Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Danska kungen har mötts av kritik – bryter mot kungliga regeln med kronprins Christian

24 sep, 2024, 11:00
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
TT
Kungen möts av kritik.
Annons
Magiska bilderna på Silvia & Mary – strålar som aldrig förr!Brand logo
Magiska bilderna på Silvia & Mary – strålar som aldrig förr!

Danska kung Frederik har suttit på tronen i lite över nio månader och på den korta tid har han hunnit med en hel del – inte minst ett statsbesök i Sverige.

Klimatkritiken mot danska kungen

Emellan sina kungliga uppdrag har dock kritiken haglat.

Många menar att Frederik inte verkar särskilt brydd över det klimatutsläpp han ger efter sig, såsom hans färd med kungaskeppet Dannebrog som visade sig ge ut mer bränsle på ett år än vad den danska befolkningen som kör bil hinner tanka – på en hel livstid.

Detta trots hans tidigare uttalanden om att vi måste värna om vårt klimat:

– Det är klart att vi måste påskynda processen att mildra konsekvenserna av klimatförändringarna.

Så mycket kostade resan till Paris

Många tycker också att Frederik har arbetat ”förvånansvärt lite” sedan han tilltog tronen, och att hans många resor kostar på i statskassan.

Annons

Nu har danska Ekstra Bladet räknat ut att han och sonen kronprins Christians resa till OS i Paris gick på drygt 400 000 danska kronor, motsvarande lite över 600 000 svenska kronor.

Däremot skulle det visa sig att de inför resan ville tänka på klimatet och resa i samma flygplan – få förunnat för två kungligheter, inte minst en sittande och en blivande regent.

Bryter mot kungliga regeln

Varken kungen eller kronprinsessan Victoria reser tillsammans när de måste flyga, av säkerhetsskäl. Samma sak gäller för kungligheter i andra länder, även om det inte är en regel satt i sten.

– Det finns trots allt inga formella regler som hindrar dem från att göra det. Man kan säga att man alltid försöker undvika det så mycket som möjligt. Under många år har man ansträngt sig för att undvika detta av säkerhetsskäl, säger hovexperten Lars Hovbakke Sörensen till Se & Hör.

Han menar att det förmodligen har att göra med klimatdiskussionen, men också rent ekonomiskt:

– Det är kanske för att det har varit så mycket debatt kring en del andra aspekter kring kungahuset. En sak är att kungafamiljens ekonomi har diskuterats de senaste åren, att de slösar bort onödiga pengar, och där kan man säga att de sparar något genom att flyga tillsammans snarare än att flyga var för sig.

Annons