Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Anställd säger upp sig med omedelbar verkan – Frederiks och Marys kris

15 okt, 2024, 08:00
Kung Frederik och drottning Mary står inför ett svårt beslut – när trotjänaren lämnar efter alla år.
Annons

Kung Frederik och drottning Mary är inne på sitt första år som Danmarks kungapar. Även om drottning Margrethes son alltid haft ögonen på sig, är det ett helt annat läge som kung, med ett stor ansvar vilandes på axlarna med mycket arbete.

Så träffades Mary och Frederik!Brand logo
Så träffades Mary och Frederik!

Då krävs det att man omger sig med kompetent personal, anställda som fattar hur saker och ting fungerar, som förstår vad som behöver göras och vad som ska kommuniceras utåt.

Därför är det nu en stor sorg för Frederik och Mary att kommunikationschefen Lene Balleby sagt upp sig.

Annons
Kung Frederik och drottning Mary
Kung Frederiks och drottning Marys kommunikationschef Lena Balleby slutar. Bo Amstrup

Kris för Frederik och Mary: ”Riktigt svårt”

Lena Balleby har varit en lojal medarbetare i 15 års tid och lämnar ett stort tomrum efter sig. Hon gör sin sista arbetsdag i februari nästa år och nu pågår ett febrilt arbete med att hitta hennes ersättare.

Det har fortfarande inte bekräftats vem som tar över efter Lena Balleby, men enligt kommunikationsexperten Anna Thygesen kommer Lenas ersättare ha stora skor att fylla.

– Det är ett hårt jobb. Det är riktigt svårt, och det finns alltid ett behov av att dra sig tillbaka och vara mystisk, samtidigt som man är öppen och populär, säger hon i B.T:s kungliga podcast.

Annons

– Så det måste vara en person som verkligen är skicklig, snabb och erfaren nog att fatta stora beslut.

”Får inte vara en nickedocka”

Jakob Steen Olsen, kungahusexpert i danska tidningen Berlingske, är av samma åsikt och betonar att det behöver vara en person som inte är rädd för att hantera diverse kriser.

– Det får inte vara en nickedocka. För att de (kungafamiljen, reds. anm.) behöver den kompetensen, någon som är bra på att läsa av hur saker och ting kommer att tas emot av allmänheten, säger han.

Annons

Ja, vem som ersätter rutinerade Lena Balleby återstår att se – men att det inte blir någon lätt uppgift att hitta hennes ersättare är tydligt!

Drottning Mary och kung Frederik
Vem blir nya Lena Balleby!? Ja det återstår att se. Bo Amstrup

Foto: TT

Annons