Allt om dopklänningen genom åren
I år ska två nya kungligheter döpas i den traditionella klänningen av bomullsbatist och valenciennespets, med en underklänning i satinvävt siden. De båda barnens namn kommer att broderas in i fodret på den tillhörande capen, intill namn som prins Bertil, Carl Gustaf och nu senast prins Nicolas.
Först att döpas i klänningen var prins Gustaf Adolf år 1906. På bilden syns Gustaf V med Margaretha år 1935.
Till klänningen hör en tröja av valenciennespets samt en dopservett, även den skapad av bomullsbatist och valenciennespets.
Vid prinsessan Margarethas dop 1935 tillkom den cape som exempelvis Nicolas fick över sig efter sitt dop. Inför prinsessan Margarethas dop tillkom även en mössa av crèmefärgad sidensatin.
Att dopbarnet bär en lång vit klänning är inget krav från kyrkan, utan mer en tradition. Klänningen är av tradition vit eftersom det inom den kristna tron är festens färg. Att klänningen är lång är en symbol för att barnet får växa in i tron. När de kungliga barnen konfirmerar sig klär sig barnen i en vit klänning som passar, en symbol för dopklänning, och säger ja till sitt dop, uppger Svenska kyrkan. På bilden ovan döps nuvarande kung Carl Gustaf den 7 juni 1946.
Av: Margareta Gotthardsson.
Foto: IBL och Kungahuset.