Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Allt om drottning Silvias speciella barnbarnstradition

01 apr, 2016, 12:00
AvJohanna Lejon
Att drottning Silvia bär sitt fantastiskt vackra pärlhalsband när barnbarnen döps har blivit tradition – pärlor och dop hör ju ihop! – De står ju för det vita, det oskuldsfulla, säger smyckeexperten Johanna Pietsch.
Annons
Silvia

Snart dags för dop igen – då åker Silvias vackra pärlhalsband fram.

– Pärlan är underbar, den är fantastisk vacker och den är naturlig, säger Johanna Pietsch, smyckeexpert och vd för juvelhuset Engelbert.

Särskilt bra passar pärlor, förstås, till dop och bröllop. Livets ljusa händelser.

– När man tänker på bröllop och dop tänker man ofta på det vita, det oskuldsfulla. Man tänker på spetsar och då associerar man det till pärlor. Pärlan passar ihop med det skira eftersom det är som en vit ädelsten, säger Johanna Pietsch, smyckeexpert och vd för Engelbert.

Särskilt vacker i sina pärlor är vår egen Silvia. Att drottningen bär pärlor när det är barndop i familjen har blivit lite av en tradition!

På prinsessan Estelles dop bar drottningen ett helt fantastiskt, enradigt, pärlhalsband.

Annons

– Denna collier besår av något så fantastiskt som naturliga, så kallade, orientaliska pärlor. Ett dylikt collier ser man i stort sett bara på kungligheter eftersom det är ett näst intill musealt föremål men som återfinns just i de kungliga juvelskrinen. I öronen ser vi ett par droppformade orientaliska pärlor av samma kvalitet men annorlunda till formen. Även de är ytterst exklusiva och dyrbara, berättar Johanna Pietsch.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Silvia2

Också på Leonores och Nicolas dop bar drottningen pärlor. På Leonores dop hade hon ett dubbelradigt halsband.

– Dessa pärlor ser vi inte drottning Silvia bära lika ofta. De har, till skillnad från de orientaliska, sitt ursprung i floder, och kommer från sötvattensmusslor. Dess lyster är helt olik de orientaliska och är mer mjölkvita. Dessa har rimligtvis sitt ursprung i 1900-talets början då trenden med just svenska flodpärlor blev stor och man fann fina exemplar uppe i de Norrland. Även dessa är en raritet även om betydligt mindre exemplar förekommer exempelvis på auktion.

Annons

Pärlor finns i många typer. Den mest värdefulla är den äkta pärlan, den naturliga pärlan.

– I havet har det då funnits en mussla som själv har producerat en pärla som fått växa i många, många år. Det är extremt sällsynt och fruktansvärt exklusivt. Smycken med sådana här riktiga pärlor kostar från hundratusen kronor till flera miljoner.

– På 1600-talet fanns det väldigt gott om sådana här pärlor, diamanten hade inte upptäckts och slagit igenom än, så pärlor var dåtidens diamant. Det ledde till att man fiskade upp i stort sett allt som fanns och tömde alla musslor.

Den naturliga pärlan är rund i formen och vit, men den förekommer även i kulörer som rosa, silver, kräm, guld, grön, blå och svart. Det som avgör färgen är faktiskt lokala föroreningar! Storleken skiftar från ett knappnålshuvud till ett duvägg.

Man måste dock vara betydligt försiktigare med pärlor än med andra typer av smycken, exempelvis diamanter.

– Pärlor slits på ett helt annat sätt än en diamant gör. De har inte samma hårdhet. En diamant kan man skava på i flera, flera år, men en pärla är ganska mjuk. Efter några hundra år så är de utslitna, säger Johanna Pietsch och fortsätter:

– På en livstid sliter man inte ut en pärla, men man ska vara aktsam och ta hand om dem ordentligt.

Silvia3

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures

Annons