Det åt gästerna på kungens fest
Såhär vacker var dukningen i Karl XI:s galleri. Blommorna som pryder bordet är hortensia och helleborus. Glasservisen från Kosta, design Sigurd Persson, är en bröllopsgåva till kungaparet 1976 från regering och riksdag. Linnet är vävt i Belgien på 1980-talet och är ett av Fatburens tre middags-linneset med kungaparets spegelmonogram. Och såhär såg den underbara menyn ut:
Lättrökt ankbröst med dijonvinägrett,
äppelsallad med inlagd gotlandsgurka och briochekrutong
Rödingfilé bakad i brynt smör med vit sparris, ostronsmörsås
med gräslöksolja och potatisstomp med schalottenlök och citron
Helstekt kalvfilé med portvinsdoftande murkelsås,
violett kronärtskocka och kompott på bondbönor
Citronmousse med hallonglace,
lakritsglass och hallonkrisp
Av Johanna Lejon
Foto: Stella Pictures