Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kungen och Victoria stoppas – därför får de inte flyga tillsammans

25 okt, 2024, 03:00
author Ellinor Ericstam
Ellinor Ericstam
Kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria
Fredrik Sandberg/TT
Kungen och kronprinsessan kommer snart skiljas åt...
Annons

Den svenska kungafamiljen lever på många sätt ett lyxigt liv med fester, vackra kläder och slott. Samtidigt har de ett ofta hektiskt schema och som kungligheter måste de följa många regler som andra svenska medborgare inte behöver följa. Till exempel har de inte religionsfrihet och är inte tillåta att rösta i valet till kommun, region och riksdag.

Därför pausar Victoria utbildningen • Märkliga bilderna på Haakon som förvirrar • Harry & Meghan bryter upp: skaffar nytt – 3 kungliga snackisar från vecka 42!Brand logo
Därför pausar Victoria utbildningen • Märkliga bilderna på Haakon som förvirrar • Harry & Meghan bryter upp: skaffar nytt – 3 kungliga snackisar från vecka 42!

På fredag kommer stora delar av den kungliga familjen få ta en paus från sin plikter och åka på semester – vilket passar bra då det är höstlov nästa vecka. Alla utom prinsessan Madeleine och hennes familj kommer åka utomlands – och därför kommer hon att gå in som tillfällig riksföreståndare.

Medan prinsessan Madeleine vikarierar för sin pappa kungen är alltså han och resten av familjen på semester. Men kungen och hans andra dotter, kronprinsessan Victoria, kommer inte få åka tillsammans.

Därför skiljs kungen och Victoria åt

Enligt en strikt regel från hovet måste en statschef och hans efterträdare vara åtskilda när de ska flyga. Detta på grund av säkerhets: Om en olycka skulle inträffa ska det finns någon som kan styra landet.

Annons

Detta kommer också påverka prinsessan Estelle en dag – när hennes mamma Victoria bli drottning kommer de inte få flyga tillsammans.

Kronprinsessan Victoria vid flygplan
2022 flög kronprinsessan Victoria till Kenya – utan kungen vid sin sida. Lise Åserud/NTB/TT

Men var ska kungafamiljen egentligen semestra?

Svaret är Brasilien – landet där drottning Silvia bott under många år. Det var efter andra världskriget som familjen flyttade till landet och mellan 1947 och 1957 bodde de i São Paulo. Därefter flyttade de tillbaka till dåvarande Västtyskland – och det var ju där Silvia träffade sin blivande man under OS 1972.

Nu får drottningen alltså chansen att visa sitt barndomsland för några av sina barn och barnbarn. Men det är inte bara kvalitetstid med familjen och vila i solen som står på schemat – både kungen och drottningen kommer arbeta under utlandsvistelsen.

Annons