Därför vägrar kungen abdikera – okända orsaken som kan ändra allt: "Dominoeffekt"
Drottning Beatrix lät sonen Willem-Alexander ta över tronen i Nederländerna och kung Juan Carlos gjorde detsamma i Spanien för sonen Felipe.
Kronprinsessan Victoria kan dock inte räkna med samma sak.
Här är orsaken till varför kungen vägrar att abdikera.
I höst har kung Carl XVI Gustaf suttit på tronen i 48 år.
Det är en exceptionellt lång tid – kungen är den monark i Sveriges historia som har regerat under längst tid. Han placerar sig också i toppskiktet bland världens nuvarande regenter som suttit längst på respektive tron, i västvärlden slås han bara på fingrarna av drottning Elizabeth och hennes 69 år samt drottning Margrethe av Danmark och hennes 49 år.
Och fler år lär det bli.
I samband med kungens 75-årsdag i april sa hovveteranen Elisabeth Tarras-Wahlberg, som arbetade nära kungafamiljen i över tre decennier, i en intervju med TT att hon inte tror att han kommer att lämna över tronen frivilligt.
– Jag tror aldrig att han kommer att abdikera. Det ligger inte i den svenska monarkiska traditionen. Inte minst under pandemiåret har det dessutom framkommit hur bra det är att vara några stycken som delar på ansvaret och uppdragen, förklarade hon för nyhetsbyrån.
Ändå har det spekulerats i flera år om att kungen ska kliva åt sidan till förmån för kronprinsessan Victoria.
Inte minst då vi sett flera abdikeringar i Europa på senare tid.
Tradition att abdikera i Belgien och Nederländerna
2013 abdikerade både drottning Beatrix av Nederländerna och kung Albert av Belgien. Beatrix hade varit drottning i 33 år när hon meddelade att hon ämnade att lämna över tronen till sin son Willem-Alexander – den 30 april 2013 blev han också ny kung.
Albert hade varit kung i 20 år när han offentliggjorde att han tänkte lämna tronen. Den officiella anledningen var hans hälsa men samtidigt utspelades otrohetsskandalen som slutade med att Belgien fick en ny prinsessa, Delphine, och den belgiska pressen spekulerade i att det också var en av orsakerna.
Oavsett vilket blev sonen Philippe ny kung den 21 juli 2013.
Året därpå valde kung Juan Carlos av Spanien att abdikera efter 38 år till förmån för sin son Felipe.
I både Belgien och Nederländerna har abdikeringar skett även tidigare under 1900-talet. Det gör det lättare och mer naturligt för en kunglighet att välja den vägen.
– I Nederländerna och Belgien har regenter abdikerat frivilligt, då öppnades den möjligheten som sedan blev tradition hos dem, förklarar hovexperten och författaren Herman Lindqvist.
"Sitter kvar så länge huvudet är kvar"
Men precis som Elisabeth Tarras-Wahlberg säger finns det inte alls någon sådan tradition i Sverige och just därför kan kronprinsessan Victoria inte räkna med att kungen ska välja att abdikera.
– Sverige har bara haft två frivilliga abdikationer på tusen år, berättar Herman Lindqvist.
– Drottning Kristina, som avgick av privata skäl 1654, och Ulrika Eleonora den yngre, som också var regent men som avgick 1720 för att hennes man Fredrik I skulle kunna bli kung.
I Sverige lämnar man alltså inte tronen i första taget.
– Vår tradition är att man sitter kvar så länge huvudet är någorlunda kvar. Oscar I drog sig tillbaka något år innan han dog varpå hans son Karl XV i praktiken var regent, han var ett slags kungavikarie. Men Oscar abdikerade inte fast han var mentalt ganska frånvarande, berättar Herman Lindqvist.
Rent formellt finns det dock inte något som hindrar kungen att abdikera och lämna över tronen till Victoria.
– Det finns inga lagar om detta, bara tradition. Det är helt upp till kungen att abdikera, om han vill. Det är helt upp till varje land för sig självt, säger Herman Lindqvist.
Dock skulle en abdikering i Sverige kunna få konsekvenser även för våra grannländer.
"Skulle lägga en enorm press"
Om kungen skulle välja att att kliva åt sidan till förmån för Victoria skulle det sätta press på drottning Margrethe att göra samma sak för kronprins Frederik i Danmark och kung Harald att göra detsamma för kronprins Haakon i Norge.
Samma sak gäller om den norska eller danska regenten skulle abdikera – det skulle innebära en press på vår kung, enligt hovexperten Roger Lundgren.
– Skulle vår kung abdikera så skulle det lägga enorm press på den danska drottningen och norske kungen att göra detsamma. En av dem kan inte göra det utan att skapa dominoeffekter och intensiva diskussioner. Dessutom vet jag att kungen har klättrat på väggarna de senaste åren – han vill jobba och vara aktiv, samtidigt som han självklart också ser kraften i Victoria, sa Lundgren till TT i samband med kungens 75-årsdag.
När kungen själv nyligen medverkade i podcasten "Värvet" frågade programledaren Kristoffer Triumf om kronprinsessan Victoria är redo för jobbet som drottning.
Kungen svarade då med en motfråga:
– Kronprinsessan Victoria? Ja... när blir man redo för ett jobb? Ja, jobb och jobb, varje ny uppgift kräver nya tag så att säga, även om man har förberett det.