Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Blicken som har blivit en snackis – efter kungens tal till svenska folket

18 mar, 2020, 15:56
Kungen mötte blick med Stefan Löfven – men inte med tv-tittarna.
Kungen höll ett tal till nationen för att lugna en corona-orolig befolkning.Retorikexperterna har en blandad uppfattning om slutresultatet.
Annons
Kungen om coronakrisen: "Vi måste hjälpas åt"Brand logo
Kungen om coronakrisen: "Vi måste hjälpas åt"

Vid 14.30-tiden idag talade kung Carl Gustaf direkt till folket. I ett förinspelat framträdande  uppmanade kungen den svenska befolkningen att behålla lugnet och inte låta coronaviruset sabotera vår nationella gemenskap.

Kungen höll tal i coronakrisen

Elinor Falkman tyckte att kungen ingav trygghet med sitt tal.
Elinor Falkman tyckte att kungen ingav trygghet med sitt tal.

Kungen talade bland annat om värdet av att ställa upp för varandra och samtidigt ta ett eget ansvar. Han lyfte fram civilsamhället och de små gesterna, samtidigt som han tackade Sveriges myndigheter för sina gedigna insatser.

 

LÄS MER: Kungens tal till svenska folket – det sa han

 

Retorikexperten Elinor Falkman, som driver byrån Falkman Råd & Retorik, tyckte att kungen till stor del lyckades i sitt uppdrag som statschef.

– I dessa kristider vill man höra från våra statsföreträdare, som kan förmedla trygghet. Han är en av dem. Det lyckades han med här. Han verkade trygg och kunglig, säger Elinor.

Annons

– Det är bra att han vill inge hopp. Samhället kan ju inte stanna upp, trots krisen. Han är också noga med att lyfta fram det offentliga och civila, hur folk anstränger sig. Men där hade han kunnat bli mer konkret. Han säger att miljoner svenskar avstår från aktiviteter. Då kan man ge exempel. T ex: ”Man ställer in bokklubben och syjuntan”.

Blicken – det kunde kungen ha gjort annorlunda

Kungen mötte blick med Stefan Löfven – men inte med tv-tittarna.
Kungen mötte blick med Stefan Löfven – men inte med tv-tittarna.

Marie-Louise Zeisig, som har utbildat i talkonst i över 30 år, tycker att kungens tal blev lite torrt. Hon reagerade också på en signifikativ detalj: kungen tittade inte in i kameran. Istället nöjde han sig med att då och då vända sig mot statsminister Stefan Löfven och de andra närvarande statsråden.

– Det fanns ingenting personligt. Det var ovanligt opersonligt. Och det förstärktes av att han bara tittade på personerna som var där i rummet med honom. Jag tyckte att han lät lite trött, om jag ska vara helt ärlig, säger Marie-Louise.

Annons

– Han har gjort väldigt många bra framträdanden. Det här var inte ett av de bättre. Men han var där, han samlade till en konselj. Bara det är en fin signal och visar att de tar det här på största allvar.

Elinor påpekar att kungen hade kunnat titta in i kameran – om han läst talet från en prompter.

– Men det hade blivit lite konstigt. Man måste tänka på vem som är hans målgrupp. Här talar han ju i första hand med personerna som är närvarande i rummet, säger hon.

“Det tror jag är jättesmart”

Marie-Louise Zeisig upplever att kungen kunde ha blivit mer personlig.
Marie-Louise Zeisig upplever att kungen kunde ha blivit mer personlig.

Vid ett tillfälle blev kungen faktiskt något mer personlig i sitt tal. Det var då han han betonade att både han och drottning Silvia gör sitt yttersta för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Om han säger ”jag och drottningen försöker leva efter råden”, då säger han också: “Då bör ni göra det också” till andra som är äldre och tillhör riskgruppen. Det är jättemånga som ser upp till kungahuset, så det tror jag är jättesmart, säger Elinor.

Men Marie-Louise hade gärna hört lite mer känsloinnehåll från kungens sida.

– Allt han sade, om försiktighet och vilka åtgärder man ska vidta, var det vi redan hört från andra. Det fanns inget personligt tilltal. Han sa ”jag och drottningen” någon gång. Han kunde ha passat på att vara mer utåtriktad och ingjuta ännu mer hopp, säger hon.

Annons