Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Annelie Hofström: ”Jag skapade prinsessan Madeleines bröllopsskor”

27 jan, 2018, 11:19
AvRed Aktionen
Att arbeta med skor som är som konstverk är få förunnat, men svenska New York-bon Annelie Hofström gör det. Framgångssagan började hos Manolo Blahnik och fortsatte hos Oscar de la Renta. Nu har hon ansvaret för exklusiva Marchesas skor.
Annons

VINJETT/ Kändisarnas favoritdesigners

Av: Catarina Lundgren Foto: Catarina Lundgren, IBL Åström

Sveriges skodrottning i New York – ja, så skulle Annelie Hofström lätt kunna kallas även om hon själv bara skrattar när jag säger det.

Annelie kom till New York 1995 då hon gick en pr-utbildning i Stockholm där delar av utbildningen var förlagd till New York. Ja, det var väl inte riktigt det Annelie tänkt sig när de sattes på en buss och skjutsades ut på landsbygden – två timmar norrut till New Paltz.

Läs också: Madeleine: “Det är svårt att fylla mammas skor”

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Men slutet gott, allting gott heter det ju och det som lyfte allt var att studierna avslutades med en praktikplats på Badgley Mischka – och där började Annelies karriär i modebranschen.

Annons

Annelie har efter det jobbat med exklusiva skomärken som Manolo Blahnik och Oscar de la Renta och nu har hon sedan två år licensen att göra skor för Marchesa.

Läs också: Här är skorna som alla prinsessor älskar

Både kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine älskar hennes skor och det var också Annelie Hofström som designade skorna som prinsessan Madeleine bar på sitt bröllop. En dag när man bara vill ha det allra bästa, fel skor kan ju lätt förstöra ens livs största dag.

Redan när Annelie fick jobbet hos Manolo Blahnik var det många av väninnorna som avundsjukt såg på hur hon kunde välja och vraka bland sko-juvelerna. Sedan fortsatte hon till Oscar de la Renta och blev chefsdesigner för skoavdelningen och har nu själv hela ansvaret för Marchesas skor.

Annons

Läs också: Sigvard Bernadotte – designprinsen som fick betala ett högt pris för kärleken

Vi träffas över en lunch på en fransk liten restaurang runt hörnet från där Annelie tidigare bodde. Hon har precis kommit tillbaka från Paris och modeveckan där, och känner sig omtumlad av alla intryck och alla samtal med gud och alla.

– När man jobbar för någon är det mer än ett jobb. Det är något helt annat att vara sin egen, säger Annelie.

Precis som när hon jobbade för Manolo Blahnik och Oscar de la Renta låter Annelie skorna tillverkas i Italien på de finaste skofabriker som finns i världen. Skinnet är av högsta kvalitet och självklart kostar det, men det är ett måste om vill man ha det bästa som finns att tillgå.

Annons

Läs också: Prinsessdesignern Caroline Svedbom öppnar upp sin medelhavsblå garderob

Annelie designar även lite mindre exklusiva skor. Hon har börjat titta efter fabriker i Kina för att få ner priserna, där gör man skor med hög kvalitet som säljs till butiker som Barneys, Neiman Marcus och Anthropologie där de väljer ur kollektionen och lanserar dem under eget märke. Annelie säger att hon också är sugen på att starta ytterligare ett skomärke. På frågan om det kan tänkas lanseras under hennes eget namn är hon bestämd med att det inte kommer att bli så.

Annelie är typiskt svensk: arbetar hårt och framhäver inte sig själv. Hon föddes i Sydkorea och kom till Sverige som bebis till sin svenska adoptivfamilj. Men hon har alltid sett sig själv som helsvensk.

Annons

– Jag har aldrig varit tillbaka i Sydkorea, men det skulle vara kul att åka dit. Seoul har blivit en väldigt viktig stad när det gäller mode i Asien, säger hon.

Läs också: Svensk Damtidning har träffat designern Camilla Thulin

Det är sällan man träffar någon som månar mer om de svenska traditionerna än Annelie och hon pratar gärna om all den svenska mat hon bara älskar. Hemma lagar hon nästan enbart svensk husmanskost.

– Jag älskar semlor, stekt salt sill, falukorv. Jag gör köttbullar hela tiden, det är min grej, och Janssons frestelse och sjömansgryta, säger Annelie och brister ut i ett stort skratt.

Efter att ha bott på Manhattan i 18 år har Annelie flyttat till andra sidan Hudsonfloden. Nu har hon utsikt över Manhattan och varje morgon tar hon färjan till jobbet i Chelsea.

Annons

– Jag har det bästa av två världar, ler hon.

Hon har sitt kontor i det legendariska Starrett Lehigh på 26:e gatan. Här håller bland andra Martha Stewart till. En häftig byggnad där Annelie har sitt kontor bakom en svart dörr med AKH group på dörren.

Läs också: Se bilden! Här är Victorias nya Nobeldesigner

Hon har tre anställda och tar vid behov in fler. På hyllorna står dyrgriparna uppradade, den ena vackrare än den andra. Skorna är verkligen som rena konstverk för den som kan konsten att balansera fram på höga klackar.

Annelie kan såklart göra det och hon älskar också skor. På frågan hur många skor hon har hemma tystnar hon för en sekund innan hon säger:

– Jag har nog 800 par!

Läs också: Konstnären Charlotte Olsson: “Dansen med kungen ger mig inspiration”

Hon berättar vidare att hon har två stora klädkammare där hon förvarar dem.

– Varje gång jag slänger något par så ångrar jag det genast, säger hon och skrattar.

Det är dags att kasta sig iväg på nya möten i The Big Apple.

Annons