Därför bär bara några familjemedlemmar kungens porträtt på bröstet
Så fort det är gala glittrar det lite extra om de kungliga damernas klänningsliv. Förutom ordensband och kraschaner är det nämligen ett annat ovanligt smycke som pockar på uppmärksamheten – miniatyrporträttet av kungen! Det är inramat av briljanter och fäst på en rosett av Serafimerordens blå band. I den svenska kungafamiljen bärs det alltid vid full gala, men drottningen och prinsessorna bär det också vid högtidliga privata högtider eller stora jubileum.
Silvias smycke visar en ung kung
Drottning Silvia har burit sitt miniatyrporträtt av kungen i över 40 år, sedan hennes bröllopsdag, medan kronprinsessan och prinsessan Madeleine fick sina i sena tonåren. Och att de är skapade under olika år syns tydligt om vi tittar närmare på porträtten.
Första gången vi såg porträttet på prinsessan Sofia var under prins Nicolas dop. Tittar vi extra noga ser vi att det är kungen avbildad i amiralsuniform med ordensbandet över bröstet. Jämför man det med drottningens porträtt, där kungen är ung och har vattenkammade lockar, förstår man att Sofias miniatyr är beställd i modern tid och just till henne.
Stommen ärvs
I regel används äldre exemplar till nya familjemedlemmar, så det är möjligt att ärva eller överta själva silverstommen med de infattade stenarna, men miniatyren förses alltid med nya porträtt av den regerande monarken. Enligt hovet är det en privat juvelerarfirma som tar hand om de kungliga juvelernas översyn, så finns det behov av en ny miniatyr är det möjligt att den firman får uppdraget att skapa en helt ny efter en äldre modell.
Traditionen med små miniatyrporträtt i broschform är mycket gammal. Förr, långt innan fotografiet uppfanns, tränades militärer i konsten att måla med mycket stor precision och penslar inte större än några få hårstrån. De skulle ju avbilda militära stridsfält så det var av yttersta vikt att de kunde avbilda med ackuratess. När de kom hem
från slagfälten blev de istället skickliga porträttmålare, berättar Jan Ribbhagen, som är expert inom smycken, stenar och antikt.
– Användandet av miniatyrer växte fram under 1600-talet, men den stora tyngdpunkten är under 1700-talet. Då började köpmannaklassen växa och det blev populärt att köpa smycken. Då spred sig också användandet av just miniatyrer. De kan vara gjorda i olika material och målas eller graveras i elfenben och ädelstenar som diamant och rubin. De kallas också kaméer och runt sekelskiftet var det högsta modet att fästa en kamé i höghalsade klänningar.
– Ofta delade man ut miniatyrer till undersåtar eller till andra som gjort något väldigt bra. Det var en väldigt fin ”give away” som man skulle säga i dag.
Visste du att …
…miniatyrporträttet är en inofficiell familjeorden och ges till kvinnor i den svenska kungafamiljen.
…det är inte bara i Sverige som de kungliga damerna bär miniatyrporträtt av regenten. Drottning Sonja har det här porträttet av av kung Harald, och prins Charles Camillas porträtt pryds av drottning Elizabeth. Gamla tiders hovporträttmålare kallades konterfejare efter det franska uttrycket contrefait som betyder avbild.
Läs mer
Så bor kungaparet – vi kikar in i de privata delarna av Drottningholm
Så gick det till när Madeleine skulle träffa påven
Sanningen bakom nya bilden på Victoria och Daniel
Foto TT