Carl Philip om starka mötet: ”Blir så berörd”
En prins – mitt bland alla sjukhusbesökarna.
Klart det blev lite trafikstockning utanför sjukhusentrén, den här isiga oktobermorgonen i Uppsala!
Carl Philip hejade med ett glatt ”Godmorgon” och sen var han inne i hissen på fem röda. Klädd i kostym, men utan slips. Och med fötterna i ett par mycket coola boots. Prinsfrisyren var tämjd med vax, men lockarna ringlade ändå i nacken.
När hissen sedan stannade på nionde våningen så var det ett mycket speciellt uppdrag som väntade: Prins Carl Philip var på plats i sin roll som beskyddare av Operation Smile – den hyllade organisationen som hjälper barn som fötts med läpp-käk-gomspalt. Och hans engagemang lyste redan från start.
Han serverade sig själv av bubbelvattnet och valde citron. Och med hjälp av volontärkirurgen Malin Hakelius, specialist på läpp-käk-gomspalt, öppnade sig sedan en både drabbande och hoppfull verklighet. Vi fick en inblick i tillvaron för de här barnen som det var omöjligt att inte bli berörd av.
Vi fick höra att läpp-käk-gomspalt är en av de vanligaste missbildningarna och att de drabbar 2 av 1 000 levande födda. Men att stora delar av jordens befolkning inte har tillgång till kirurgi.
– Hjärtskärande! utbrast Carl Philip.
Han frågade också ”Hur tidigt kan man se?” och fick snabbt svar:
– Tidigt. Man kan ställa diagnos redan under graviditeten. 30 procent upptäcks redan vid ultraljudet.
Prins Carl Philip och Operation Smile
Men framför allt så fick vi höra om den fantastiska hjälp som finns att få i dag, mycket tack vare Operation Smile:
– Vi hjälper allt och alla som vi kan, så vi gör stor skillnad. Och det blir väldigt bra resultat, men det krävs ju mycket vård, sa plastikkirurgen Malin.
Så var det dags för Carl Philip att få träffa en av de små patienterna: Lilla Emelinn från Örebro som föddes med läpp-käk-gomspalt och som hade fått ledigt från föris för att träffa prinsen.
– Fast jag vet inte om de trodde på det! log pappa Niclas.
Nu har Emelinn precis fyllt fem år, och hon har redan opererats fyra gånger på Akademiska sjukhuset, av just Malin Hakelius.
– Man har gråtit många tårar, sa mamma Andrea Sandvall.
Och här var det inte längre enbart i sin prinsroll som Carl Philip satt där. Den kungliga trebarnspappan skymtade fram när han lyssnade och ställde frågor.
Och när han fick höra att det bara var ett och ett halvt år mellan just den här familjens syskon så sa han spontant: ”Ja, det där känner man igen”. (Det skiljer ju bara 16 månader mellan prins Alexander och prins Gabriel.)
Innan familjen åkte hem till Örebro hann de också med att lyckönska prinsen och prinsessan Sofia till barnet som väntas i februari.
– Tack! sa Carl Philip och log med hela ansiktet. Innan han snabbt la till: Och det blir ju inte lika tight i ålder nu.
Men nu var det dags att summera:
Prinsen – hur har besöket varit?
– Jag blev väldigt berörd. För många av barnen är det ju livsavgörande med den här hjälpen. Och Operation Smile gör ett helt fantastiskt arbete.
Ja, vilka hjältar.
– Ja, men verkligen så!
Nu har prinsen varit beskyddare för Operation Smile i elva år. Vad betyder det att ha den här rollen?
– Jag får ju möjligheten att stötta och att hjälpa till att sprida informationen om det här otroligt viktiga arbetet. Och det känns jättebra. Det är ju också en del av det hela, att kunna hjälpa till på det sättet.
Prinsen har ju tre barn själv. Gör det att man blir extra berörd?
– Ja, men det blir jag absolut, och det tror jag att många föräldrar kan känna igen sig i. Oberoende av vad det handlar om, så blir man ju berörd när andra barn har det tufft. Och man känner med föräldrarna som är i den här situationen, och allt som de går igenom.
– Det måste vara otroligt jobbigt att behöva lämna iväg sitt tre månader gamla barn för operation, som det här paret som vi träffade nu. Så man blir väldigt tacksam över att man har barn som är friska.
Detta är Operation Smile
Operation Smile är en internationell hjälporganisation som förändrar livet för barn med läpp-käk-gomspalt. De cirka 6 000 volontärerna från mer än 60 länder åker – på sin fritid och utan ersättning – ut på medicinska uppdrag. Drygt 200 av dessa volontärer finns i Sverige. I Sverige startade Operation Smile 2010 och prins Carl Philip har varit beskyddare sedan 2013.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Foto: Anders Wiklund/TT.