Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Allt klart inför den stora kärleksfesten

24 maj, 2010, 16:21
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Annons

Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.
Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.

Bröllopet närmar sig med stormsteg. Nu är allt klubbat och klart inför den stora kärleksfesten. I dag avslöjade hovet allt om förberedelserna.

Svensk Damtidning fanns givetvis på plats i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet när det i förmiddags vankades presskonferens om hovets förberedelser kring den stora kärleksfesten den 19 juni. I över ett år har det planerats, först i form av enstaka möten någon gång i veckan, och nu senare, näst intill varje dag. Chef för förberedelserna är, som bekant, Håkan Pettersson, som sedan mars förra året gjort allt för att bröllopet ska falla både brudpar och Sveriges befolkning i smaken. I dag är alla bitar på plats, man har till och med en backup-plan om allt inte skulle bli som man tror:

– Om det regnar så har vi en plan b, meddelade Håkan.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Kristallkronorna måste säkras inför bröllopet.
Kristallkronorna måste säkras inför bröllopet.

Prislappen satt

Sakta men säkert så har bröllopet, i nära samspråk med både kungafamilj och brudpar, vuxit fram. Och prislappen för det hela, den är också satt – åtminstone nästan:

Annons

– Jag har inte fått någon räkning än, men bröllopet kommer att kosta omkring 20 miljoner, berättade Håkan och fortsatte:

– Vi har försökt hålla en låg finansiell profil så att det inte blir alltför orimliga siffror.

Många bröllopsgäster ska inrymmas på kungliga slottet.
Många bröllopsgäster ska inrymmas på kungliga slottet.

Bråda dagar

Förutom Håkan fanns också Carin Bergström, chef för Husgerådskammaren, på plats i biblioteket. Också för henne är det bråda dagar, personalen på hennes “avdelning” jobbar hårt med att få allt klart i tid. Och det tar tid att fixa allt, Husgerådskammaren ansvarar i dag för totalt 250 000 föremål på 11 olika slott. I dag fixas det med de mesta, alltifrån att säkerhetsställa kristallkronorna, så att prismorna inte ska spricka då det dansas på våningen ovanpå, till att göra i ordning rummen på kungliga slottet åt gästerna som ska bo där under de tre festdagarna.

Slottet blir hotell

– Slottet blir ett enda stort hotell, meddelar Carin.

Hundratals gäster väntas till bröllopet. Men det är inte allt. Tusentals medierepresentanter kommer också.

– I dag är 1 500 journalister som ackrediterat sig, meddelar UD.

Bröllopet kommer med andra ord att nå inte bara Sverige, utan en hel värld. Inte konstigt att brudparet har fjärilar i magen…

Av Johanna Lejon

Foto: Charles Hammarsten


Annons