Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Carl Philip och Sofias gemensamma beslut – tagit till hjälp

24 aug, 2024, 17:00
author Victoria Morand
Victoria Morand
Nu öppnar paret upp om det hemliga knepet.
Annons
Victorias paus från plugget – efter bara 3 dagar • Haralds & Sonjas vägran på shaman-bröllopet • Skandalen kring Marius växer – 3 kungliga snackisar från vecka 34!Brand logo
Victorias paus från plugget – efter bara 3 dagar • Haralds & Sonjas vägran på shaman-bröllopet • Skandalen kring Marius växer – 3 kungliga snackisar från vecka 34!

Det var ett självklart val att ha prins Carl Philip som frontfigur när Sverige i veckan stod värd för den Nordiska Dyslexikongressen.

Prinsen har själv varit öppen med hans dyslexi och hur den påverkat honom – därpå även tryckt på hur viktig Prinsparets stiftelse är.

– Vår vision för stiftelsen är att ge alla barn en möjlighet att vara sig själva i ett samhälle där både barn med och utan dyslexi känner sig lika inkluderade.

Prins Carl Philip öppnar upp om hans dyslexi. Mischa Schoemaker

Prinsen har tidigare berättat att han hade blandade känslor när han fick sin dyslexidiagnos. Ett specifikt tillfälle som blev extra kämpigt för Carl Philip var när han skulle hålla tal under idrottsgalan för några år sedan.

Annons

"Jag tyckte att det kändes väldigt jobbigt där och då, eftersom jag inte kunde leverera talet på det sättet jag ville göra. Men också efteråt, den responsen jag fick var väldigt jobbig att få. Förr i tiden sa man att en dyslektiker antingen är dum eller lat, och jag kände att det epitetet lades på mig." Skriver han på prinsparet stiftelses hemsida.

Barnens positiva inverkan

Prins Carl Philip lyfter att många barn med dyslexi är beroende av att deras föräldrar ställer krav på stöd i förskola och skola.

Prinsen har själv tre barn, prins Alexander, prins Gabriel och prins Julian.

Sönerna hjälper även pappa. Mischa Schoemaker

Inför kongressen i veckan berättade han att högläsning med sönerna även haft en positiv inverkan på honom själv och hans dyslexi.

Annons

– Jag märker själv att när jag läser med dem – för det måste man göra mycket, läsa med barnen när dom är små – att det har ju hjälpt mig med min läsning dagligen, säger han.

– Ju mer man läser, ju bättre blir det, det kan jag understryka, avslutar han med att säga.

Vi tycker det är väldigt fint att prins Carl Philip lyfter detta viktiga ämne!

Bild: TT

Annons