Bröllopsmiddag med vit sparris och lättrimmad gös
Nu har gästerna och brudparet satt sig ner vid borden för att aväta bröllopsmiddagen. Det här åt dem.
Nu är vigseln över och alla har slagit sig ner för att äta bröllopsmiddag i Vita Havet på Stockholms slott. Vita Havet är slottets gamla balsal med takmålningar från 1700-talet. Prins Carl Philip och prinsessan Sofia satt med en vägg av ljuvliga blommor bakom dem.
Borden är dukade.
Det här äter gästerna i kväll under bröllopsmiddagen i Vita Havet: Vit sparris ”Prinsessan Sofia”, kokt i fläderblomslag med älvdalsrom, sparris- och gräslöksemulsion. Koriandersjuden havskräfta med spishalstrad pilgrimsmussla, grankryddad yuzudressing, harsyra och spritärtor. Stekt, lättrimmad gös från Hjälmaren med grillade primörgrönsaker, karamelliserad crème-fraiche och rökt smör. Persika- och hallontartelett med vit choklad, Champagne- och persikosorbet.
Kronprinsessan Victoria och Chris O’Neill på väg in till middagen.
Prinsessan Madeleine och prins Daniel satt bredvid varandra.
Prinsen pussade ömt på sin prinsessa.
En stund av ömhet. Kungen uppmanade dem att vara rädda om varandra och det gemensamma liv som ni nu börjar bygga.
Innan middagen minglade gästerna lite, här ser vi kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon.
Drottning Silvia med sin son, den nygifte prinsen. Nu är alla hennes barn gifta.
Kungen skålade för Sofia och önskade henne välkommen in i familjen.
Kung Carl Gustaf sa:
– Idag börjar ett liv som äkta makar. Från och med idag ska er främsta lojalitet vara hos varandra. Det är inte alldeles lätt för en pappa att vänja sig vid tanken, men det är ju som det ska vara. Carl Philip och Sofia har fått uppleva er kärlek och er samhörighet. Ni har skapat en fantastisk stämning i Slottskyrkan och här i Vita havet.
Honnörsbordet dukas med Fatburens äldsta linne, Unionslinne. Det är vävt år 1891 i Frankrike i staden Lille.
Foto: TT