Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Filmklipp! 7 kungliga tal vi aldrig glömmer

26 jan, 2018, 13:00
AvMalin Ny
Minns du prins Daniels vackra tal till Victoria, eller kungens rörande tal efter tsunamikatastrofen? Här är de kungliga talen som vi minns extra väl.
Annons

Glädje, tårar, skratt. De kungliga talen har lockat fram många känslor hos oss genom årens lopp, och vissa av dem kommer alltid att finnas i våra hjärtan.

Här är 7 kungliga tal vi aldrig glömmer!

1. Kungens tal efter tsunamikatastrofen

I sitt tal vid minnesceremonin i Stockholms stadshus efter Tsunamikatastrofen i Sydostasien uttryckte kungen ömsint sin medkänsla med sina ord till alla dem som förlorat någon i katastrofen. Han vände sig även till de barn som hade förlorat en eller båda sina föräldrar, och berättade om sina egna erfarenheter:

Annons

“Jag har själv varit ett sådant barn. Min pappa omkom i en flygolycka när jag var mycket liten. Så jag vet vad det betyder att växa upp utan en pappa. Jämfört med många andra barn hade jag det säkert bra, men för ett barn är en förlorad förälder alltid oersättlig. Jag vet något om den saknaden.”

Se talet i sin helhet HÄR.

Läs också: Kungen om sin stora förlust: “Jag förstod att det var något som saknades”

 2. Haakons bröllopstal till Mette-Marit

“Det gnistrar i din själ”, inledde Haakon i sitt bröllopstal till Mette-Marit. Han fortsatte: “Jag tror aldrig jag har varit så adrenalinstinn med någon annan. Jag har aldrig varit så svag och så stark som tillsammans med dig. Mette-Marit, jeg elsker dig”, avslutade han och utbringade brudens skål.

Annons

Läs också: Mette-Marit och Haakon – kärlekssagan

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

3. Carl-Philips tal om dyslexi

Att hålla tal inför andra har ofta varit tufft för prins Carl Philip, men 2015 ökade han takten i arbetet för att stötta andra med dyslexi, andra diagnoser eller funktionsnedsättning. I ett gripande tal under en hearing om dyslexi, initierad av prins Carl Philip, talade prinsen om sin svåra kamp mot sina läs- och skrivsvårigheter.

“Det tog många år för mig att komma hit men jag är glad att jag tog modet till mig och öppnade upp om min dyslexi. Jag har bestämt mig för att använda min roll och fördjupa mig i och sätta samtalet om dyslexi på agendan. Därför är jag en av dem som tog initiativ till denna hearing”, sa prins Carl Philip.

Annons

Läs även: Prins Carl Philip: “Jag är glad att jag tog modet till mig”

4. Kungens tal till drottningen på Victorias bröllop

Kungen skulle som brudens far hålla tal under kronprinsessbröllopet – men inledde med bröllopets första kupp. Han gratulerade sin fru på bröllopsdagen och gav henne både en ros och en kyss.

Läs också: 40 år sedan förlovningen – så var det

5. Frederiks bröllopstal

Kronprins Frederik och Mary Donaldson gifte sig i Vor Frue Kirke den 14 maj 2004. När kronprins Frederik såg sin blivande hustru Mary komma in i kyrkan vid sin far Johns sida så kunde han inte längre hålla sig och tårarna steg i hans ögon. När han senare deklarerade sin kärlek till Mary i sitt vackra tal var inte ett öga torrt bland bröllopsgästerna.

Annons

Läs också: Mary om första mötet med Frederik

6. Daniels tal till Victoria – bröllopet

“Victoria, störst av allt är kärleken. Jag älskar dig så”. Med de orden avslutade prins Daniel sitt fantastiska tal till nyblivna hustrun, som var något av det vackraste och mest romantiska man kan tänka sig.

Läs också: 25 fantastiska bilder från Victoria och Daniels äktenskap

7. Drottningen Elizabeths tal efter prinsessan Dianas bortgång

Prinsessan Dianas tragiska bortgång i bilolyckan i Paris 1997 sände chockvågor över Europa. Det brittiska kungahuset kritiserades för sin tystnad, och kvällen innan Dianas begravning kommenterade drottning Elizabeth förlusten av den tidigare svärdottern i ett tv-sänt tal till folket.

“Hon var en exceptionell och begåvad människa. Varken i med- eller motgång förlorade hon sin förmåga att le och skratta, eller inspirera andra med sin värme och godhet”, sa drottningen i talet.

Framträdandet gjorde ett starkt intryck och hålls ofta fram som en milstolpe i drottning Elizabeths regeringsperiod.

Läs också: 21 oförglömliga foton på prinsessan Diana

Annons