Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Victoria drogs in i infekterade hundbråket – sanningen bakom

17 nov, 2020, 18:00
AvAnnaClara von Hofsten
Tipsa oss!
kronprinsessan victoria hund rio
Mitt i glädjen över lilla valpen Rio tvingades Victoria hantera en infekterad konflikt. Men varför valde kronprinsessfamiljen en blandrashund, och hur kan det komma sig att vissa blandraser är dyrare än rashundar? Svensk Dam reder ut!
Annons
Därför kritiseras Victoria och Madeleine!Brand logo
Därför kritiseras Victoria och Madeleine!

Allt började med ett samtal till Svensk Damtidnings redaktion, mitt i coronaisoleringen i april, när vi alla längtade som mest efter positiva nyheter. En av våra engagerade läsare hade något roligt att berätta: Sveriges kronprinsessfamilj hade skaffat hund!

Vår läsare hade sett kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle och prins Oscar på promenad i Hagaparken med den lurviga krabaten. Victoria bar den lilla valpen i famnen, och den kurade nöjt i hop sig innanför hennes jacka.

Kronprinsessan Victoria visade upp hunden Rio

– Det var så gulligt! Prinsessan Estelle verkade så lycklig över valpen och hon sprang fram till Victoria flera gånger och gosade med den, berättade vårt ögonvittne.

Någon vecka senare bekräftade hovet den roliga nyheten via Instagram: ”Kronprinsessfamiljen presenterar en ny familjemedlem: Rio, en cavapoohund som har bott på Haga i en veckas tid”.

Bilderna på den lilla valpen i full galopp, men också på barnens lycka och förtjusning, var helt enkelt oemotståndliga. Hela Sverige gladdes med Victoria, Daniel, Estelle och Oscar.

Lilla Rio i full galopp, strax efter flytten till Haga slott.

Nåja, nästan hela Sverige. För snart började kritiska röster höjas mot det faktum att kronprinsessfamiljen hade valt en blandrashund, en så kallad cavapoo. Det är en korsning mellan pudel och cavalier king Charles spaniel, som har blivit otroligt populär på senare år.

Annons

Situationen spetsades till ytterligare av att även prinsessan Madeleine har valt att skaffa en blandrashund. Det var i prinsessfamiljens videohälsning från Miami i påskas som den lilla valpen Teddy visades upp för första gången.

Vilka raser som finns med i Teddys bakgrund är okänt, men hans lurviga päls påminner misstänkt mycket om Rios. Det ser dock ut som om Teddy är en storlek större – kanske är han en cockapoo, det vill säga en korsning mellan pudel och cocker spaniel? Någon renrasig hund lär det i alla fall inte vara frågan om.

Se så stor han blivit! Rio med lillmatte Estelle i Hagaparken i augusti.

Men hur kommer det sig egentligen att de kungliga systrarna bägge har valt blandrashundar? Ja, blandraser har helt enkelt blivit väldigt populära på senare år, eftersom entusiasterna anser att de är mindre sönderavlade än renrasiga hundar. När det gäller just cavapoos menar man också att de är barnvänliga, lugna, lättlärda och glada, dessutom allergivänliga. Uppfödare av renrasiga hundar håller dock inte med.

Annons

Kennelklubbens ilska

– Med en blandrashund har man inte koll på vad man får. Det är lite av ett lotteri. Jag uppfattar att blandraser, som man förr var tacksam att över huvud taget kunna sälja, olyckligtvis nu har blivit en statussymbol, säger Hans Rosenberg, pressansvarig på Svenska Kennelklubben.

Hans Rosenberg berättar också att kronprinsessfamiljens beslut att välja en blandrashund av vissa uppfattas som ett hån mot uppfödarnas arbete som går ut på att bevara olika raser. Det är ett arbete som bygger på dokumentation, erfarenheter och arv.

Estelle som treåring bekantar sig med morfars Brandie. Nu har hon äntligen en egen hund!

Vad blir det för hund egentligen?

Men hurdan är då Hagafamiljens nya fyrbenta medlem? Och framför allt: Hur kommer Rio att se ut när han blir stor? Det är det faktiskt ingen som vet. Köper man en rashund och följer konstens alla regler, det vill säga köper från en kennel som fått tummen upp av Svenska Kennelklubben – då vet man i princip hur hunden kommer att se ut när den blir stor.

Annons

Men så är det aldrig med en blandrashund. Där kan ingen säga på förhand hur stor den kommer att bli eller hur pälsen kommer att se ut. En cavapoos päls kan bli lockig, lurvig eller lång och silkesmjuk, och nosen kan bli både trubbig och spetsig – eller något däremellan. Många har därför varit lite extra nyfikna på hur kronprinsessfamiljens hund kommer att se ut som vuxen.

Så här olika kan resultatet bli när man skaffar en cavapoo!

– Kronprinsessfamiljen får säkert en trevlig och glad sällskapshund. Men ingen kan säga om den blir stor eller liten, eller om den kommer att likna en cavalier eller bli mer som en mellanpudel. Eller vad den kommer att få för päls, säger Hans Rosenberg.

Annons

Nu, när Rio är runt nio månader, har vi svaret: Det blev en vovve med tydlig pudellook! Några spår av cavalier king Charles spaniel är svårt att se. Och visst är Rio som hämtad ur någon barnbok? Helt enkelt en sån där hund som man vill gosa med direkt.

Kronprinsessan Victoria som sjuåring på Öland med sin hund Sissi, som var en cavalier king Charles spaniel – en av raserna som ingår i en cavapoo.

Men Hans Rosenberg lyfter även fram cavapoons hälsostatus som en osäkerhetsfaktor. För ju mer pengar det kommer in och ju fler spekulanter det finns, desto större är risken för oseriösa uppfödare och allsköns mygel.

– Intresset för cavapoos har ökat och med det har också priserna stigit. Priset på marknaden för en sådan här hund ligger på mellan 30 000 och 40 000 kronor, säger Hans Rosenberg.

Annons

Dyrare än rashundar

Redan innan var det långa köer för att få köpa en cavapoo, och efter Victorias och Daniels hundval har efterfrågan formligen exploderat. Det betyder att en cavapoo ofta betingar ett högre pris än många renrasiga hundar vilket kan tyckas märkligt, men det beror helt enkelt på att efterfrågan är större än tillgången.

Vissa krävde kungens avgång som beskyddare av Svenska Kennelklubben, trots att kungen själv valt en rasren hund; den bayerska viltspårhunden Brandie.

Svensk Damtidning har pratat med en erfaren cavapoouppfödare (som dock vill vara anonym, vilket tydligt illustrerar hur känslig frågan om blandrasuppfödning är):

– Det är en glad, positiv och sällskaplig hund som älskar allt och alla, säger uppfödaren. Jag har haft denna ras i 15 år, och mina cavapoos vill både vara med och springa i skogen och hänga med ut i båten. Och jag vet flera som har med sig dem i vården som små kelhundar att ha i knät för att klappa lite på.

Annons

– Min minsta cavapoo väger ca 3,5 kilo och min största cirka 8 kilo, men det finns både större och mindre. Det beror ju på vilken pudel man använder. Jag föredrar toypudel, men det finns de som använder dvärgpudlar eller till och med mellanpudlar. Och sedan finns det ju också mindre och större cavalierer!

– Jag älskar denna lilla blandning och jag tycker att det är orättvist att säga att all blandrasavel är oseriös!

Något i den här stilen blir det när Rio är fullvuxen - fast lite mer nougat än gräddfärgad!

Allergivänlig – ett måste för prins Daniel

Traditionen med hundar inom kungafamiljen är stark, och Victoria och Daniel har länge velat ha en fyrbent familjemedlem. Problemet är dock att pappa prins Daniel är pälsallergiker. En cavapoo uppges dock vara ”nära allergivänlig” och därför vågade familjen sig ändå på att skaffa Rio. Och så får man förstås dammsuga lite oftare! Men några garantier gives inte, berättar uppfödaren vi talat med:

Annons

– Nej, där måste man prova sig fram. Det finns inga helt allergifria hundar.

Hans Rosenberg på Kennelklubben är också noga med att påpeka att allergivänligheten är en osäkerhetsfaktor:

– Man kan inte säga säkert att det funkar med en cavapoo när man har allergi i familjen. Det finns inga helt allergifria hundar, det visar den forskning som gjorts på Karolinska Institutet.

– Men det allra roligaste och finaste är förstås det faktum att familjen har skaffat hund! Det tycker vi på Kennelklubben också, säger Hans Rosenberg.

Nästan alla hundraser har ju någon gång varit blandraser, och det troliga är att även cavapoos en gång kommer att bli en egen ras. Men det är en process som kan ta flera årtionden.

Krav på kungens avgång

Svenska Kennelklubben (SKK) är hundägarnas riksorganisation och har verkat för hunden och hundägaren ända sedan 1889, och det som komplicerar saken är att organisationens beskyddare är självaste kung Carl XVI Gustaf.

Annons

När nyheten om kronprinsessfamiljens nya medlem kom i våras krävde de allra argaste att kungen skulle avgå med anledning av döttrarnas hundval, eller i alla fall lämna sin post som hedersordförande i Kennelklubben. Men nu har känslorna i viss mån lugnat sig. Och hundkusinerna Rio och Teddy, de rusar bara runt och har kul därhemma på Haga slott och i lyxvillan i Miami, lyckligt ovetande om allt ståhej!

Trendiga blandraser – så började det!

Men hur startade egentligen den här trenden med olika pudelkorsningar? Jo, i slutet av 1980-talet var det en blind kvinna på Hawaii, vars make var allergisk, som behövde en allergivänlig ledarhund. Wally Conron, som arbetade på en förening för uppfödare av ledarhundar i Australien, korsade 1989 den klassiska ledarhunden labrador med den allergivänliga pudeln. Resultatet blev tre valpar. En av dem blev en duktig ledarhund och de två andra blev uppskattade familjehundar.

Annons

Tanken var alltså aldrig att skapa en ny ”ras”, men eftersom experimentet blev lyckat började fler blandraser där pudel ingår dyka upp; t ex cockapoo (cocker spaniel) och roodle (rottweiler).

Idag ångrar Wally Conron sitt experiment, och anser att han har skapat ett monster. Det är dock inte själva ”rasen” som bekymrar honom, utan problemet med okunniga lycksökare som ser chansen att tjäna snabba pengar.

Fakta om cavapoos

Vikt: 5-10 kg.

Höjd: 28-45 cm.

Pris: 30-40 000 kronor.

Egenskaper: Glada, intelligenta, lättlärda, sociala.

Övrigt: Fäller inte hår och uppskattas därför av allergiker.

LÄS MER: Kungen indragen – i kriget om Madeleines nya hund

LÄS MER: Kartläggning! Här är de kungliga husdjuren

Annons