Den hemska sanningen: Därför flyger Victoria och kungen aldrig i samma plan
Hovets beslut – efter familjetragedin.
Det är dan före dan.
Om mindre än ett dygn samlas kungligheter och statsledare från hela världen på Buckingham Palace i London för att under största möjliga säkerhetspådrag inleda firandet av kung Charles och drottning Camillas kröning.
Det svenska kungahuset representeras av kungen, 77, och kronprinsessan Victoria, 45 – som någon gång under morgondagen kliver på londonflyget i Stockholm.
Men det är en detalj som sticker ut:
De flyger inte tillsammans.
På den punkten är hovets säkerhetspolicy mycket tydlig: Sveriges statschef och hans tronföljare hålls av säkerhetsskäl alltid separerade i flygsammanhang.
Beslutet efter kungens pappas död – så påverkas kungafamiljen
Kungen har ju själv tvingats uppleva de tragiska följderna av en flygkatastrof: Han var bara nio månader gammal när hans pappa prins Gustaf Adolf omkom i flygkraschen på Kastrup.
Men med det nuvarande säkerhetstänket så är den svenska tronföljden säkrad. Även om det värsta skulle inträffa och planet skulle störta.
Samma praxis gäller för övrigt också för Sveriges statsminister och hans reserv: Ulf Kristersson flyger aldrig tillsammans med vice statsminister Ebba Busch. Och många av storbolagens företagsledningar agerar på liknande sätt.
Hovets strikta policy innebär också att Victoria – den dag hon blir drottning – inte längre kommer att kunna flyga tillsammans med prinsessan Estelle.
Men nu var det kröningen det gällde. Så hur tar sig kungen och Victoria till London?
Ja, kungen har möjlighet att resa med regeringsplanet – det som också kallas statsplanet.
Så reser kronprinsessan Victoria
Medan det är reguljärflyg – sannolikt med SAS – som står till buds för kronprinsessan Victoria. Hon sitter alltid längst fram i planet, helst vid fönstret. Favoritplatsen är 1F – och hon går alltid ombord sist av alla. Hon är också den första som stiger av.
Men kungen och Victoria blir inte långvariga i London – på måndag ska han fira sina 50 år på tronen i Härnösand, medan hon har jobbuppdrag som väntar i Stockholm.
Det svenska regeringsplanet inifrån: Så ser det ut ombord
Vilka som har rätt att använda det svenska statsflyget regleras i Statsflygsförordningen.
Prioritetsordningen är i fallande ordning:
Statschefen, riksdagens talman, statsministern och därefter utrikesministern. Efter dessa följer övriga statsråd, överbefälhavaren, Försvarsmaktens generaldirektör och andra personer i riksdagens och myndigheters ledning.
Det är dock inte fråga om någon deluxe-inredning ombord:
– Haha, nej. Det är en helt normal standard för en affärsflygmaskin. Det är bara lite större säten och gjort för att man ska kunna arbeta, har Per Forsberg, kommunikatör på Skaraborgs flygflottilj, tidigare berättat för Svensk Damtidning.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Foto: TT.