Bakslaget för drottning Silvia – kungen kan inte rädda henne
Drottning Silvia har åkt på ett bakslag – och kungen kan inte hjälpa sin älskade hustru.
Flaggdagarna är en anrik tradition i Sverige. Vi har totalt 17 stycken, varav sex är kungliga.
På flaggdagen ska du hissa svenska flaggan klockan 08.00 om den infaller mellan den 1 mars och den 31 oktober, och klockan 09.00 resterande tiden på året. Flaggan ska vaja i vinden fram till solnedgången.
Här är de kungliga flaggdagarna
Men nu kommer rapporter om att de styrande vill skära ner på antalet flaggdagar. Och det är de kungliga som ligger pyrt till.
De sex kungliga flaggdagarna är som följer:
Kungens namnsdag 28 januari
Kronprinsessans namnsdag 12 mars
Kungens födelsedag 30 april
Kronprinsessans födelsedag 14 juli.
Drottningens namnsdag 8 augusti
Drottningens födelsedag 23 december
Enligt Ekot ska antalet minska i samband med nästa tronskifte. Det vill en parlamentarisk kommitté som utnämndes av konstitutionsutskottet.
Kommittén leds av tidigare talmannen Björn von Sydow. Redan 2018 flaggade man för att förändringen var på gång.
”Utgångspunkten ska vara att antalet kungliga flaggdagar minskas vid nästa tronskifte så att bara statschefens och tronföljarens födelsedagar och namnsdagar är allmänna flaggdagar”, skrev konstitutionsutskottet i ett uttalande.
Drottning Silvia direkt drabbad
Den som kommer drabbas direkt av detta är drottning Silvia. I och med det nya förslaget kommer hennes födelsedag och namnsdag upphöra vara officiell flaggdag. Det kommer med samma logik inte vara aktuellt för prins Daniel att få någon flaggdag.
Förslaget har mötts av visst motstånd, det kan man se på mikrobloggen Twitter.
"Behöver se förslaget innan man kan uttala sig definitivt, men kan redan nu säga att jag är skeptisk till att minska på antalet kungliga flaggdagar. Kungahuset är, vare sig man gillar det eller inte, en viktig del i den svenska kulturen & arvet", skriver Christoffer Andersson, kulturpolitisk talesperson för Kristdemokraternas ungdomsförbund.
"Skämtar de? Klart vi ska behålla kungliga flaggdagar! Vi har faktiskt inte avskaffat monarkin - och lär inte göra det inom snar framtid heller", skriver en annan användare.
"Sverige behöver fler flaggdagar, inte färre och en politik för samhällsgemenskap", skriver en annan.
Beslutsfattandet sker på en politisk nivå, så kungen har ingen talan i saken. Även om han hade velat sätta ner foten och se till att hans hustru får behålla sina flaggdagar, så står han maktlös.
LÄS MER: Så var Silvias brors hemliga begravning
LÄS MER: Silvias innersta krets – så lever de idag
LÄS MER: Silvias dramatiska familjehistoria – återföreningen med Walther