Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Anställd på hovet slår larm – gick över alla gränser: ”Skäms jättemycket”

03 okt, 2024, 04:00
Ungt par gick över gränsen på Drottningholm – vakterna reagerade omedelbart.
Annons

Drottningholms slott, beläget vid Mälarens strand strax utanför Stockholm, är det kungliga familjen Bernadottes residens och ett symboliskt landmärke.

GLAMEXTRA: Partykvällen på Drottningholm – här anländer kungliga gästerna till stora firandet!Brand logo
GLAMEXTRA: Partykvällen på Drottningholm – här anländer kungliga gästerna till stora firandet!

Här har kungen och drottning Silvia bott i över 40 år, i en privat våning som en gång i tiden inreddes för kungaparets växande familj.

Drottningholm är stort. Slottet brukar beskrivas som Sveriges hemligaste 20-rummare och omfamnas av ett massivt område som kräver sin skötsel och ständiga renoveringar.

Annons
Drottningholms slott
Drottningholms slott. Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Förvirringen kring Drottningholm

Varje år lockar Drottningholm tusentals besökare, som alla vill unna sig en dag vid kungens och drottningens bostad, samtidigt som de upplever en historisk miljö av högsta klass.

Många väljer även att besöka Drottningholm för att dejta, ett dejtingäventyr som en 26-årig kvinna och 28-årig man nyligen bestämde sig för att testa på.

Bland annat strosade de omkring i labyrinten och följde en allé som de trodde skulle ta dem till vattnet. Men i stället gick de fel och med hjälp av mobilens karta försökte de hitta tillbaka till parkeringen där de ställt bilen.

Annons

Kvinnan: ”Skäms jättemycket”

I stället för en parkering kom de fram till en grind. Grinden hade en skylt som de inte brydde sig nämnvärt om. De struntade i att läsa skylten, öppnade den olåsta grinden och gick rätt in i ett skyddsområde.

Då insåg de snabbt att en kamera filmade dem. När de lämnade platsen stod vakterna utanför slottet och det dejtande paret fick förklara varför de befunnit sig på förbjudet område.

Grinden låg i anslutning till kungens båthus. När det uppdagades att de området var ett så kallat militärt skyddsobjekt, kunde de inte annat än be om ursäkt över misstaget.

Annons

– Jag skäms jättemycket, säger kvinnan i förhöret, enligt Dagens Juridik.

Drottningholms slott
Drottningholms område är massivt. Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Så blev straffet

De dömdes för obehörigt tillträde till skyddsobjekt av normalgraden, där påföljden bestämdes till villkorlig dom i förening med 30 dagsböter.

Solna tingsrätt ansåg inte att de tilltalade agerat med uppsåt, men däremot oaktsamt – en bedömning som även Svea hovrätt håller med om.

Foto: TT

Annons