Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Alla kungliga Instagramkonton – därför skapas dem och här är de!

03 maj, 2019, 16:00
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
prinsessan Estelle prins Oscar
Prinsessan Madeleine och prins Harry gör det. Allt fler kungligheter skaffar nu egna konton på olika sociala medier där vi får en unik inblick i dela värld.
Annons

Att varje kungahus nu har en egen Facebooksida, ett Instagram-konto och ett twitter-konto är mer av en självklarhet idag. Nu kommer dessutom nästa trend – de olika medlemmarna skaffar sina egna konton.

Tar själva kontrollen

Vi börjar med det officiella kontot för vår svenska kungafamilj, Kungahuset som har funnits ett tag nu,. Där ser vi bilder på alla kungafamiljens medlemmar och deras uppdrag. Här publiceras även kortare filmer och meddelanden som kungen gjort i olika frågor, som kondoleansbrev.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
prins Oscar samt prinsessan Estelle

Exempelvis är det på denna plats som vi fick se den nya bilden på prinsessan Estelle och prins Oscar i samband med prinsessans 7-årsdag. Kronprinsessan har heller inget eget konto, hovet har sagt att de redan har en omfattande sociala medier-närvaro, då på Facebook och Instagram, där de berättar om statschefens arbete och även den blivande statschefen.

Annons

En strategi hovet tänker fortsätta med

– Det är en strategi som vi kommer att fortsätta med. Prinsparet och prinsessan Madeleine stöttar statschefen och kronprinsessan genom sitt engagemang, har hovets informationschef Margareta Thorgren tidigare sagt till Svensk Damtidning.

Däremot har prins Carl Philip och prinsessan Sofia sitt eget konto, Prinsparet, där de ofta kan vara mycket personliga, på ett helt annat vis än Kungahusets Instagram.

prins Carl Philip

– Under 2019 kommer jag fokusera min tid på familjen och blickar istället fram emot 2020 när det gäller racing. Jag utesluter dock inte något inhopp under året, för att hålla igång min körning, skrev prins Carl Philip på Instagram i februari. Deras Instagramsida har blivit platsen där prins Carl Philip och prinsessan Sofia för ut sin information på ett vis de själva kan kontrollera.

Annons

Prinsessan Madeleine instagram

Så har vi prinsessan Madeleine som ibland delar med sig av mer eller mindre privata bilder via sin Instagram-sida Princess Madeleine of Sweden. Numera bor ju hon och maken Chris O´Neill i Florida, så fotografierna vi ser är ofta härligt soliga.

prinsessan Madeleines barn önskar glad påsk

Nu senast fick vi se prinsessan önska oss en glad påsk med ett foto på alla sina tre barn, prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne.

Men det är inte bara de svenska kungligheterna som numera använder sig av sociala medier på ett helt nytt sätt. Även kungligheterna i vårt grannland Danmark använder Instagram, då under kontot Det Danske Kongehus. I Danmark har kungligheterna dock bara ett Instagramkonto där alla familjemedlemmars aktiviteter visas upp. Kanske kommer det att bli en förändring nu till sensommaren när prins Joachim och prinsessan Marie flyttar till Frankrike, att de då skaffar ett eget “Insta” där de kan berätta vad de gör i sitt “nya” hemland.

Annons

Kungahuset vill vara där danskana är

Det danska kungahuset har också ett konto på Facebook, något de skaffade sig för flera år sedan. Då kommenterade hovet frågan med sociala medier så här:

– Danskarnas medievanor förändras och kungahuset vill vara där danskarna är, sa drottningens hovmarskalk Michael Ehrenreich i ett pressmeddelande.

prinsessan Isabella

På deras Instagramsida delas allt från formella uppdateringar till mer personliga bilder, som den bild som kronprinsessan Mary själv tagit på sin dotter, prinsessan Isabella, som denna dag fyllde 12 år.

De kungliga mer tillgängliga

När det gäller det norska hovet har vi betydligt fler Instagram-konton att välja på. Först ut Det Norske Kongehuset som är den officiella sidan med uppdateringar från alla medlemmar av kungafamiljen. Det norska hovet har också uttalat sig i frågan om sociala medier:

Annons

– De kungliga är mer tillgängliga än förr i tiden, de senaste åren har hovet har blivit mer öppet och har avsatt mer tid för detta (sociala medier). Vi lägger en stor vikt vid öppenhet, står det att läsa på norska hovets hemsida.

prinsessan ingrid alexandra

Men kronprinsessan Mette-Marit har också ett eget konto där hon visar upp sitt och maken kronprins Haakons liv med barnen och husdjuren. Som när han la upp en  gammal retro-bild på prinsessan Ingrid Alexandra i samband med en födelsedag.

– Tänk idag fyller denna lilla, stora flicka 15 år, skrev mamma Mette-Marit under bilden.

Märtha Louise går på party och skriver böcker

Prinsessan Märtha Louise har även hon ett eget konto på Instagram, kanske inte så konstigt eftersom hon också driver en annan mer privat verksamhet – som bokskrivande – vid sidan om sina kungliga uppdrag. Vi ser också bilder på den norska prinsessan från fester, som detta party med Art Deco-tema i London.

prinsessan Märtha Louise

Även teamet bakom Europas äldsta levande monark, drottning Elizabeth, är mycket snabba med att utnyttja sociala medier för att få ut sitt budskap.

Annons

Det brittiska hovet har också bett alla som använder sig av sociala medier att iaktta en viss hållning om de ska kommentera på Instagram, Facebook eller Twitter.

– Vi ber er att vara artiga, vänliga och visa respekt för vår kungafamilj och för varandra.Det ska vara en trygg plats att vistas på våra konton.

drottning Elizabeth o prins Edward

The Royal Family får vi se bilder inte bara på drottningen utan också resten av medlemmarna från det brittiska kungahuset. Ibland kommer någon riktig godbit som denna gulliga retro-bild på drottning Elizabeth och prins Edward.

Prins Charles och hans Camilla har ett eget konto som heter Clarence House efter slottet de bor i och prins William och Kate har ett som följaktligen heter Kensington Palace.

Prins Charles med familj

För en tid sedan skaffade även prins Harry och Meghan ett eget Instagramkonto – Sussex Royal som på kort tid blivit en av Instagrams mest populära konton. Här visar de upp bilder från sina stiftelser och uppdrag de varit på. Men de är också riktigt privata ibland och skriver under med sina namn Harry och Meghan, som när de grattar drottningen på födelsedagen eller tackar för alla presenter och hälsningar de fått.

Sarah Ferguson

Men det finns flera konton i den brittiska kungafamiljen, prins Andrew har ett under The Duke of York. Prinsessan Eugenie finns på Instagram och prinsessan Beatrice på Twitter men hon är inte så aktiv. Även prinsens exhustru Sarah Ferguson har ett Instagramkonto där hon älskar att lägga upp bilder från förr på sina bägge döttrar eller när hon är ute på något välgörenhetsuppdrag, som i Sierra Leone här på fotot ovan.

prinsessan Eleonore

Det belgiska kungahuset med prins Philippe och drottning Mathilde är kanske inte fullt så engagerade på Instagram vad de gäller mer privata bilder. Men då och då får vi se att någon av parets barn fyller år – som prinsessan Eleonore här ovan – eller gör något speciellt som att flytta utomlands.

holländska kungafamiljen

Men kungahusen och dess Instagramkonton tar inte slut där. Vi kan följa kung Willem-Alexander och drottning Maxima i det nederländska kungahuset med bilder från deras olika uppdrag. Men också mer privata bilder från familjen.

Annons

Tar vi oss över till Monaco finns bara ett Facebook-konto för furstefamiljen i Monaco där vi hittar både filmer och foton från furst Alberts, furstinnan Charlenes och resten av familjens uppdrag både hemma och utomlands.

Men furstinnan Charlene har faktiskt ett eget Instagram HSH Princess Charlene där vi kan hitta underbara bilder på barnen, prinsessan Gabriella och prins Jacques.

marie-chantal pavlos elton

Från exkungahuset Grekland hittar vi många aktiva på Instagram. Som kronprins Pavlos och kronprinsessan Marie Chantal som lägger ut massor av privata foton från sitt gemensamma liv på var sitt konto. De verkar bli lika impade över att träffa en kändis som vi andra, här med legenden Elton John.

Kronprinsparets barn och andra medlemmar av familjen, som prinsessan Maria Olympia, prins Achileas, prins Constantine Alexiosprinsessan Tatiana, prinsessan Theodora och prins Nikolaos finns också med egna konton på Instagram.

kung Abdullah Rani och Hussein insta

Drottning Rania av Jordanien har sedan länge varit aktiv både på Facebook och Instagram. Men även flera andra i familjen finns med på Instagram, som kronprins Hussein. Alla är riktigt generösa med privata bilder av olika slag.

Storhertigparet av Luxemburg

Så har vi storhertigdömet i Luxemburg som finns Courgrandducale som mest visar upp officiella bilder och info om uppdrag.

Det spanska kungahuset finns bara på twitter Casa de S.M. el Rey än så länge, men där är de ändå ganska aktiva, även om det inte alls finns några roliga bilder från familjens mer privata aktiviteter.

Foto: Instagram, Kungahuset.se/kronprinsessan Victoria mfl

Läs även:

Därför har kronprinsessan Victoria förändrat sin stil – stylistens tankar bakom nya kläderna

Hovet: Därför missar prinsessan Madeleine stora firandet på slottet

Carl Philip springer för barnens framtid

Annons