Chris oberäkneliga beteende i Sverige – förändringen med Madeleine: ”Arrogans”
Retorikexperten Elaine Eksvärd berättar för Svensk Damtidning om Chris O'Neill förändrade beteende.
Chris O'Neill har i flera veckor befunnit sig i Sverige. För första gången på fem år har han deltagit under nationaldagsfirandet med kungafamiljen och den 14 juli förväntas han vara med under Victoriadagen.
Förra året lämnade han Sverige strax innan kronprinsessan Victorias födelsedag för att jobba hemma i USA. I år ser det ut att bli annorlunda, och den annars så kameraskygga Chris syns alltmer i det kungliga rampljuset.
Att han rör sig i fler kungliga sammanhang än tidigare kan ha sin förklaring att han och prinsessan Madeleine kommer flytta till Sverige nästa år – en flytt som egentligen skulle ägt rum redan i år.
Chris O'Neills stora förändring
Chris har tidigare fått hård kritik för att han inte dykt upp vid Madeleines sida när det vankats stora kungliga händelser, som exempelvis Nobelfesten och Victoriadagen, vilket så klart påverkat hans rykte.
Så när han nu helt sonika börjat visa upp ett annorlunda beteende, där han syns mer i offentligheten, är det befogat att ställa sig frågan vad han bör göra för att göra ett gott intryck på det svenska folket.
Retorikexperten Elaine Eksvärd kommer således med ett tryggt besked: Chris behöver inte göra mer än vara sig själv för att gå hem hos svenska folket och kungafamiljen.
Elaine Eksvärd: Så ska Chris bete sig
För Svensk Damtidning drar hon kopplingar till prins Daniel och att man inte behöver vara någon expert på kunglig etikett för att göra ett gott intryck. Hon kallar det för ”Daniel-effekten”.
– Det vill säga någon man kan relatera till som inte kan alla kungliga koder, men ändå får vara med. Om man ska ta det till kungens tal under nationaldagen, som förvisso var fantastiskt, så är han som mest älskad när han är mänsklig och inte är enligt reglerna.
– Jag tror på sympatieffekten och i Chris fall handlar det nog mer om att vara med, än att säga rätt saker, säger Elaine Eksvärd.
”Misstas för amerikansk arrogans”
Elaine Eksvärd tror också att Chris får mer kritik bara för att han inte är svensk. Han får i stället tackla de fördomar som svenskar har mot amerikaner.
– Ska man se det till stereotypen amerikan så kan närvaron, eller icke-närvaron, misstas för amerikansk arrogans. Vi har alla fördomar men det säger ingenting om Chris intentioner, utan snarare något om våra fördomar.
– Hade det varit en person från till exempel Luleå så hade samma beteende klassats som blyghet och lite gulligt, säger retorikexperten.
Foto: TT