Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Bilderna på drottning Silvia förvirrar – tvingas ge besked

08 okt, 2024, 04:00
Drottning Silvia
Bilderna på drottning Silvia väcker frågor. Nu avkrävs svar.
Annons
Det här är ett statsbesök!Brand logo
Det här är ett statsbesök!

Trots att drottning Silvia är 80 år fyllda, och snart blir 81, jobbar hon fortfarande oerhört hårt – både inom och utanför Sverige.

Och en del av jobbet är att ta emot och utföra statsbesök. Något vi bland annat såg i maj då kung Frederik och Mary gjorde sitt första statsbesök som kungapar till just Sverige.

Det blev ett glatt återseende, inte bara mellan kungliga kolleger utan även goda vänner. Men det är också bilder som nu väcker frågor...

Bilderna på Silvia väcker frågor

Det är en läsare till danska Billed Bladet som skriver till tidningens kungliga brevlåda med en skarp fråga – vad krävs för att en kunglig resa egentligen ska räknas som ett statsbesök?

Som exempel tar den nyfikna läsaren just upp resan till Sverige, som var ett statsbesök, och artikeln bildsätts med en bild på vårt svenska kungapar från det danska kungaparets visit i maj.

Annons

Och det är en fråga som historikern och kungaexperten Jon Bloch hjälper till att reda ut. Här belyser han vad som gör ett statsbesök till just ett statsbesök:

"Regentens officiella statsbesök utomlands är de mest omfattande, protokolltunga och traditionella, och inkluderar fasta inslag såsom ett officiellt välkomnande, galamiddag, utbyte av ordrar, stads- och institutionsbesök, affärs- eller kulturfrämjande inslag, politiska möten och (slutligen) en svarsmottagning".

Allt detta fick alltså utrymme på de 13 programpunkter som fördelades på Mary och Frederiks två intensiva dagar i Sverige i maj, där finalen just blev en svarsmottagning på kungaskeppet Dannebrog.Här fick det danska kungaparet en chans att tacka sitt värdpar – kungen och Silvia.

Drottning Silvia, drottning Mary, kung Frederik och kung Carl Gustaf poserar bredvid varandra
Ett kärt återseende mellan både kungliga kolleger och goda vänner. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nya detaljer om kungen och Silvia

Och det blev en ordentlig avslutning där vårt svenska kungapar även gav sina danska motsvarigheter generösa gåvor som avslöjades först i augusti.

Då redovisade nämligen det danska hovet presenterna: ett galafoto, två blå vaser, två halsdukar, en uppsättning örhängen och en väska.

Presenter som numera agerar som fina minnen för Frederik och Mary för tiden de tillbringade i Sverige, och deras första statsbesök som kungapar.

Foto: TT

Annons