Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Därför tvingas Madeleine och Chris sitta åtskilda – helt borta i SVT:s sändning

10 sep, 2024, 12:46
author Victoria Morand
Victoria Morand
Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill får inte sitta med resten av kungafamiljen på årets Riksmöte.
Annons
Så mycket apanage får prinsessan MadeleineBrand logo
Så mycket apanage får prinsessan Madeleine

Idag är det dags för Riksmötets öppnande – alltså den dagen då Riksdagens nya arbetsår officiellt inleds.

Regeringen och politiker är givetvis på plats, och så även kungafamiljen. Det är ju kungen som förklarar Riksmötet öppet.

Men det är en viss detalj som väcker uppmärksamhet – varför sitter prinsessan Madeleine och Chris O'Neill åtskilda från resten av familjen?

Satt åtskilda från resten av familjen. Claudio Bresciani/TT

Starka markeringen på Riksmötets öppnande

Under flera år har speciellt Chris O'Neill valt bort Riksmötets öppnande av olika anledningar och Madeleine har allt som oftast fått representera familjen själv.

Annons

Men i år blir det ändring på denna tradition då Chris O'Neill är på plats och Madeleine får äntligen sällskap av sin make.

På årets riksmöte är hela kungafamiljen på plats men just Madeleine och Chris måste sitta åtskilda från resten av familjen. Längst fram i salen sitter kungen och drottningen samt kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Detta beror helt enkelt på att Madeleine befinner sig längre ner i tronföljden och inte har samma plikter som hennes storasyster kronprinsessan Victoria exempelvis.

Längst fram med statsministern. SVT.
Bara fyra kungligheter längst fram. SVT.
Annons

Madeleine har under hennes tid i Florida hållit sig borta från sina kungliga plikter – men är nu tillbaka i Sverige och kan förväntas ta ett större ansvar. Något som Författaren, historikern och hovexperten Herman Lindqvist, kommenterar:

– Hon får antagligen skapa sig en egen roll och plattform inom den kungliga ramen, säger han och fortsätter:

– Madeleine kommer helt säkert att börja representera kungahuset i olika officiella sammanhang. Det kan handla om invigningar och officiella ceremonier och så vidare. Hon kommer säkert att synas lika ofta som prinsessan Sofia gör nu.

Annons

Vi är iallafall glada över att se både Madeleine och Chris på plats under årets Riksmöte!

Bild: TT/SVT

Annons