Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kungens äldsta släkting Dagmar von Arbins sista vila – så var hennes liv

03 jan, 2019, 15:28
AvAnna von Koch
Dagmar von Arbin och Marianne Bernadotte.
Dagmar von Arbin, familjens Grand Old Lady, somnade stilla in i sitt hem den 22 december. Hon blev 103 år gammal. I dag begravs Dagmar i Oscarskyrkan och hela kungafamiljen är förstås på plats.
Annons

Dagmar, som var syssling med kungens far prins Gustaf Adolf, gav strax före sin 100-årsdag en öppenhjärtlig intervju till Svensk Damtidning. Hon berättade då om sitt händelserika liv i skuggan av kungafamiljen, eller vad sägs om att ha fått vara brudnäbb när kungens föräldrar, prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla gifte sig i Coburg 1932!

prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibyllas bröllop.

Brudnäbb åt Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla

Grevinnan Dagmar Ebba Märtha Marianne Bernadotte af Wisborg föddes i Stockholm den 10 april 1916 som äldsta dotter till greve Carl Bernadotte och friherrinnan Marianne de Geer. Hennes far var ryttmästare och Dagmar växte upp på lantbru­ket Frötuna gård utanför Upp­sala. Där fanns massor av djur, en smedja, ett snickeri, ett mejeri, en chaufför och en bok­hållare, men ont om jämnåriga barn och Dag­mar var väldigt isolerad. Hon fick visserligen en lillebror när hon var två år, men han dog tragiskt två år senare i spanska sjukan.

dagmar von arbin
Kungafamiljens Grand Old Lady lämnade ett stort tomrum efter sig.

Syskonen Oscar och Catharina var fem respektive tio år yngre och de lekte hon därför inte med. Dagmar tydde sig mycket till sin guvernant fröken Wittfeldt, som kom när Dagmar var sex år. Dagmar älskade henne, men lärde sig inte speciellt mycket. Hon saknade jämnåriga barn och att växa upp så isolerad gjorde henne barnslig och blyg, berättade hon i vår intervju.

Annons

När Dagmar var fjorton år gammal fick hon flytta till Stockholm för högre studier. Dagmar inackorderades hemma hos farfar prins Oscar och farmor Ebba Bernadotte på Östermalmsgatan. De var i 70­-årsåldern och väldigt strängt religiösa. Dagmar tilläts inte ens gå på bio eftersom det ansågs syndigt.

Oscar och Ebba Bernadotte
Oscar och Ebba Bernadotte i hemmet på Östermalmsgatan i Stockholm.

Hon rörde sig i de finaste societetskretsarna. Farfars bror var ju kung Gustaf V och hon var ofta på besök på Slottet, inget märkvärdigt i hennes ögon. När hon var 16 år gifte sig hennes syssling “Edmund”, prins Gustaf Adolf med sin Sibylla och Dagmar fick alltså vara brudnäbb tillsammans med prinsessan Ingrid, som blev drottning i Danmark. Dagmar mindes inte så mycket från bröllopet utan bara att de var väldigt kära.

Annons

Flyttade till London

Sin egen drömprins Nils-Magnus von Arbin mötte hon på en privat dans – eller ”skutt” som det kallades på den tiden. Han var sjöofficer och det tyckte Dagmar lät spännande. De gifte sig när hon var 20 och han 26 år ute på Frötuna gård.

Nils-Magnus avancerade snabbt inom det militära och familjen flyttade till London 1946, där han fått jobb som flygattaché. Dagmar fick en hushållerska och en butler och förväntades mest gå på cocktailpartys. Men stämningen i London var ingen festlig efter kriget. Människor var rätt krigströtta, berättade Dagmar under vår intervju och hon trivdes inte i det snobbiga societetslivet.

Hon kände sig som kusinen som landet, var väldigt blyg och tyckte det var jobbigt med engelskan. Efter fyra år flyttade familjen hem till Stockholm och 1952 vidare till familjegodset Tångestad utanför Norrköping, eftersom maken utnämnts till flottiljchef för Östgöta flygflottilj. Dagmar skötte familjen och uppfostrade de fem döttrarna. Hon älskade att bo på landet och kunna påta i jorden. Så småningom fick hon även barnbarn och barnbarnsbarn. Maken dog 1985 och Dagmar flyttade till äldreboendet.

Dagmar stod kungafamiljen nära hela sitt liv. I slutet blev hon bjuden på samtliga kungliga bröllop och dop. Hon stod kronprinsessan Victoria speciellt nära.

– Victoria kommer att bli en fantastisk drottning en dag, sa Dagmar under vår intervju.

Dagmar von Arbin på dop.
På tredje raden i rosa ser vi Dagmar von Arbin på prins Gabriels dop.

Foto: TT

 

Annons