Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Årsprogrammet med kungafamiljen plockas bort från tv

16 okt, 2024, 03:00
Kanalen bekräftar beslutet – därför blir det inget ”Kungahuset” i år.
Annons

För många är det årets stora höjdpunkt. Äntligen ska den kungliga säcken knytas ihop, året ska avrundas och vi ska få en genomgång av vad kungligheterna haft för sig det senaste året.

Tv-profilen om speciella mötet med kronprinsessan Victoria: ”Inget jag gör om”Brand logo
Tv-profilen om speciella mötet med kronprinsessan Victoria: ”Inget jag gör om”

Både SVT och TV4 har traditionsenligt följt kungafamiljen, tagit del av resor, statsbesök och diverse uppdrag, som sedan kulmineras i en resumé av året som gått.

Men i år behöver inte SVT bekymra sig om någon konkurrens. TV4 har bestämt sig för att skrota ”Kungahuset” 2024 och kommer i stället att gå en annan väg i år.

Annons
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel
TV4 kommer inte att sända ”Kungahuset” i år, bekräftar kanalen för Svensk Damtidning. Jonas Ekströmer/TT

TV4 bekräftar – skrotar programmet

Beslutet bekräftas av Johanna Thulin Bratten, programchef på TV4. I ett mejl till Svensk Damtidning förklarar hon situationen på följande sätt:

”I år gör vi mer kungligt i Nyhetsmorgon och i våra andra program, istället för att samla ihop till ett årsprogram. I morgon har vi tex en intervju med Kungen. Hur vi gör framöver får vi se, vi har en bra dialog med hovet och våra tittare uppskattar kungligt, så det finns många olika möjligheter”.

Annons

Förändringen med Anders Pihlblad

Förra året var det den erfarna TV4-stjärnan Anders Pihlblad som bevakade kungafamiljen. För Svensk Damtidning berättade han om upplevelsen och den chock han fick när han förstod hur mycket arbete kungligheterna faktiskt lägger ned.

– De har ju ett otroligt mycket mer intensivt schema än vad jag visste om. Kungen verkar ju göra någonting nästan varje dag, oavsett om det står i det officiella programmet eller inte.

– Man vet att efter klockan 18 är det svarta skor som gäller på slottet. Sådant är bra att känna till. Jag har aldrig haft några problem med titlar, vare sig det gäller presidenter eller kungligheter, eftersom jag också tycker att det markerar en viss distans mellan oss.

Kronprinsessan Victoria och Anders Pihlblad
Kronprinsessan Victoria intervjuas av Anders Pihlblad i TV4. Jonas Ekströmer/TT

Foto: TT

Annons