Chris kärleksuppoffring för Madeleine – går emot familjetraditionen
Att Chris O'Neill sticker ut i jämförelse med resterande kungafamiljen är ingen nyhet. Chris har ju till och med aktivt valt att inte vara en del av kungafamiljen när han tackade nej till kungens erbjudande om prins-titeln. Han är Herr Christopher O'Neill och inget annat.
– Jag är inte född i någon kungafamilj. Jag är Christopher O'Neill, min far var Paul O'Neill. Han var en familjefar som hade sin egen identitet, arbetade hårt och lyckades bra med det. Jag ansåg att det var viktigt att bibehålla samma förhållande till honom som jag alltid haft, först och främst, har Chris tidigare sagt till King magazine.
Utöver viljan att inte vara del av en monarki finns det en till faktor som ökar distansen mellan honom och kungafamiljen – religionen.
Den katolska uppväxten
Chris O'Neill kommer från en katolsk familj till skillnad från prinsessan Madeleine som kommer från en protestantisk.
Den katolska tron har präglat Chris uppväxt då den varit viktig för hans familj. Hans faster, Cathleen O'Neill, var till och med nunna inom den katolska kyrkan. Mamma Eva O'Neills farbror var dessutom kardinal vilket är en hederstitel in om den katolska kyrkan, den högsta man kan ha utöver att vara påve.
Frågan är nu, har Chris överfört den katolska uppväxten till sina barn? Vad betyder det i sin tur för tronföljden?
– Enligt svensk grundlag ska tronföljaren tillhöra den Luthersk evangeliska kyrkan. Det är den enda svensk som man har en sådan lag om. Man kan bara ärva tronen om man går över till protestantismen, förklarar hovexperten Herman Lindqvist.
Med tanke på att Chris inte är en del av kungahuset går det bra att han inte har konverterat menar Herman, detsamma gäller även om han hade tagit emot sin prins-titel.
– Nej, inte bara för att vara prins, det hade han inte behövt. Han kan inte ärva tronen, då måste han vara protestant, säger Herman.
Barnen, däremot, har alla haft dop i slottskyrkan på Drottningholm enligt de kungliga traditionerna vilket gör att de innefattas av protestantismen och därmed behåller sina platser i tronföljden. En uppoffring Chris har gjort för Madeleines skull.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Flytten till Sverige
Det finns däremot ytterligare ett krav för att kunna ta över tronen: personen ska vara "uppfödd inom riket". Det blir ju lite svårare för Leonore, Nicolas och Adrienne då de bor i Florida.
Det är däremot lite luddigt med var gränsen går och hur länge barnet får bo utomlands innan det är "för sent".
Sveriges radio undersökte frågan i samband med att prinsessan Leonore föddes 2014 och kom då fram till att det är
"viktigt att för att en kunglig person ska ha rätt att ärva tronen, måste vara väl förtrogen med svenska förhållanden, kunna språket och känna till det svenska samhället."
Prinsessparets barn har förvisso svenska medborgarskap men än bor de inte i Sverige.
Herman Lindqvist vill inte spekulera i när eller om Madeleine och familjen kommer att genomföra den omtalade Sverigeflytten. Han tror dock att det inte kommer göra så stor skillnad.
– Jag tror att de flesta - inte har avskrivit - men de har accepterat att hon är där hon är och att hon kommer att vara där, av allt att döma, säger han.
Han menar även att tronföljden inte är något som kommer att påverka familjens beslut eftersom de är så pass långt ner på listan.
Så ser tronföljden ut
Näst på tur att ta över tronen är som bekant kronprinsessan Victoria och efter henne prinsessan Estelle. Men, hur ser det ut efter det?
Här har vi listan som den ser ut i dagsläget, i enlighet med 1979 års successionsordning som trädde i kraft den 1 januari 1980:
3. Prins Oscar
7. Prins Julian
8. Prinsessan Madeleine
9. Prinsessan Leonore
10. Prins Nicolas
11. Prinsessan Adrienne
Foto: TT