Bakom kulisserna på kungaparets galamiddag: ”Drottningen har piffat ostarna med rosenblad!”
Vi befinner oss på pampiga Charlottenburg slott i Berlin. Det är timmarna före kungaparets svarsmiddag och i köket står Magnus Raihle och förbereder det sista inför den kungliga femrättersmiddagen. Han är köksmästare på Drottningholms slott och nu spritsar han såsen på den bakade fjällrödingen under stor koncentration.
Om bara några timmar ska kungen och drottningen ta emot sina 135 gäster och de matintresserade majestäterna har redan hälsat på i köket.
– Drottningen ville ändra lite på osträtten. Hon föreslog att vi skulle piffa till tallrikarna med rosenblad vilket blev jättebra.
Magnus förklarar att kungaparet alltid är väldigt engagerade i menyn och att de dessutom är måna om att bjuda på någonting ur den egna trädgården. Just i kväll serveras därför en chutney – gjord på Drottningholmssviskon.
– Menyn ska representera Sverige och kungaparet. Den ska vara säsongsbaserad och innehålla råvaror från hela landet.
Utanför tronar slottet fridfullt i höstmörkret, men härinne är det full fart. 1700-talssilvret ska putsas och de kallmanglade linnedukarna, vävda i mönstret ”Drakslingan”, ska läggas ut på rätt sätt. Det märks att presentationen är precis lika viktig som maten i sig.
Hovfloristen Claes Carlsson står vid honnörsbordet och rättar till rosorna. Färgskalan går i rosa, rött och orange, vilket är helt i linje med drottning Silvias önskemål. I de vackra terrinerna syns även hortensia, prydnadsäpplen och eukalyptus.
Att anordna en svarsmiddag är en stor och komplicerad apparat och både råvaror, dukar och porslin har flugits in med Herkulesplan. Allt på honnörsbordet kommer från Stockholms slott. Där görs inga undantag.
Magnus Raihle och hans kollegor arbetar dessutom i ett slags kökstält utanför slottet och med en sådan anordning kommer förstås vissa orosmoment:
– Det värsta vore om elen lade av!
Sedan är det otroligt viktigt att råvarorna behåller sin kyltemperatur. Därför används speciella kylboxar. Claes Carlsson berättar också att slottet fungerar som museum och att de därför har valt att använda konstgjorda ljus för att minska brandrisken.
Honnörsbordet rymmer 27 gäster och de övriga 13 borden har plats för mellan åtta och tio. Finaste platserna har förstås förbundspresident Joachim Gauck och hustrun Daniela Schadt som sitter bredvid kungaparet. Vid de övriga borden har hovet blandat näringlivsfolk med konsuler, ambassadörer med svenska utrikeskorrespondenter.
Klockan börjar närma sig halv åtta och serveringspersonalen rör sig med snabba steg. Inte en gaffel ligger fel och de färgglada rosorna skapar ett vackert sken i kuverttallrikarna. När gästerna sedan gör entré inleds kvällen med en fördrink. Och förmodligen dricker de gin och tonic – kungens favorit!
Av: Ellen Myrgård Lindén.
Foto: Stella Pictures, Ibl, Kungahuset.