Mary och Frederiks hem saneras från livsfarlig asbest
Amalienborg, kronprins Frederiks och kronprinsessan Marys nya bostad i Köpenhamn, visade sig vara full av dolda hälsofaror. Bland annat var marken oljeförorenad och vattenledningarna fulla med asbest.
Den danska kronprinsfamiljen har haft riktig otur med sin nya bostad Amalienborg i Köpenhamn. Det var under renoveringen av slottet som myndigheterna upptäckte livsfarliga oljeföroreningar i marken. De kom från förvittrade olje- och bensintankar som grävts ner. Dessutom var vattenledningarna inuti slottet isolerade med livsfarlig asbest och taket rejält svampangripet. Och som om inte det var nog var även många av väggarna i de kungliga salongerna målade med blyfylld färg.
Dyr renovering
Renoveringen har tagit fem år och kostat drygt 220 miljoner danska kronor. Från början var dock renoveringsbudgeten satt till 126,3 miljoner danska kronor varav danska kungahuset endast stod för tre miljoner. Men saneringen av föroreningarna bidrog alltså till att notan sköt i höjden. Man tvingades bland annat frakta bort 65 ton jord så att slottet kunde bli beboeligt. Den del av Amalienborg familjen ska flytta in i är Frederik VIII:s palats, som är från sjuttonhundratalets mitt. Det har stått tomt sedan år 2000, efter Frederiks mormor drottning Ingrids död. Hon och maken kung Frederik flyttade in 1936, då senaste renoveringen gjordes.
Gigantisk krokus-häst
Nu är läget under kontroll igen och slottet fritt från hälsorisker för de kungliga blivande invånarna. Nästa år är det dags för Frederik, Mary och barnen att flytta in. Familjen får 4 500 kvadratmeter att rumstera i, fördelat på tre våningar. Allt är nyrenoverat och i läckra ljusa färger. Det konstintresserade kronprinsparet har även beställt en 100 kvadratmeter stor krokus-skulptur i form av en häst, som ska stå i den bakre trädgården på Amalienborg. Den kommer att bestå av inte mindre än 20 000 krokusar!
Slottet är öppet för allmänheten 27 februari–30 maj, och därefter kommer kronprinsfamiljen att flytta in någon gång under året.
Av Ann-Sofie Lundin
Foto: IBL