Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

De känslosamma historierna bakom de kungliga smyckena

30 apr, 2016, 20:51
AvJohanna Lejon
Det glittrade rejält på den kungliga festen ikväll. Vi vet vilka diadem kungligheterna valde.
Annons
Silvia

Drottning Silvia satsade på prinsessan Sibyllas diadem, kvällen till ära. Prinsessan Sibyllas diadem tillverkades 1904 av brittiska hovjuveleraren Garrards och var en bröllopsgåva till kungens farmor kronprinsessan Margareta. Detta var det första av kungahusets smycken som drottningen bar, dagen före sin bröllopsdag. Smycket är gjort av briljanter,  utformade som fem blomsterkransar. I vardera krans sitter en diamantkläpp och mellan varje krans sitter en diamantrosett med en blomma.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Victoria

Kronprinsessan Victoria bar prinsessan Lilians diadem. Prinsessan Lilians diadem var till en början ett arv till prins Bertil efter hans mor Margareta. Bertils hustru Lilian fick ofta bära diademet, första gången hon hade det var 1972. Diademet är tillverkat i Paris och består av silver, guld och diamanter, det kan användas både som diadem och som halsband. Efter att prinsessan Lilian gått bort 2013 fick kronprinsessan ärva smycket. Hon bar det första gången vid prinsessan Madeleines bröllop i juni 2013.

Annons
Madeleine

Prinsessan Madeleine bar drottning Silvias stråldiadem. Drottning Silvia bar detta diadem för första gången i mitten av 1980-talet. Diademet, som också kan bäras som halsband, är gjort av briljanter och ägs privat av kungafamiljen. På senare tid har smycket använts flitigt av prinsessan Madeleine. Bland annat har hon haft det på ett flertal Nobelfester och på sitt eget bröllop 2013.

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures/TT

Annons