjen Bernadotte: makten, myterna, människorna av Arne Norlin
Familjen Bernadotte: makten, myterna, människorna är i första hand en underhållande exposé över vår kungliga familj och dess historia. Samtidigt är det också en lättsam historiebok om Sverige under dessa tvåhundra fredliga år. Fakta samsas sida vid sida med mindre kända episoder om de kungligas äventyr.
6. Barndrottningen Filippa och hennes värld av Eivor Martinus
Filippa, yngsta barnet till Mary de Bohun och kung Henrik IV, var inte ens åtta år fyllda när hon trolovades med Erik av Pommern, systerdotterson till drottning Margrethe. År 1406 gick bröllopt av stapeln och Filippa blev drottning av Sverige, Danmark och Norge, vid tolv års ålder. Trots detta är hon näst intill okänd idag och många av spåren efter henne är igensopade. Eivor Martinus har med hjälp av bland annat samtida vittnesmål och brev försökt bygga upp en trovärdig bild av denna unga kvinna från England som blev en omtyckt drottning i Norden. Med stor inlevelseförmåga skildrar Eivor Martinus Filippas liv och värld. Vi får följa henne från den svåra färden över Nordsjön till det nya landet, via ankomsten och anpassningen till det nya annorlunda landet och livet som drottning, fram till hennes död i Vadstena kloster år 1430, trettiofem år gammal. Vi bjuds en levande skildring av England och Norden under början av 1400-talet och de maktspel som där utspelade sig. Martinus berättar om Filippas familj, om bakgrunden till äktenskapet mellan Filippa och Erik, om Heliga Birgitta och Vadsten kloster, som Filippa blev beskyddarinna över.
7. Stockholms slott: skönhet och styrka av Rikard Larsson
Alla har en relation till Stockholms slott, stadens invånare likväl turister från när och fjärran, men slottet är för många lite av en oupptäckt doldis. Det är ett storslaget och märkligt slott som Nikodemus Tessin d.y skapat men för många är dess blocklika form svår att greppa och begripa. Författaren Rikard Larsson hjälper oss på traven och svarar på frågor: Varför ser Stockholms Slott ut som det gör, varför byggdes det och varför just där? För att det verkligen ska bli verkligt lät Rickard Larsson ta isär alltihopa, undersökte alla detaljerna, vände och vred på dem och sedan satte ihop det igen. I boken Stockholms slott: skönhet och styrka låter författaren arkitekturen själv berätta när du går runt slottet och betraktar detaljer, ser det på avstånd och upplever anpassningen till stad och vatten.
Läs mer:
Kronprinsessan Victorias snygga klänning – nu på rea!
Fynda kronprinsessan Victorias vackra skor – på rea!
Meghan Markle väljer gravidklänning från H&M – nu på rea!
Foto: Adlibris