Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Chris O'Neill får kritik för sociala övertrampet: "Tuggar tuggummi"

11 sep, 2024, 18:00
Prins Carl Philip, prinsessan Sofia, Chris O'Neill och prinsessan Madeleine
Jessica Gow/TT
Den ständigt kritiserade Chris O'Neill utförde ett kungligt uppdrag.
Annons

Chris O'Neill gjorde sitt första kungliga uppdrag på länge under tisdagen. Prinsessan Madeleines make dök, propert klädd i kostym och slips, på riksmötets öppnande, en av den svenska demokratins viktigaste symbolceremonier.

Chris visade sig både aktiv och uppmärksam. Han satt till exempel med hörlurar för att kunna höra en simultantolkning av svärfar kungens tal.

Kungafamiljen på partykväll – utan drottning SilviaBrand logo
Kungafamiljen på partykväll – utan drottning Silvia

Chris O'Neill kritiseras för sitt beteende

Prins Carl Philip, prinsessan Sofia, Chris O'Neill och prinsessan Madeleine
Chris skötte sig exemplariskt! Jessica Gow/TT

Ändå vill kritiken mot vår kungafamiljens mest mystiske medlem inte lägga sig. Detta är något som Expressens kolumnist Jens Liljestrand skriver om – det "flabbiga föraktet" som ständigt riktas mot Chris O'Neill.

Annons

– Hans uppsyn och kontinentala livsstil är ständigt föremål för pikar och gliringar av ett slag som skulle ha uppfattats som grovt fördomsfulla om måltavlan varit någon annan. Men Christopher O'Neill tillhör den kategori människor – medelålders, vit, katolsk man i det globala kapitalets tjänst – som aldrig tycks förtjäna respekt, förståelse eller ett minimum av empati, skriver Jens.

Jens nämner också att Chris har blivit hånad för att han har tackat nej till att få apanage.

– Men tänk om det nu är så att han på allvar inte vill det? Att han faktiskt önskar behålla det liv han har, med jobb, en egen inkomst, ett arbete han upplever som meningsfullt? Att han inte har lust att, som prins Daniel, lägga sin karriär åt sidan för att bli en galjonsfigur åt monarkin? skriver Jens.

"Klagar på att Chris O'Neill tuggar tuggummi"

Överhuvudtaget rimmar kritiken mot Chris dåligt med den svenska självbilden, menar Jens.

– I landet som talar om öppenhet klagar man på att Chris O'Neill tuggar tuggummi. I landet som predikar om tolerans skrockar man om att han jämt ser trött ut. I landet som tjatar om individens rättigheter undrar man varför han inte närvarar vid de kungliga högtiderna och inte vill bli försörjd av sin frus familj, skriver Jens.

Annons