Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Danska politiker: "stoppa försörjningen av de kungliga barnbarnen"

01 jun, 2016, 09:38
author Ellen Myrgård Lindén
Ellen Myrgård Lindén
Drottning Margrethe har för många barnbarn. Det anser i alla fall en del danska politiker som just nu debatterar om de yngre kungligheterna verkligen ska ha rätt till apanage.
Annons
drottning margrethe barnbarnen

Drottning Margrethes barnbarn har blivit föremål för debatt, skriver Dagens Nyheter. Barnaskaran är åtta till antalet vilket danska politiker anser är för många för skattebetalarna att försörja. Det är främst partiet Liberal Alliance som har lyft frågan om de yngsta barnen verkligen ska ha rätt till apanage. Partimedlemmen Ole Birk Olesen önskar till exempel att Danmark skulle återgå till den gamla ordningen där det endast är kronprinsens förstfödda som har rätt till skattebetalarnas pengar. I ett sådant scenario skulle alltså bara prins Christian, 10, få sitt uppehälle betalat av staten.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Annars kommer det inom några generationer att finnas hundra prinsar och prinsessor som behöver årlig inkomst, säger Ole Birk Olesen till tidningen Politiken.

Det danska hovet har valt att inte kommentera debatten.

Av Ellen Myrgård Lindén

Foto: Stella Pictures

Annons