Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Bakom kulisserna – så firar kungafamiljen jul

04 dec, 2020, 11:24
AvAnnaClara von Hofsten
Åh, vad många härliga jular vi fått följa kungafamiljen! Vi har letat i arkiven efter guldkornen då och nu.
Vem lägger in sillen, vem klär granen, och vem ryser vid minnet av julmaten? Vi vet! Följ med in i kungafamiljens magiska jul!
Annons
Tillbakablick! Estelles urgulliga julhälsning: "Mer deg!"Brand logo
Tillbakablick! Estelles urgulliga julhälsning: "Mer deg!"

Det är bråda dagar på slottet. Ljus ska stöpas, paket ska slås in och korv ska stoppas! Kungafamiljen har fullt upp med alla förberedelser inför barnens favorithögtid – julafton. Hemma hos Victoria och Daniel på Haga slott doftar det saffran, pepparkaka, kanel och nejlika. Estelle, som älskar att julpyssla, har bakat lussebullar, planterat hyacinter och bundit sin egen krans att hänga i växthuset.

– Mamma är som mormor, hon kan alla trix i världen känns det som, sa hon i kronprinsessfamiljens julhälsning för några år sedan.

Ett härligt mammabetyg!

Julbak på Drottningholms slott
Året är 1984, och på Drottningholms slott bakas det saffransbullar!
Annons

En annorlunda jul

Exakt i vilka konstellationer kungafamiljen firar denna coronajul är oklart i skrivande stund, men det brukar å andra sidan se lite olika ut nuförtiden. Oftast samlas man dock på Drottningholms slott hos kungen och drottningen, men det händer även att Victoria och Daniel firar med farfar Olle och farmor Ewa i Ockelbo, medan Carl Philip och Sofia åker till mormor Marie och morfar Erik i Älvdalen.

Estelle bakar med Victoria och Daniel
Nästan 30 år senare julbakar Victoria på Haga slott med sin egen lilla familj.

Och Madeleine bor ju numera i Miami, även om hon hittills har kommit hem till Sverige varje jul – något som däremot inte är möjligt i år. För Leonore, Nicolas och Adrienne väntar alltså en amerikansk jul, med Disneygran, blinkande lampor och rosa glitter!

Annons
Silvia och kronprinsessan Victoria som barn
”Visst är hon underbar??” En stolt Silvia firar sin första jul som mamma.

När Victoria, Carl Philip och Madeleine var barn däremot, då såg julen precis likadan ut varje år. Kungafamiljen firade alltid tillsammans med prinsessan Christina, hennes make Tord Magnuson och kusinerna Gustaf, Oscar och Victor. Men när barnbarnen började komma blev man helt enkelt väldigt många; Christina och Tosse har fem barnbarn och kungaparet har ju hela sju stycken, så den traditionen avslutades 2015. Nu ses man istället på juldagen, när paketen är öppnade och den värsta upphetsningen har lagt sig.

Annons
Prinsessan Estelles första jul
Prinsessan Estelles första jul, 10 månader gammal. Söt som socker!

– Numera har vi blivit så många att familjerna firar julafton var för sig och sedan träffas vi på Drottningholm på juldagen. Firandet sker då i Stensalen, i kungens och drottningens privata del. Där kan vi värma oss vid slottets enda fungerande öppna spis – huset kan vara rätt kyligt, har Christina berättat i Hemmets Journal.

Drottning Silvia och kungens första jul
Första julen som gifta! Men då var granen inte lika sober i silver som den är nu.

Kungafamiljen firar "Svensson-jul"

Till mångas förvåning skiljer sig kungafamiljens firande inte särskilt mycket från en vanlig ”Svensson-jul”, avslöjar vår historiska kungaexpert Herman Lindqvist:

Annons

– Numera är traditionerna mer svenska, med svensk julmat, enklare julklappar och Kalle Anka på tv.

Men det finns även en del tyska inslag, och det hänger inte bara ihop med att drottning Silvia kommer därifrån. Många av Bernadotterna kommer genom historien från Tyskland (det gör för övrigt många av våra jultraditioner också).

Prinsessan Estelle pyntar julgranen
Estelle, 3, beundrar det guldglänsande pyntet i granen – som ändå ser rätt ordinär ut!

Kungafamiljens firande inleds traditionsenligt med julbön i Slottskyrkan klockan 11.00 (givetvis digitalt i år). Därefter samlas man i den pampiga Stensalen på Drottningholms slott, där det doftar underbart av hyacinter – Silvias favoritblomma till jul – och gran.

Annons

Kungen brukar lägga in sillen och drottningen klär granen, helt och hållet i silver. På Haga slott, i Villa Solbacken och i lyxvillan i Miami har man förstås också en stor, elegant gran, men barnen har även egna små granar, där de får hänga upp julpyntet de gjort själva.

Julbild på kungafamiljen
Vilken härlig familjebild! Madeleine är bara 1,5 år men sitter snällt i mammas knä medan storebror Carl Philip, 4, är i spextagen och Victoria, 6, ler väluppfostrat.

Det får kungligheterna i julklapp

Självklart kommer tomten på besök till Drottningholm, i släde genom slottsparken. Men det är inte några överdådiga klappar som ligger i hans säck – nej, personliga och uttänkta gåvor är det som står högst i kurs hos kungafamiljen.

Annons

– Det slog mig ofta hur enkla presenter kungafamiljens medlemmar köpte till jul och födelsedagar, de var verkligen inte bortskämda, berättar Herman Lindqvist.

Julkort Kronprinsessfamiljen
En fin bild från i fjol, när kronprinsessfamiljen besökte Katarina kyrka och fick titta på en julkrubba.

Kungen och Silvia handlar gärna julklappar åt barn och barnbarn personligen, och inte sällan ser vi dem jäkta runt på stan i sista stund. För ett par år sedan var det många häpna stockholmare som såg kungaparet botanisera i en stor leksaksaffär i city, mitt i julruschen bara två dagar före dopparedan. Enligt ögonvittnen på plats köpte kungen och Silvia bland annat en bilbana.

Annons
Hagasessorna firar jul
Julpyssel på Haga slott anno 1946, med prinsessorna Christina, Désirèe, Birgitta och Margaretha...

Drottning Silvia julhandlade på NK

För något år sedan var drottningen ute och julshoppade på egen hand, fem dagar före julafton. Hon blev insläppt i förväg på NK i Stockholm en tidig morgon, och fick en timme på sig att handla helt ostört innan varuhuset öppnade för allmänheten klockan nio. Givetvis ägnade hon en hel del tid åt leksaksavdelningen, och butikspersonalen berättade att Silvia särskilt intresserade sig för pedagogiska leksaker.

Daniel, Victoria, Estelle och Oscar julpysslar
...och anno 2018 är det Daniel, Estelle, Victoria och Oscar som står för pysslandet på Haga.

Kungen har siktats både på Adlibris och Åhléns bokavdelning de senaste åren. Men det var inte Nobelpristagarnas verk som lockade, nej siktet var snarare inställt på några spännande deckare. Vi har också sett prins Carl Philip jäkta omkring på Östermalm dagarna före jul, kånkandes på kassar fyllda med träningsprylar, sportkläder, doftljus och tvålar.

Annons
En trött liten prins i sin allra första bil, en trampbil av märket Austin A40.

Kungafamiljens julbord

När det kommer till julmaten är kungafamiljen väldigt traditionell, och ett absolut måste är det tyska bakverket Weihnachtsstollen. Det är en spritindränkt vetedegskaka bakad på mycket smör, späckad med mandel, nötter och torkad frukt. Inte så poppis bland barnbarnen kanske – de mumsar hellre knäck och pepparkakor – men de vuxna vill absolut inte vara utan den. Ett annat omistligt inslag är att drottningen läser julevangeliet, och naturligtvis går hela familjen i julottan klockan 07.00 på juldagens morgon – en tradition som även den blir digital i år.

Annons
Carl Philip, victoria och Madeleine som barn
Och här ser vi hela syskontrion rocka loss på Drottnigholm med sina julklappar!

Så har traditionerna ändrats

Numera påminner kungafamiljens jul alltså mycket om ”vanligt folks” men för hundra år sedan såg det väldigt annorlunda ut. Då var det riktigt pampiga jular där man inte höll igen på något. Julgranarna var många och gigantiska – en del av dem mätte fyra meter – men var å andra sidan ganska sparsmakat smyckade, med enbart silverbollar, ljus och svenska flaggor.

– Jularna var otroliga på slottet förr, det var Fanny och Alexander upphöjt till kunglig nivå! Till skillnad från idag var julklapparna dyra och exklusiva, och utdelningen skedde enligt tysk tradition, berättar Herman Lindqvist.

Annons
Visst är syskon härligt att ha! Victoria, 6, och Carl Philip, 4, roar sig kungligt.

Exakt klockan 17.00 ställde alla, vuxna som barn, upp sig i längdordning – de kortaste först. Sedan ringde drottning Victoria i en silverklocka, och alla tågade i procession in i festsalen, där en mängd levande ljus var tända.

– I salen fanns ett bord för varje familjemedlem, och där låg julklapparna, utan omslagspapper och snören, berättar Herman Lindqvist.

Kungafamiljens julbord
Korv, lax, lutfisk, rödbetssallad, pastej och sill – precis som hos dig och mig! Men Madeleine verkar inte överdrivet förtjust i julmat....

Julen prinsessan Christina minns med fasa

Denna tradition fortsatte under kungens uppväxt. Först firade man hos gammelfarfar Gustav V på Drottningholm, men det var ingen munter historia, i alla fall inte för ett barn, har prinsessan Christina berättat:

Annons

– Han hade spädgris på julbordet. Jag minns det med fasa än i dag! Vi barn tog så små portioner som möjligt, för vi fick aldrig lämna kvar något på tallrikarna.

Hmm – här var det inga glada miner, minsann....

Ännu längre bakåt i tiden såg det kungliga julbordet helt annorlunda ut. På 1800-talet åt man till exempel ingen svensk mat utan det var dyra, specialimporterade delikatesser som gällde:

– Julmiddagen började med ostron och slutade med glass eller brinnande plumpudding. Däremellan var det kalkon och mycket annat, nedsköljt med de bästa franska vinerna, berättar Herman Lindqvist.

Annons
... men visst är julen kul ändå!

Sibylla införde hemlig tradition

När Gustaf VI Adolf blev kung var prinsessan Christina sju år och lillebror fyra år. Då förändrades jultraditionerna något till det bättre. Barnen fick nu skriva önskelistor – Christina brukade önska sig dockor och dockkläder, medan Carl Gustaf ville ha bilar och tåg. Spädgrisen byttes mot sprängd anka och plumpudding med brinnande konjakssås.

Men det var ju inte heller någon särskilt barnvänlig mat, så mamma Sibylla införde en ny tradition: Den 23 december firade man ”lilla julafton” hemma på Haga slott, och då fick barnen julkorv och köttbullar och allt annat gott som hör julen till. Det fick farfar, kung Gustaf IV Adolf, aldrig veta.

Annons