Daniels okända förmögenhet! Succén efter lyxgymmen – på över 20 miljoner
Prins Daniels bolag har sedan 2019 gjort aktieutdelningar på över 20 miljoner kronor. Han lyckades sälja av stora innehav i sina gym innan pandemin slog hårt mot branschen och blickar nu långt bortom träningsvärlden. – Vi är förhoppningsfulla inför framtiden, säger hovets ekonomichef Jan Lindman till Svensk Damtidning.
Vi vet alla hur det började. Kronprinsessan Victoria hade fått tipset om ett bra gym som hette Master Training från sin lillasyster Madeleine. Och när den blivande drottningen mötte tränaren Daniel från Ockelbo uppstod ljuv musik. Resten tillhör historieböckerna.
LÄS MER: Victorias och Daniels privata kärleksögonblick!
Men Daniels resa sedan det där första mötet år 2007 är en historia för sig själv. Från träningsgalning, till entreprenör och gymägare – och slutligen fullfjädrat finanslejon.
Under de senaste åren har prinsen allt mer lämnat träninsgbranschen och gjort en rad finansiella beslut som med facit i hand har visat sig helt rätt. När siffrorna har pekat åt fel håll har han snabbt lämnat skutan och omplacerat sitt kapital så att röda siffror har förvandlats till gröna.
Sålde lyxgymen i rätt tid
För tre år sedan sålde prinsen sina andelar i den lyxiga gymkedjan Balance med tre anläggningar på exklusiva adresser i Stockholms innerstad, Täby och bland de stora företagskontoren i Solna. Företaget hade då brottats med förluster i flera år och hittade en köpare i den norska superkedjan Sats som var på jakt efter premiumanläggningar.
Prislappen för affären hölls hemlig – men då gymmen såldes omsatte företaget 50 miljoner kronor och hade 120 anställda.
Vad ingen inblandad i affären kunde ana var de mörka år som väntade gymbranschen. Ett och ett halvt år efter affären utropades pandemi och svenskarna lämnade gymkorten hemma. Sedan dess har Sats precis som många andra i branschen kämpat med sjunkande resultat, även om man under sommaren har börjat återhämta sig efter den värsta smällen.
Men det var inte bara Balance som prinsen checkade ut från innan pandemin. År 2019 sålde han av hälften av sitt innehav i Master Training, gymmet där allt började. Tillsammans med de två andra delägarna i bolaget Lapada AB såldes andelarna i gymmet för 30 miljoner kronor.
LÄS MER: Sanningen: Därför väljer Chris O'Neill bort Nobelfesten
Affärerna har gett rejält klirr i kassan till prins Daniel och de andra delägarna. Under 2019 och 2020 betalade sammanlagt 22,5 miljoner kronor ut i aktieutdelning.
Blickar bortom träningsvärlden
Om det var en tränare och gymentreprenör som kronprinsessan förälskade sig år 2007 så är det ett finanslejon hon är gift med i dag. Det är tydligt att prinsen numera blickar bortom träningsvärlden. Hans smarta affärer har gett honom en grundplåt för att satsa på andra bolag. Det gör han inom det egna bolaget Fornwij AB.
Hur resultatet för bolaget såg ut 2020 är ännu inte känt, men de aktieutdelningar Daniel har plockat ut de senaste åren ger en fingervisning om att han har gott om kapital att röra sig med.
Enligt hovets ekonomichef Jan Lindman har de senaste årens utveckling varit bra.
– Vi är förhoppningsfulla inför framtiden och hoppas investeringarna skall utvecklas väl, säger han till Svensk Damtidning.
Han berättar att prinsen inte fokuserar på någon särskild bransch utan att man investerar brett, i både i noterade och onoterade bolag. Hittills har man dock enbart satsat på svenska företag.
– Gärna med ett starkt entreprenöriellt management.
Är fortfarande partner med bästisen
Men prins Daniel har inte helt lämnat gymvärlden. Tillsammans med de andra delägarna i Lapada AB äger han fortfarande 43 procent av aktierna i Master Training, vilket innebär att han har visst inflytande över bolaget.
Om man tittar bortom bolagens årsredovisningar och utdelningar finns det ju också människor av kött och blod – och då ser man att Daniel genom åren har haft två vapendragare: Lars Hellström och Patrik Vrbanc, som han äger Lapada AB med.
Patrik Vrbanc är också huvudägare i Master Training och inte bara en affärspartner utan en nära vän. År 2019 berättade prinsen öppenhjärtigt om Patriks familjs resa, som började när föräldrarna anlände på 1960-talet som arbetskraftsinvandrare från forna Jugoslavien och började jobba på Volvos fabrik i Köping.
– Deras son Patrik föddes 1972. Och han är inte bara deras son – han är också en av mina käraste vänner, sa prinsen då.
Även vänskapen med Lars Hellström går långt tillbaka, och han stod självklart på gästlistan vid kronprinsessparets bröllop 2010.
Annat intresse för affärer än kungabarnen
Som ingift i kungafamiljen är prins Daniel så klart inte ensam om att roas av aktieklipp. Man kan ju tänka sig att han och svågern Chris O’Neill, finansman i New York, har ett och annat att prata om vid gemensamma familjesammankomster.
Men bland kungabarnen är intresset för aktier svalt, trots att familjen förfogar över portföljer på över hundra miljoner kronor.
– De är engagerade på så sätt att de gärna vill ha information om hur det har gått. Men inte engagerade i vilka investeringar vi gör, berättade hovets ekonomidirektör Jan Lindman för Expressen förra året.
Framtiden får väl utvisa om prins Daniels näsa för affärer har ärvts av arvsprinsessan Estelle och lillprins Oscar.
LÄS MER: Drottninglika Victoria – här rycker hon in för kungen!
Foto: TT