Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Boktips från Haga Slott - det finns i kronprinsessparets privata bokhylla

25 mar, 2016, 15:00
AvJohanna Lejon
Tipsa oss!
Hemma hos kronprinsessan Victoria och Daniel ryms mängder av litteraturfavoriter. Men vilka är böcker är det egentligen som trängs i den kungliga bokhyllan? Svensk Damtidning vet! Här får du boktipsen från Haga Slott.
Annons
Haga1
Haga2

Att drottning Silvia gillar att läsa deckare vet vi sedan tidigare. Varje sommar ligger hon på soldäck på kungafamiljens båt Polaris och bläddrar i en spännande historia, för några år sedan var det Camilla Läckbergs hyllade “Tyskungen”. Också kungen är förtjust i rafflande mordhistorier, det märktes inte minst under förra årets julklappsshopping då kung Carl XVI Gustaf sågs botanisera ivrigt bland deckarna på Åhléns bokavdelning på Östermalmstorg. Kronprinsessan Victoria, ja hon gillar ljudböcker, mycket på grund av sin dyslexi, men hon läser en hel del annat också, och hon gillar uppslagsverk. Då kronprinsessparet för några veckor sedan för första gången gläntade på dörrarna till hemmet på Haga Slott blottade de sin privata bokhylla, där mängder av litteraturfavoriter trängdes med varandra. Också på borden låg det böcker, stora, vackra i coffee-table-format med mängder av tjusiga bilder. Men vilka är egentligen böckerna, och vad handlar det om? Svensk Damtidning vet – här får du Victorias och Daniels bokfavoriter.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

På bordet ligger:

– Sverige: Ljus Och Landskap av Tommy Hammarström, Per Wästberg, Tore Hagman

Detta är en av de största fotografiska böckerna som har gjorts om vårt land och dess natur. I nästan 150 storslagna och stämningsfyllda bilder skildras Sverige genom sina landskapstyper. Boken är indelad i fem kapitel: Kusten, Kulturlandskapet, Fjällen, Skogen och Staden. Här finns Bohusläns klippor, Skånes slätter och Smålands sjöar. Här finns de röda torpen och de små stigarna. Här finns Stockholms skärgård och Norrlands inland. Här finns bergen, älvarna, öarna, ängarna, åkrarna, byarna och städerna – allt det som är Sverige.

– Acropolis New Museum av  Bernard Tschumi Architects, Dimitrios Pandermalis, Yannis Aesopos, Joel Rutten, Bernard Tschumi.

Haga3

Boken bjuder på en omfattande titt in i det efterlängtade nya Akropolismuseet i Aten, Grekland och tar upp såväl byggnadens arkitektur som dess arkeologiska skatter. Boken ger, i form av 200 foton, teckningar och texter, dessutom en fördjupad bild av skapandet av byggnaden samt dess återställande och bevarande.

Annons

På bordet ligger:

– Fågelsång : 150 svenska fåglar och deras läten av Jan Pedersen och Lars Svensson.

Fågelsång är en helt unik fågelbok för hela familjen. Här skildras våra vanligaste, vackraste eller mest färgstarka fåglar i fantastiska färgbilder – och med ljud! Med i boken finns en ljudmodul som gör det möjligt att höra fågeln samtidigt som man läser om den och ser på bilderna. Det ger läsaren en fascinerande fågelupplevelse, oavsett om man njuter av den hemma eller har den med i skog och mark. Här skildras de fåglar vi möter i trädgården, vid kusten, i skogen och i fjällen.

– Frederik VIII’s Palace: Restoration, Rebuilding, Artistic Decoration av Jens Bertelsen.

Detta är en stor, vacker bok full av spektakulära färgfotografier från Frederik VII’Is palats i Köpenhamn. Texten behandlar såväl historia som den spektakulära, nya renoveringen som blev klar våren 2010. Boken tar också upp all den fantastiska konst som idag ryms i palatset.

Annons

I bokhyllan står:

– Nationalencyklopedin (NE)

Nationalencyklopedin (NE) är ett svenskt uppslagsverk i tjugo band som utgavs 1989–1996 av förlaget Bra Böcker AB. De ursprungliga tjugo banden innehåller 12 700 sidor med 170 000 uppslagsord och tillsammans 100 miljoner tecken. Det är därmed det tredje mest omfattande tryckta uppslagsverket på svenska genom tiderna, efter Nordisk familjebok och Svensk uppslagsbok.

– Dagbok från Haga och Stockholms slott av Ingrid Björnberg

Kungens älskade barnsköterska hette Ingrid ”Nenne” Björnberg och blev som en extramamma till kungen. Hon var 25 år gammal när hon anställdes vid hovet och stannade hela sitt liv på slottet. Hon tog även hand om Victoria när hon föddes, då var hon 64. Dagbok från Haga och Stockholms slott är hennes berättelse om tiden som barnsköterska åt de kungliga.

– Sohlmans musiklexikon

Sohlmans musiklexikon är ett svenskt lexikon för musik. Första upplagan är i huvudsak inriktad på västerländsk konstmusik (klassisk musik) och musikteori, medan andra upplagan har ett bredare upplägg. Där finns också artiklar om folkmusik, musik i andra kulturer och om samtidens populärmusik.

Annons

– Fogelboken av Olof Rudbeck.

Denna bok kostar över 4000 kronor och är ett helt kit av två fågelböcker och en stor portfölj med en massa fågelplanscher med tryck i utsökt kvalitet.

– History of art av Anthony F. Janson.

Klassisk uppslagsbok om konsthistoria.

– Atlas of the world

Innehåller det mesta man behöver i kartväg.

Av Johanna Lejon

Foto: Kungahuset/Kate Gabor/Klas Sjöberg

Annons