Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineMarius Borg HöibyNorska kungahuset

Det bar Sofia på Victoriadagen – historien bakom klänningen

14 jul, 2024, 16:41
Johanna Lejon
Prinsessan Sofia satsar på norsk design. Dessutom går hon i Pernilla Wahlgrens fotspår. Vi vet vad sessan bar på Victoriadagen.
Annons

Under Victoriadagen den 14 juli 2024 hände en hel del historiska saker. Bland annat steg hela den kungliga familjen ut utanför Sollidens slott, för att gratulera huvudpersonen, Victoria, på hennes 47-årsdag.

Dubbla kärleksgesterna – med Madeleine & VictoriaBrand logo
Dubbla kärleksgesterna – med Madeleine & Victoria

Vanligtvis är det ju bara kungaparet, prins Daniel och barnen, Estelle och Oscar, som brukar vara med. Men nu kom också syskonen, med respektive och barn, ut på grusgången framför det vita vackra sommarslottet.

Det bar Sofia på Victoriadagen 2024

Dagen till ära bar alla prinsessorna, Victoria, Madeleine och Sofia, internationell design. Kronprinsessan satsade på en klänning från Saloni medan Madeleine bar Agua by Agua.

Sofia bar, också hon, en ny klänning. Den kommer från ett norskt modemärke, By Timo. Detta var bloggen Royalistan först med att berätta. By Timo har burits av ett flertal kungligheter, både norska kronprinsessan Mette-Marit och vår svenska Victoria. Även Sofia själv har ett flertal By Timo-blåsor hemma i den kungliga garderoben. En annan känd person som är mycket förtjust i märket är Pernilla Wahlgren, som burit många By Timo-klänning under sändningarna av Allsång på Skansen.

Historien bakom klänningen Sofia bar på Victoriadagen

Så, vad är då By Timo för märke – egentligen? I dag är det en mor- och dotter-duo som roddar det norska modeskeppet. Kvinnorna bakom By Timo heter Tine och Elisa Mollatt.

Annons

– Inspirationen från vintage och antika saker har hängt med mig från när jag var liten. Den vågade jag kanske inte visa så mycket i början, när det var så viktigt att vi fick en inkomst och lön till de anställda. När jag fick en ekonomisk bas började jag experimentera mer och när jag fick positiv respons på det vågade jag ge allt. Först kanske jag hade broderie anglaise på en krage, nu kan jag ha det på en hel brudklänning utan att någon säger något. Jag tycker att det är helt otroligt, att genom androgyna och minimalistiska tider har vi ändå fått sälja blommiga klänningar!, har Tine berättat för Damernas Värld.

Foto: TT

Annons