Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Anställd vid hovet lämnade – slår larm om situationen i direktsändning

04 okt, 2024, 19:00
Här är orden – från kvinnan som arbetat vid hovet i många år.
Annons

Under åren är det många som huserat bakom slottets lyckta dörrar, och det är en grupp människor som sällan syns och hörs. Men en sak har de allra flesta gemensamt: de är lojala, och hyser stor respekt för kungahuset och monarkin.

Nu väljer en kvinna som tidigare arbetat vid hovet i många, många år, att tala ut i direktsänd tv.

Sofias pappa har flyttat till Stockholm • Victoria tar över – här är nya jobbet • Prinsessans stora gravidlycka – 3 kungliga snackisar från vecka 40!Brand logo
Sofias pappa har flyttat till Stockholm • Victoria tar över – här är nya jobbet • Prinsessans stora gravidlycka – 3 kungliga snackisar från vecka 40!

Lämnade hovet efter 18 år – orden om kungaparet

Det gäller den tidigare åldfrun Ebba von Mecklenburg – som minst sagt har koll på slottets alla vrår. Hon arbetade på slottet mellan 1999-2017, och fick till och med medalj från kungen år 2001 för sitt arbete.

– Man kan säga att du är som en manager på ett stort hotell. Det är massor av olika saker på ditt bord, har hon själv beskrivit sitt jobb på slottet.

Åldfru Ebba von Mecklenburg och hovlakej Claes Karlsson provar bordsdekorationer inför middag på slottet.
Här inspekterar åldfru Ebba von Mecklenburg dukningen inför Sverigemiddag på slottet 2013. FREDRIK SANDBERG / TT

Hon har varit en självklar gäst på kungliga bröllop och dop, och var med och anordnade kronprinsessan Victorias bröllop – ja, Ebba var oerhört viktig på slottet.

Annons

Sedan hon 2017 lämnade hovet är relationen till kungahuset fortsatt god.

– Jag håller kontakten med gamla medarbetare och kompisar. Jag går upp dit ibland och träffar dem. Sådär som man gör när man blivit pensionär, har hon berättat för Svensk Damtidning.

– När jag går till slottet är det inte kungen och drottningen som jag hälsar på. Men är de där så är det klart att de pratar med en. Man har haft en fin arbetsrelation när man arbetar på slottet. Det är inte en personlig relation. Det är som vilket företag som helst, en relation till en chef.

Ex-anställd vid hovet slår larm i direktsändning

Nu har det gått sju år sedan Ebba von Mecklenburg lämnade hovet, och hon är bland annat vett- och etikett-expert i tv.

Annons

Tillsammans med journalisten Hugo Rehnberg gästade hon Nyhetsmorgon, och panelen skulle diskutera ämnet parfymer. Och då väljer Ebba – som är väl van vid etikett och hyfs – att larma.

Ebba von Mecklenburg i Nyhetsmorgon
Foto: TV4

– Vi ska prata om ett ämne verkligen är hett och berörande och upprörande – lukter och dofter, säger programledaren Rania Shemoun Olsson.

– Det här med att sätta på sig parfym och gå till arbetet, det är egentligen helt fel. Parfym är en kvällssak, att ta på sig. Tycker jag. Så var det förr. Det var faktiskt ganska bra att man inte hade parfym på arbetet, konstaterar en bestämd Ebba och forsätter:

– Det är offentlig miljö, så du måste tänka på din omgivning. Så jag tycker man ska vara återhållsam…

– Jag tror man måste känna sig själv lite – hur mycket kan jag ta på mig? Vissa människor kan ta på sig jättemycket och det luktar ingenting, och andra kan ta en droppe och det blir väldigt mycket.

Foto: TT/TV4

Annons