Daniel kan inte blunda för problemen – anställd slår larm: ”Allvarligt”
Prins Daniels stora utmaning på jobbet.
Ända sedan barnsben har prins Daniel vurmat för rörelse och aktivitet. Som barn var han ständigt i rörelse. Han spelade både fotboll och hockey i Ockelbo IF, vars plan och rink var i nära anslutning till föräldrahemmet.
Daniel har tidigare beskrivit det som att han ”bodde nästan varje dag vid rinken”. Insikten om att rörelse är bra för välmåendet och hälsan är något han haft sedan dess – och även tagit med sig in i den kungliga världen.
Det är ingen slump att han i vissa kretsar kallas för ”Idrottsprinsen”. Det var tack var det intresset som han, tillsammans med kronprinsessan Victoria, grundade Generation pep 2016.
Daniels viktiga uppdrag
Organisationens mål att är få barn och unga att röra på sig. Varje år anordnar man bland annat Pep-dagen i Hagaparken, där flera barn, som exempelvis prinsessan Estelle och prins Oscar, deltar.
Förra året kunde man bland annat se hur en glad Oscar deltog i Daniels lopp. Både mamma och pappa var på plats för att ta del av händelsen, och efter loppet fick Oscar en kram av Daniel.
Varningen: ”Farlig samhällsutveckling”
Men att hitta den viktiga balansen mellan stillasittande och fysisk aktivitet har visat sig vara ett stort problem. Den före detta friidrottsstjärnan Carolina Klüft, som arbetar som verksamhetschef på Generation Pep, berättar nu om de stora utmaningarna.
– Vi står inför en farlig samhällsutveckling med ojämlik hälsa och vi måste angripa problemen på strukturell nivå. Vi måste få många att ta tag i problemen på många nivåer. Det är ett samhällsansvar. Vi måste skapa förutsättningar för barn och ungdomar att vara fysiskt aktiva, säger Carolina Klüft till Expressen.
Carolina berättar vidare att Sverige inte lever upp till barnkonventionen och att unga och barn inte får tillgång till bästa möjliga hälsa. Enligt Klüft har Sverige en vuxengeneration som på 20 år gått från 27 procent med hälsofarlig kondition till 47 procent.
– Jag kan bli frustrerad över hur det är och detta kräver långsiktigt arbete. Det här handlar inte om elitidrott, utan om att människor ska må bra. En samhällsförändring gör man inte snabbt. Men vi måste göra det. För barnens skull.
Foto: TT