Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Birgittas hemliga roll när kungen träffade Silvia – berättar om festkvällen: "Helgalna"

11 jun, 2021, 14:03
AvAnnaClara von Hofsten
Hedersuppdragen som marskalkar och tärnor gick till Hansis bror, prins Ferfried, Birgittas syskon kronprins Carl Gustaf och prinsessan Christina samt danska prinsessan Benedikte, brudens syssling.

När solens strålar träffade de tunna, delikata kaméerna, den molnliknande, skira tyllslöjan, det blonda håret och de blå ögonen blev effekten magisk. Prinsessan Birgitta, kungafamiljens skönhet, stod brud och aldrig hade hon varit vackrare. 60 år har gått sedan den första Hagasessan stod brud. Men visste du att prinsessan Birgitta även hade ett finger med i spelet när kungen mötte sin Silvia?

Annons
12 oförglömliga bilder på prinsessan Birgitta & Hansi!Brand logo
12 oförglömliga bilder på prinsessan Birgitta & Hansi!

Det har gått 60 år sedan den där strålande vackra dagen då hela Stockholm gick man ur huse – 80 000 människor kantade stadens gator och förenades i en jublande bröllopsyra.

Det var prinsessan Birgitta, den första av de omåttligt populära Hagasessorna, som gifte sig – och med en riktig prins dessutom; den blonde, stilige Johann ”Hansi” Georg av Hohenzollern och Sigmaringen.

Eftersom brudgummen var katolik blev det först en borgerlig vigsel i pampiga Rikssalen på Stockholms slott.

Det var dessutom det första kungliga bröllopet på nästan 30 år i Sverige – inte konstigt att gatorna var packade med folk! Hovexperten Barbro Hultman, som bevakade bröllopet på plats, har sagt att ”den stockholmare som inte minns den dagen var antingen inte född eller rejält sjuk.”

Annons

Prinsessan Birgitta är ju nummer två i syskonskaran, men hon har alltid gått i täten och det var därför inte förvånande att just hon blev den första att gifta sig – två gånger dessutom! Den 25 maj 1961 vigdes det filmstjärnesnygga paret vid en borgerlig ceremoni i pampiga Rikssalen på Kungliga slottet. Prinsessan Birgitta var smal som en vidja och vackrare än någonsin, klädd i en klassisk brudklänning av vitt, tjockt siden. Klänningen var uppsydd på exklusiva Märthaskolan där bruden själv hade studerat – modeintresserad som hon är!

Efter vigseln åkte brudparet i kortege på Stockholms gator.

På huvudet bar hon drottning Josefinas vackra, skira kamédiadem, omgivet av en sky av tyll, och i händerna höll hon en bukett ljust gula rosor. Efter vigseln färdades brudparet i kortege genom Stockholm, där stora folkmassor hyllade de nygifta.

Annons

Fem dagar senare gifte sig paret igen, denna gång katolskt, i brudgummens hemort Siegmaringen. Prinsessan Birgitta bar samma klänning men valde den tyska släktens krona, prydd med klöverformade diamanter, och orkidéer i brudbuketten.

Birgitta och Hansi hade vid tiden för sitt bröllop känt varandra i ett och ett halvt år. De träffades på en cocktailmottagning i München sensommaren 1959, har Birgitta berättat i sina memoarer:

Det var den stilsäkra Birgitta som var först ut med att använda det oerhört vackra kamédiademet när hon gifte sig. Sedan dess har det även burits av prinsessan Desirée, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria.

– Jag var 22 år och min mamma skickade dit mig för att lära mig tyska. Jag blev utdragen på den ena festen efter den andra, men jag var så trött på alla människor, jag var dödsless… Men så hämtade min blivande man mig och min väninna med en bil, och jag blev kär med en gång.

Annons

Vid hemkomsten till Stockholm satt barnsköterskan Ingrid ”Nenne” Björnberg och lillasyster Désirée och väntade på Birgitta som varit ute i den stora världen.

– De tittade på mig och sa att de tyckte jag hade blivit lite konstig. Då tog jag upp ett fotografi jag fått av Hansi och sa ”jag måste gifta mig med den här mannen”. Han hade inte friat eller någonting, men jag bara visste det, har prinsessan Birgitta berättat för Svensk Damtidning.

På OS i Rom 1960 med systrarna Margareta och Desirée, ett år efter första mötet med Hansi. Här träffade Birgitta en charmig italienare och föll pladask – men deras passionerade romans var ”omöjlig”.

Men är man en ung, levnadsglad, vacker prinsessa på väg ut i livet finns det förstås andra intressenter. Under sommar-OS i Rom 1960 mötte Birgitta en stilig och charmig italienare – och föll pladask.

Annons

– Det var tre dagars kärlek och han var min drömman. Men min mamma ville absolut inte ha någon ”spagetto” till svärson, säger Birgitta och ler.

”Jag har aldrig sett en lyckligare människa”, har hovreportern Barbro Hultman sagt om prinsessan Birgitta på förlovningen.

Hon berättar också att hon fick en vacker sigillring av den italienske charmören – en ring som fick en avgörande betydelse. På hösten 1960 arrangerade prinsessans farfar, kung Gustaf VI Adolf, en bal på Slottet i Stockholm, där prins Johann Georg var gäst. Han noterade omedelbart ringen på Birgittas finger och blicken svartnade – trots att de inte officiellt var ett par.

Annons

– Han tog ringen av mitt finger och bara slängde bort den…! Tre dagar senare friade han – i köksingången på slottet. Det var ju en bedrövlig plats att fria på, säger Birgitta och skrattar.

Mamma Sibylla, som ju själv var tyska, tyckte att svärsonen var ett fynd...!

Birgitta tackade i alla fall ja till Hansis frieri och italienaren försvann ut i kulisserna (enligt prinsessan blev han senare mördad!). Den 15 december samma år offentliggjordes Hansis och Birgittas förlovning. Det blev naturligtvis en stor sak; Birgitta var ju den första av Hagasessorna att förlova sig. Hovreportern Barbro Hultman minns tillfället mycket väl:

Annons

– Nyheten slog verkligen ner som en jättebomb. Vi hade varit svältfödda på positiva nyheter från kungahuset i flera år, men nu brakade romantiken loss, har Barbro Hultman berättat i Aftonbladet.

Paret mötte pressen den 15 december i prinsessan Sibyllas våning på Stockholms slott. De nyförlovade fotograferades i den berömda soffan – och faktum är att det var då den gjorde debut som förlovningssoffa!

Birgitta älskade sport och arbetade som gymnastiklärare. Det intresset delade inte hennes make...

– Det här var den första moderna presskonferensen som hovet kallade till, och det var mycket kärlek i luften. Mamma och systrarna var mycket uppspelta, och aldrig har jag sett en så strålande lycklig människa som Birgitta! Bredvid henne satt en lugn, behaglig och oerhört attraktiv blond man som slingrade sina fingrar flera varv kring hennes. De var så förälskade att det inte var klokt!

Annons

Birgitta och Hansi bosatte sig i en flott villa i München och fick tre barn, Désirée, Hubertus och Carl Christian. Birgitta var hemmafru under småbarnsåren, men att bara slå dank var inte hennes stil, och när barnen blivit lite större arbetade hon i boutique och gjorde även några modelluppdrag.

Birgitta och Hansi 1966 med Désirée, Carl Christian och nyfödde lille Hubertus.

Men Birgitta och Hansi hade inte särskilt mycket gemensamt utöver sin kärlek. Hansi var en mycket duktig och passionerad kulturhistoriker, medan Birgitta var mer intresserad av sport och mode. Paret bodde därför på skilda håll de sista 20 åren av sitt äktenskap, men förblev goda vänner.

Annons
Modeintresserade och vackra Birgitta har alltid gått sin egen väg – här på modelluppdrag i Stockholm.

Sommaren 1972, när Birgitta var 35 år, gick de olympiska spelen av stapeln i München där familjen bodde – och där bodde ju även en viss Silvia Sommerlath. Birgittas sportintresserade lillebror, dåvarande kronprinsen Carl Gustaf, reste ner till OS tillsammans med prins Bertil och dåvarande mrs Lilian Craig. Så kom det sig att Birgitta, som själv hade mött sina drömmars man en varm sommar under OS i Rom, nu fick vara med när hennes lillebror mötte sitt livs kärlek på OS i München!

Annons

– Jag var med från första sekunden. Det är en kväll jag aldrig glömmer, har prinsessan Birgitta berättat.

Birgitta var 35 år vid tillfället, och Silvia skulle fylla 29. Det var den 26 augusti, och under invigningen samma dag hade Sveriges kronprins Carl Gustaf, 26, fått span på självaste chefsvärdinnan med sin kikare. När det blev vip-mingel skickade han fram sin adjutant för att bjuda ut den okända, mörka skönheten.

Vänskapen med svägerskan Silvia är lång och varm! De har känt varandra exakt lika länge som kungen och Silvia.
Prinsessan framför den egna klädbutiken Popcorn i München 1987.

Men någon romantisk dejt på tu man hand var det inte frågan om. Silvia hamnade mitt i kungafamiljens privata middag, som den här kvällen intogs ute på lokal. Hon var sen, och när hon väl gled in på restaurangen möttes hon inte bara av Sveriges kronprins, utan även av prins Bertil, prinsessan Lilian, prinsessan Birgitta och prins Johann Georg.

Annons

– Det var en oförglömlig kväll, men rätt galen! Vi hade väl hunnit ta oss ett glas innan Silvia anlände, så alla var väldigt glada och plötsligt ville prins Bertil leka tjurfäktning, har prinsessan Birgitta berättat för Svensk Damtidning.

– Silvia hade en sådan där lång svart cape på sig över sin OS-dräkt, och den fick hon hålla upp och så låtsades vi att den var det röda skynket. Stackars Silvia, hon trodde nog att vi var helgalna!

Var det kärlek vid första ögonkastet?

– Ja, det var det absolut! Precis som för mig!

Annons