Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Allt du behöver veta om det nya kungahuset

08 okt, 2019, 12:07
author Ellen Myrgård Lindén
Ellen Myrgård Lindén
den nya kungafamiljen
Förändringens vindar blåser i vårt svenska kungahus. Men vem ska göra vad i framtiden? Och hur kommer barnbarnens liv att se ut när de växer upp? Här är allt du behöver veta om det nya kungliga huset!
Annons

Ett nytt kungligt hus med färre Kungliga Högheter. Frågorna om vad kungens nya beslut egentligen betyder har varit många. Och många undrar hur framtiden kommer att se ut för respektive familj. Både Victoria, Carl Philip och Madeleine berörs av den “nya organisationen”  – men på olika sätt.

Vi reder ut alla frågetecken!

Här är allt du behöver veta om det nya kungliga huset.

tronföljartrion kungen victoria estelle
Den här bilden publicerade hovet i samband med kungens besked och den talar verkligen sitt tydliga språk. Fokuset som tidigare har legat på 14(1) kungliga medlemmar har nu koncentrerats till tre – kungen, Victoria och Estelle.

Victoria och Estelle lyfts fram – andra medlemmar plockas bort

Det första vi måste reda ut är skillnad mellan kungafamiljen och Det Kungliga Huset.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

I Det Kungliga Huset ingår (från och med igår) kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle, prins Oscar, prins Carl Philip, prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine (Chris O’Neill valde ju bort en prinstiteln redan vid bröllopet år 2013). Och som hovet själva skriver, i sitt pressmeddelande, så ingår även prinsessan Birgitta i den här konstellationen.

Annons

Detta eftersom hon var gift med Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen, som hade titeln prins. Ingen av de andra Hagasessorna är eller har varit gift med en prins. Margareta, Désirée och Christina innehar dock hederstiteln prinsessa. Men det är endast prinsessan Christina som har deltagit aktiv i den kungliga representationen i vuxen ålder.

barnbarnen

Vad betyder beslutet för Leonore, Alexander, Nicolas, Gabriel och Adrienne?

De som inte längre är en del av det kungliga huset är prins Alexander, prins Gabriel, prinsessan Leonore, prins Nicolas och prins Adrienne. De ingår (förstås) fortfarande i kungafamiljen och ska fortfarande kallas prinsar och prinsessor samt hertig och hertiginnor men några Kungliga Högheter är det inte längre.

Annons

De fem barnbarn, som nu fråntas HKH-titel, förväntas inte göra några officiella uppdrag i konungens tjänst. De blir också friare när det kommer till att välja utbildning och arbete i framtiden. Och kommer att betraktas som privatpersoner. De kommer även kunna ägna sig åt näringsverksamhet i större utsträckning, i framtiden, eftersom de inte kommer att vara en del av Det Kungliga Huset är därmed betraktas som oberoende.

Den stora frågan om apanaget

Dessutom blir deras prins- och prinsesstitlar personliga vilket betyder att deras framtida makar inte kommer att vara prinsar och prinsessor. Dock kommer det fortsatt stå i tronföljden, men de kommer inte få levnadsutgifter täckta, vilket alltså betyder att de inte får ta del av apanaget. Det får endast de som arbetar i konungens tjänst ta del av.

Tronföljden följer av successionsordningen och påverkas inte av kungens beslut. Det innebär att Alexander, Gabriel, Leonore, Nicolas och Adrienne, som ättlingar till Konung Carl XVI Gustaf, fortfarande kommer att vara arvsberättigade till tronen.

Annons

Anledningen till att kungen tog ett annat beslut angående titlarna när prinsessan Leonore föddes var, enligt riksmarskalk Fredrik Wersäll, att situationen var en annan då.

– Då ville man säkra kungahuset. Nu har vi en situation med tio personer i tronföljden därför görs nu denna stora begränsning, klargjorde han under presskonferensen på slottet.

Prinsessan Leonore uppnår snart skolålder och eftersom inte längre har titeln Hennes Kungliga Höghet så får Madeleine och Chris själva välja om dottern ska få en svensk eller amerikansk skolgång. Hade Leonore haft kvar sin titel hade tvånget om en svensk skolgång stått kvar. Och prinsessparet hade eventuellt fått anpassa sin boendesituation efter våra svenska lagar.

Madeleine och Sofia kommenterar själva kungens beslut

Prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia välkomnar kungens beslut och på sina privata Instagram-konton har de uttryckt sig i positiva ordalag.

Annons

– Tidigare idag gick Hovet ut med informationen att Leonore, Nicolas och Adrienne inte längre ska tillhöra Kungl. Huset. Den här förändringen har planerats under lång tid. Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner, skriver prinsessan Madeleine.

prinsessan sofia prinsessan madeleine
Prinsessan Sofias och prinsessan Madeleines barn ska betraktas som privatpersoner.

Och Sofia lyfter också fram fördelarna med den kungliga förändringen. Även om hon passar på att nämna att sönerna kommer att engagera sig i sina hertigdömen i framtiden. En fråga som Madeleine inte berör i sitt uttalande.

– Idag meddelade Kungen beslutet att våra barn inte längre har ställningen Kungliga Högheter. Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet, skriver Sofia.

Annons

Hon fortsätter:

– De kommer att behålla sina prinstitlar och sina hertigdömen, Södermanland och Dalarna, vilket vi värdesätter och är stolta över. Vår familj har starka kopplingar till båda landskapen och vi behåller vårt engagemang där.

Prinsessan Sofia flaggar för fortsatt engagemang

– Vi kommer att ha fortsatt fokus på våra hjärtefrågor och engagemang. Vi kommer också att fortsätta att stödja Kungen och Kronprinsessan – vår blivande statschef – och delta i Kungahusets verksamhet på det sätt man önskar.

Under presskonferens avslöjade riksmarskalken även att beslutet har diskuterats under flera år i den kungliga familjen. Alla skulle känna sig bekväma i beslutet innan det togs, och hela familjen är med på detta och ser det som en naturlig utveckling.

Men om vi bortser från barnen hur förändras prinsparet och prinsessan Madeleines situationen i och med den stora omgörningen?

Fredrik Wersäll förklarar att kronprinsessparet tar ett större ansvar vilket innebär att ansvaret kan mjukas upp för Carl Philip, Sofia och Madeleine.  Wersäll. Och färre officiella uppdrag betyder också mindre del av apanaget. Även för prinsparet och prinsessan Madeleine.

Annons

Hovstallet och Carl Philips hus på Kungliga Djurgården

Hovets informationschef Margareta Thorgren vill dock poängtera att prinsparet och Madeleine kommer att fortsätta hjälpa kungen “i den mån det behövs”. Detta betyder också att Madeleine och familjen kommer att fortsätta att i sin lägenhet på Hovstallet när det är hemma i Stockholm. Eftersom Hovstallet är en fastighet som disponeras av kungen.

villa solbacken
Prins Carl Philip, prinsessan Sofia bor med sina söner på Kungliga Djurgården i Stockholm.

Prins Carl Philips och prinsessan Sofias boendesituation kommer, även den, att vara oförändrad. Prinsfamiljen bor på Villa Solbacken, ute på Kungliga Djurgården, och huset fanns tidigare i prins Bertils ägo och testamenterades till Carl Philip, som ärvde boningen efter att prinsessan Lilian avlidit. Hon hade dock nyttjanderätt fram till sin död, år 2013, och Carl Philip och Sofia flyttade först in år 2017. Åren däremellan gjordes omfattande renoveringar.

Annons

Pressen på kronprinsessan Victoria

Från och med den 7 oktober är det alltså kungaparet och kronprinsessfamiljen som står i fokus. Pressen på kronprinsessan Victoria blir därmed ännu större.

– Kronprinsessan är tronföljare och hon är blivande statschef, det är uppenbart att det tryck och den påfrestning som det innebär att vara blivande statschef, den kommer att följa henne och det är väl svaret på frågan, säger riksmarskalk Fredrik Wersäll.

– Det här innebär utan tvekan en helt ny arbetsbörda för kronprinsessan Victoria och hennes familj. Tidigare har det funnis x antal prinsar och prinsessor som potentiellt har funnits där för att i framtiden dela ansvaret för kungahuset. Men nu väljer kungen att bara fokusera på kronprinsessfamiljen. Det kommer att bli tufft för Victoria, och på sikt även för prinsessan Estelle.

Med andra ord har hovet inte så många att välja mellan när kronprinsessan får förhinder och man behöver kalla in en “vikarie”. Med det sagt har dock både prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia uttryckt att de kommer att fortsätta stötta kungen – och kronprinsessan. Men den vardagliga representationen har varken prinsparet eller Madeleine huvudansvaret för.

Foto: TT

 

Annons