Allt om kungens drabanter
Drabanterna fungerar som kungens ceremoniella livvakter vid högtidliga tillfällen, som inkommande statsbesök till exempel. De upprätthåller en statsceremoniell tradition samtidigt som de gör skyddsvakt utanför de anrika gästrummen på Kungliga Slottet. Och reglerna för deras uniformer går way back. De härstammar nämligen från Karl XI:s och Kars XII:s tid.
Vilka får bli drabanter?
Kåren består av 24 drabanter och en drabantchef och i uniformerna döljer sig soldater från Försvarsmakten. Den genomsnittliga drabantvakten är en 24-årig man, men det finns även kvinnliga drabanter!
Vad kommer uniformerna ifrån?
När kungens gäster anländer till gästrummen bär vakterna Karl XI:s uniform och när de reser – Karl KII:s. Kungliga Husgerådskammaren tillhandahåller drabanternas kläder och utrustning och mellan uppdragen förvaras de i Kommendantstaben i Högvaktsflygeln. Drabanternas stövlar återanvänds och vårdas för framtiden, men vid behov får drabanterna ett splitternytt par.
.. och här är den kungliga skomakaren
Mark Beabey är en brittisk skomakare som flyttade till Sverige för det prestigefyllda uppdraget att sy drabanternas stövlar. Han berättar att stövlarna är sydda för hand, med vaxad lintråd och att de absolut inte får innehålla spik – bara fransk träplugg!
Lädret, som är ekbarksgarvat, köps in från England och stövlarna måste vara i det blankaste laget och poleras därför – gång på gång. Mark har haft uppdraget i nio år och de har hunnit bli 20 välpolerade stövlar genom åren. Att tillverka ett par tar minst fyrtio timmar, berättar han.
– I England kom jag att tillverka stövlarna åt det brittiska kungahuset. När jag sedan flyttade till Sverige fick jag på omvägar kontakt med hovet som började med att beställa sju par drabantstövlar. Sådana som Karl KII:s karoliner hade.
Förra året möttes Svensk Damtidnings chefredaktör Karin Lennmor och Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein för att diskutera ett gränsöverskridande samarbete – tidningarna emellan. Det här reportaget är ett resultat av detta och publiceras i båda tidningarna, fast med lite olika infallsvinklar.
Av Ellen Myrgård Lindén/Svensk Damtidning/, och Harald Gatu/Dagens Arbete/.
Foto: ScanPix, David Lundmark